5 évvel tovább élhetsz, ha rendszeresen eszel ebből – kutatás is igazolta

GettyImages-986698776
Olvasási idő kb. 4 perc

Az ómega-3 zsírsavnak számos egészségügyi előnye ismert, ám azt csak nemrég fedezték fel a kutatók, hogy akár évekkel is meghosszabbíthatja az életünket, ha kellőképpen magas a vérünkben az ómega-3 zsírsav szintje.

Ez a többszörösen telítetlen zsírsav igen sokféle élelmiszerben megtalálható természetes módon, de számos olyan étrend-kiegészítőt is találunk, melyben főszerepet játszik. Egy nemrég elvégzett kutatás megvizsgálta, van-e összefüggés az ómega-3 zsírsav és az emberi élettartam között. Kiderült, hogy főként a 65 év felettiek egészségmegőrzésében van különösen fontos szerepe.

Ezek az ómega-3 zsírsavak jótékony hatásai

Az ómega-3 zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a sejtmembránok kialakulásához, „esszenciálisnak” tekintik, miután a szervezet önmagában nem tudja előállítani őket.

Az ómega-3 zsírsavat a szervezetünk nem tudja előállítani, de több élelmiszerrel is bejuttathatjuk
Az ómega-3 zsírsavat a szervezetünk nem tudja előállítani, de több élelmiszerrel is bejuttathatjukhxyume / Getty Images Hungary

Az ómega-3-ak energiát biztosítanak a szervezet számára, továbbá olyan eikozanoidok képzésére használja fel a testünk, melyek kulcsszerepet játszanak a gyulladások megelőzésében, így minden olyan betegség megakadályozásában, amelyek hatással vannak a szervezet szív- és érrendszerére, a tüdőre, valamint az immun- és endokrinrendszerre.

Egyes tanulmányok szerint az ómega-3-ban gazdag étrend összefüggésben áll a rák, illetve az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével, valamint a főként ízületi gyulladással és fájdalommal járó, gyógyíthatatlan autoimmun betegség, a rheumatoid arthritis tüneteit is mérsékeli.

A láncdohányzást nem ellensúlyozza az ómega-3 

Ismerve az ómega-3 zsírsavak jótékony hatását, a barcelonai kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy milyen szerepet játszik az ómega-3 az emberek várható élettartamában. A tizenegy évig tartó vizsgálat során több mint kétezer résztvevő életét követték nyomon, és elemezték a kutatásban bevont emberek laboreredményeit.

A vizsgálatban részt vevőket négy csoportra osztották:

  • magas ómega-3-szinttel rendelkező emberek, akik nem dohányoztak
  • magas ómega-3-szinttel rendelkező emberek, akik dohányoztak
  • alacsony ómega-3-szintű emberek, akik nem dohányoztak
  • alacsony ómega-3-szintű emberek, akik dohányoztak

Elemzésük szerint azoknak az embereknek volt a legmagasabb a várható élettartama, akiknek magas volt a vérében az ómega-3-szintjük, és akik nem dohányoztak. A magas ómega-3-szinttel rendelkező, dohányzó, valamint az alacsony ómega-3-szinttel rendelkező nem dohányzók túlélési becslései szinte azonosak voltak. 

A várható élettartama azoknak az embereknek volt a legrövidebb, akiknek alacsony volt az ómega-3-szintjük, és dohányoztak.

Ez a vizsgálat megerősítette azt a korábbi tapasztalatot, miszerint, ha az olajos halakat rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe, akkor megemelkedik az ómega-3 zsírsavak szintje a vérben, ami akár öt évvel is meghosszabbítja a várható élettartamot.

A kutatók megállapították azt is, hogy a rendszeres dohányzás 4,7 évet vesz el a várható élettartamból, vagyis majdnem annyival rövidíti meg az életünket, mint amennyivel meghosszabbíthatja a magas ómega-3-szint a vérben.

Fogyasszunk minél több ómega-3-ban gazdag ételt

A kutatást végző orvosok éppen ezért arra ösztönöznek bennünket, hogy az egészségünk érdekében növeljük a szervezetünk ómega-3-szintjét, melynek ismerete ugyanolyan fontos, mint a koleszterinünk vagy a vérnyomásunk ismerete.

A tengeri halak, például a lazac, a tonhal, a makréla, a szardínia és a hering mellett kiváló ómega-3-forrás a lenmagolaj, a szójabab, a repceolaj és a chiamag.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek