Soha ne használj izzadásgátló dezodort, ha ezekben a betegségekben szenvedsz

GettyImages-1372309410

Sokat hallani arról, hogy a hagyományos dezodorok több összetevője is bizonyítottan rákkeltő hatású, többek közt a WHO listáján a karcinogének között szereplő alumínium és a tartósításra használt parabének is. Most egy újabb információval gazdagított minket a tudomány a témakörben, amit érdemes neked is elolvasnod, ha te is rendszeresen használod ezeket a termékeket.

Kozmetikumaink jelentős csoportját az izzadásgátló készítmények jelentik, amelyek az izzadást gyakran fizikai módszerrel akadályozzák meg, nevezetesen úgy, hogy a – készítménybe – akár hajtógázas spray formájában is – alumínium-oxidot vagy valamilyen alumínium-oxid-származékot kevernek.

Ezek az oxidszemcsék testnedveinkben alapvetően oldhatatlanok, így a bőrre kerülve azon vékony bevonatot képeznek, eltömítve a verítékmirigyek kivezető nyílását a bőr felületén. Ezzel valóban megakadályozható, hogy a verítékmirigyek által termelt váladékban különböző, hosszú szénláncú zsírsavak okozta kellemetlen szaghatás kialakuljon, akár negyvennyolc órán keresztül is, ahogyan a készítmények hirdetésein, leírásain is olvasható.

De vajon használhatjuk ezeket biztonsággal, vagy azonnal felejtsük el, és valami más, természetes módszert kell keresnünk helyettük?

A dezodor tényleg káros az egészségre? Mit keres benne ez a sok vegyi anyag?

Valószínűleg hallottál már arról a pletykáról, hogy a dezodorokban és izzadásgátlókban lévő bizonyos vegyi anyagok mellrákot, vesebetegségeket vagy allergiát okozhatnak. De vajon ez az igazság, vagy csak spekuláció, amire egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nincs?

Okozhat-e a dezodor mellrákot, vesebetegséget, allergiát? Mit mond erről a tudomány?

A dezodor egészségügyi hatásairól szóló pletykák között az egyik legriasztóbb állítás az, hogy összefüggés van a dezodor és a mellrák között. Vannak, akik attól tartanak, hogy az izzadásgátló szerek bizonyos vegyi anyagai a bőrön keresztül felszívódhatnak, különösen borotválkozás után.

Az elmélet szerint a toxinok felhalmozódnak a nyirokcsomókban, és az egészséges sejteket rákos sejtekké változtatják. Sokan úgy gondolják, hogy ez az oka annak, hogy egyes emlőrákok olyan területeken alakulnak ki, amelyek izzadásgátló szereknek vannak kitéve.

GettyImages-1189373089
Úgy tűnik, nem kell félnünk tőlük  LightFieldStudios / Getty Images Hungary

Más állítások szerint a dezodor vesebetegséget és allergiát okoz.

Az American Cancer Society azonban úgy találta, hogy a mellrák és a dezodorok összekapcsolására vonatkozó állításoknak nincs szilárd tudományos alapja, és a National Kidney Foundation csak a rendkívül gyenge veseműködésű embereket figyelmezteti az izzadásgátlók használatának egészségügyi kockázataira.

A dezodorok összetevői: ártalmatlan segítők, vagy káros, betegséget okozó mumusok?

Alumínium

Az alumíniumvegyületeket széles körben használják kozmetikai és gyógyszerészeti termékekben. Az izzadásgátlókban az alumíniumsók azok az összetevők, amelyek megakadályozzák az izzadást. A sóknak fel kell oldódniuk, hogy megakadályozzák a verejték képződését a pórusok felületén.

De ez vajon azt is jelenti, hogy az oldott alumíniumsó felszívódik, és csapdába esik a szervezetedben?

A Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ által közzétett legújabb kutatások arra utalnak, hogy az izzadásgátlók gyakori használata az alumínium felhalmozódását okozhatja a mellszövetben, ám ez nem bizonyítja, hogy az alumíniumsók mellrákot okozhatnak.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a mellrákszövet nem tartalmaz több alumíniumot, mint a normál mellszövet.

„Az alumínium nagyobb aggodalomra adhat okot, ha valakinek veseproblémái vannak, különösen akkor, ha a veseműködése körülbelül 30 százalék vagy kevesebb”

– emelte ki Benjamin Chan, a Penn Family Medicine Phoenixville orvosa.

Dr. Chan kifejtette:

„A túl sok alumínium a szervezetben csontbetegségeket vagy demenciát okozhat. Általában a felesleges alumíniumot a vesék szűrik ki a szervezetből. Tehát a legyengült veseműködésű emberek nem tudják elég gyorsan kiszűrni az alumíniumot. Ha az embernek normális a veseműködése, a veséje általában képes feldolgozni a bőrön keresztül felszívódó izzadásgátlókból és kozmetikumokból származó alumínium mennyiségét” – részletezte a szakember.

Ez az oka annak, hogy több országban megkövetelik az izzadásgátló-gyártóktól, hogy kifejezetten a vesebetegségben szenvedőkre vonatkozó figyelmeztetéseket helyezzenek el a termékeken.

Parabének

A parabéneket arra használják, hogy megakadályozzák a gombák, baktériumok és élesztőgombák növekedését a dezodorban.

Való igaz, hogy a parabének felszívódhatnak a bőrön keresztül, és miután a szervezetbe kerülnek, ösztrogénként működhetnek, egy női hormonként, amely fontos a szexuális fejlődéshez, a mell egészségéhez és más testi funkciókhoz. A kozmetikai termékekben használt parabének hatása azonban gyenge, és egyelőre úgy tűnik, közel sem elég ahhoz, hogy növelje a mellrák kockázatát.

Az FDA tudósai nem találtak bizonyítékot arra, hogy a kozmetikai termékekben, például a dezodorokban használt parabének mellrákot okoznának.

Egyéb összetevők és allergiát keltő anyagok

„Néhányaknak allergiás reakciója lesz a dezodorok vagy izzadásgátlók használata után. A kutatások azt mutatják, hogy ezt olyan összetevők okozhatják, mint a propilénglikol, illóolajok, biológiai adalékanyagok, parabének, E-vitamin és lanolin”

– folytatta dr. Chan.

A sok lehetséges ok miatt bonyolult lehet kitalálni, hogy melyik összetevő okozza valójában az allergiás reakciót.

GettyImages-1080224242
Úgy tűnik, bátran használhatod őket ajr_images / Getty Images Hungary

Valóban több vegyszer kerülhet a szervezetünkbe borotválkozás után?

Az American Cancer Society szerint a válasz a tudomány jelen állasa szerint nem. Nincs elegendő bizonyíték a borotválkozás gyakorisága és a mellrák kialakulásának esélye közötti kapcsolat alátámasztására.

Természetesen, ha valaki nem vigyáz a borotválkozáskor, megvághatja magát. Ha pedig izzadásgátlót ken a vágás helyére, az irritációt okozhat – de rendkívül kicsi annak az esélye, hogy a vegyszerek elváltozásokat okoznak majd a mellszövetben.

De akkor miért van a legtöbb mellrák a hónalj közelében?

A legtöbb emlőrák a mell felső külső részén alakul ki, nem messze a hónaljtól. De lehet, hogy egyszerűen azért, mert a szövet ezen a területen sűrűbb. A sűrű mellszövet összefüggésben áll a mellrák fokozott kockázatával. 

Az izzadásgátlók megakadályozzák, hogy kiizzadjuk a rákot okozó méreganyagokat?

Dr. Chan elmagyarázta:

„A szervezetnek valóban meg kell szabadulnia a rákot okozó méreganyagoktól, de ez nem az izzadás révén történik. A méreganyagok szűrését a vese és a máj végzi, amelyek eltávolítják a méreganyagokat a szervezetből azáltal, hogy segítik a vizelet vagy széklet termelését. Az izzadásgátló használata az izzadás megállítására nem befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól.”

Általában tehát a dezodorok és izzadásgátlók biztonságos termékek a legtöbb egészséges ember számára. Ha azonban valakinek allergiája vagy egyéb olyan egészségügyi állapota van, amelyet a dezodor összetevői befolyásolhatnak, a legjobb, ha megbeszéli orvosával, hogy biztonságosak-e kedvenc termékének összetevői.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra