Külföldi példák alapján tavaly tavasszal 24 iskolában indították el a rendszert, amely itthon is sikeresnek bizonyult.
A szabadszedéses rendszer hozhat valódi forradalmat a közétkeztetésben, idézte Páger Zsoltot, a HunGast üzletfejlesztési igazgatóját a Magyar Távirati Iroda. A tavaly tavaszi próbaüzemet már szeptemberben kiterjesztették 40 intézmény 12 ezer diákjára, és azóta azon dolgoznak, hogy újabb iskolákat integráljanak a rendszerbe.
Impozáns eredmény, hogy az ételmaradék a felére csökkent azokban az iskolákban, ahol szabott menü átvétele helyett svédasztalról szedhetnek maguknak a diákok. Páger szerint ebben a rendszerben a gyerekeknek meg lehet tanítani, hogy ne pazaroljanak, annyit szedjenek, amennyit el is fogyasztanak. A legsikeresebb rendszerek ott alakultak ki, ahol ebben a folyamatban a pedagógusok is segítik a gyerekeket.
Hazánkban jelenleg a közétkeztetésben kimért étel 27 százaléka a kukában köt ki, évi 200 ezer tonna ételből 50 ezret pazarlunk el.
A HunGastot egyre több iskola keresi meg, a következő tanévben akár 24-25 ezer diákot is elérhet már a szabadszedéses rendszer. A svéd példát magyar viszonyokra adaptáló rendszerben a gyerekek különösen értékelik, hogy kóstolhatják is az ételeket, csak az a kérés, hogy üres tányért vigyenek vissza a menzán.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés