Ma már nem halálos ez a rákfajta, ha odafigyelsz

GettyImages-1402866675
Olvasási idő kb. 4 perc

A mellben kialakult rákos daganat megelőzésére még nem találta meg a választ a tudomány, ezért a rendszeres szűrés segíthet a legtöbbet, ugyanis a korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet kezelni. Ezt kell tudni az újabb kezelésekről.

Melyik nő ne rettegne attól a gondolattól, hogy emlődaganat miatt elveszítheti a mellét? Ugyan e nélkül a testrész nélkül is ugyanolyan értékesek és szépek maradnak, sok nő a melle elvesztésében a nőiessége, a szépsége és a kívánatossága veszteségét látja. Nem meglepő, hiszen a popkultúra is a mellek fontosságát erősíti a női szépségideál megalkotásakor, illetve az anyai szerep egyik szimbólumaként is szolgálnak, amelyre való képességükön esni vélt csorba szintén megrázó élmény lehet (arról nem is beszélve, hogy egy testrész elvesztése mindig traumatikus). A főként, de nem kizárólag nőket érintő mellrák azonban ma már szerencsére nem egyenlő a halálos ítélettel, könnyebben kezelhetővé vált az Affidea Magyarország Kft. onkológusa, dr. Farczádi Enikő szerint.

A mellrák jobban kezelhető manapság

Magyarországon évente körülbelül 7-8000 új esetet regisztrálnak, és 2000 nő hal bele a mellrákba. A legnagyobb kockázatot a 45–65 éves nőkre jelenti, ugyanis az ő körükben fordul elő a leggyakrabban. Hazánkban 2002 óta létezik az általános emlőrákszűrés, amely azért rendkívül fontos, mivel annál nagyobb eséllyel lehet gyógyítani, minél hamarabb felfedezik.

„A minimális kiterjedésű, még áttétet nem adó daganatok ugyanis több mint 90%-ban gyógyíthatók” – mondta dr. Farczádi.

Sajnos jelenleg csak a kiemelt korosztály körülbelül 40 százaléka vesz részt szűrésen, holott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor lehetne érdemben csökkenteni az emiatti halálozást, ha legalább 70 százalékuk menne el szűrésre.

A mellben kialakult rákot megelőzni nem lehet, ezért a korai felfedezés segíthet igazán, mivel a korai stádiumában könnyebben gyógyítható
A mellben kialakult rákot megelőzni nem lehet, ezért a korai felfedezés segíthet igazán, mivel a korai stádiumában könnyebben gyógyíthatóSimpleImages / Getty Images Hungary

Dr. Farczádi Enikő azt is megemlítette, hogy a hagyományos kezelési módok mellett (műtét, sugárterápia, kemoterápia) egyre korszerűbb terápiás lehetőségek is felbukkantak. Az emlőrákos páciensek nagyjából kétharmada ugyanis hormonreceptor-pozitív daganattal, HER2 (egyfajta fehérje) pozitív tumorral rendelkezik, amelyet ma már hormonterápiával is tudnak sikeresen kezelni. Emellett az immunterápia is felütötte fejét, amely a szervezet saját védekezését kapcsolja be, hogy elpusztítsa a rosszindulatú elváltozást. A kezelés után 5 éven keresztül negyedévente kell ellenőrző vizsgálatra járni, majd csak évente egyszer, míg végül 10 év után gyógyultnak minősül a páciens. 

Fontos tudni továbbá, hogy az emlőrák nem megelőzhető, azonban korai stádiumában jó eséllyel gyógyítható, tehát mindenképp érdemes 40 év feletti nőként rendszeresen eljárni a szűrésekre.

Mire kell figyelni még otthon a mellrák kapcsán?

Ugyan az emlőrák megelőzésére még nem találtak teendőlistát, talán majd a jövőben ezt a rejtélyt is megfejtik valamikor a tudósok. Addig is van egypár dolog, amire otthon is odafigyelhetünk, hogy tudjuk, mikor érdemes minél hamarabb felkeresnünk egy orvost. A Femina oldalán például nagyszerű, képekkel ellátott útmutatót találhatunk arra, hogy milyen módokon jelenhet meg a mellrák a csomókon és a fájdalmon kívül. A rendszeres, menstruáció idején kívüli havi önvizsgálatok mellett azt is érdemes felmérni, hogy mennyi anyajegyünk van. Kutatások azt találták, hogy az átlagos 10-40 anyajegynél több pöttyel rendelkezőknél nagyobb eséllyel alakul ki ez a betegség.

A rendszeres mellrákszűrés kiemelten fontos, ugyanis a mellben kialakuló rákot nem lehet megelőzni
A rendszeres mellrákszűrés kiemelten fontos, ugyanis a mellben kialakuló rákot nem lehet megelőzniCarol Yepes / Getty Images Hungary

Az általános egészségünk fenntartása is kedvező lehet. A WHO ajánlása szerint néhány viselkedésbeli váltás segíthet csökkenteni a mellrák kialakulásának esélyét, azonban ezek a javaslatok is csupán 30 százalékos eséllyel válnak be a legjobb esetben, ha minderre odafigyelünk:

  • hosszabb szoptatás
  • rendszeres testmozgás
  • testsúly egészséges szinten tartása
  • a túlzott alkoholfogyasztás elkerülése
  • a túlzott dohányfüstnek kitettség elkerülése
  • a hosszabb ideig tartó hormonhasználat elkerülése
  • a túlzott sugárterhelés elkerülése

Sajnos az emlőrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon. Érdemes komolyan betartani a havi önvizsgálatokat, és 40 éves kor feletti nőként évente szűrővizsgálatra járni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek