Hangulatzavarok, függőségek, autizmus: hány éves korban alakulnak ki a mentális problémák?

A szakemberek számára rendkívül fontos információval szolgálhatnak annak a kutatásnak az eredményei, amiből kiderül, hogy a leggyakrabban előforduló mentális betegségek kezdete hány éves korra tehető.

Ez nemcsak a felismerésben, de a megelőzésben is segít, hiszen az információ tudatában a megelőzés lépéseit is időben el lehet kezdeni. Ez hozzájárul a beteg hosszú távú jólétéhez és növeli a terápia hatását.

Marco Solmi és munkatársai 192 kutatás eredményeiből végeztek metaanalízist, aminek során a mentális rendellenességek kialakulását vizsgálták. A metaanalízis több hasonló célú vizsgálat eredményeiből készült összesített, átfogó elemzés, legfőbb előnye, hogy minden elérhető adattal számol, így nagyobb statisztikai erővel bír, mint az egyes vizsgálatok külön-külön, megbízhatósága és az így kapott eredmények általánosíthatósága ennélfogva igen erős.

Összességében Solmi és csapata több mint 700 ezer (!) mentális zavarral diagnosztizált beteg adatait vizsgálta. A különböző rendellenességek megjelenésének ideje mellett a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen arányban alakulnak ki a mentális zavarok 14, 18, illetve 25 éves kor előtt.

A mentális zavarok gyakran a vártnál korábban jelentkeznek

Mind a 192 kutatás adatainak integrálása után a szerzők arra jutottak, hogy a mentális problémák megjelenésének csúcsa 14,5 év volt. A betegek körülbelül 34,6 százaléka mutatott a problémára utaló jeleket 14 éves kora előtt, 48,4 százaléka 18 éves kora előtt, 62,5 százaléka pedig 25 éves kora előtt. Az eredményekből látszik, hogy a betegek közel felénél már a felnőttkort megelőzően jelentkeztek a mentális problémák tünetei, ami felhívja a figyelmet a korai beavatkozás és a megelőző intézkedések fontosságára serdülőkorban.

Nem biztos, hogy kinövi
Nem biztos, hogy kinövivitapix / Getty Images Hungary

Ezt követően a kutatók megvizsgálták, hogy a mentális rendellenességek különböző formái jellemzően milyen korban jelentkeznek.

  • Neurodevelopmentális rendellenességek: 5,5 év
  • Szorongás és fóbiák: 5,5 év
  • Obszesszív-kompulzív zavar: 14,5 év
  • Étkezési rendellenességek: 15,5 év
  • Stressz okozta pszichiátriai zavarok: 15,5 év
  • Függőségek: 19,5 év
  • Skizofrénia: 20,5 év
  • Személyiségzavarok: 20,5 év
  • Depresszió és egyéb hangulatzavarok: 20,5 év

Nem voltak szignifikáns különbségek a férfi és a női betegek között a tünetek megjelenésének ideje tekintetében.

Talán a legegyértelműbb következtetése a kutatásnak, hogy a serdülők mentális egészségi állapotát komolyan kell venni. Az embereknek gyakran az a kép él a fejükben, hogy a legtöbb mentális probléma csak felnőttkorban jelentkezik, a gyermekkorra a fejlődési rendellenességek a jellemzők. Amikor a tizenévesek mentális problémáiról van szó, hajlamosak vagyunk legyinteni, hiszen úgyis kinövik, ez csak egy nehezebb életszakasz, a tanulmány eredményei szerint azonban ezek az elképzelések helytelenek. A mentális problémák közel fele ugyanis ebben az életszakaszban alakul ki.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra