10 éves a rendelet, amely felforgatta iskoláink életét, de nincs eredménye

GettyImages-554372479

Dunakavics, Kapucíner és Szamba szelet, franciadrazsé, zizi, süvegcukor, télifagyi: aki képet is tud emlékezetében társítani ezekhez a retró édességekhez, az még hozzávetőlegesen 2,5 Ft-ért vehette első gombóc fagylaltjait, ihatott az iskolai tej-kakaó akció keretein belül tejfölös pohárból hideg kakaót az általánosban, és csalamádés hamburgeren szocializálódott. Ehhez képest lobogott a hajunk a változó idők szelétől, amikor a Bounty, a Milky Way, a Mars, a Twix és a Snickers kimondhatatlan nevű és lórúgás kalóriaértékű, a kapitalizmus fuvallatát árasztó csokibombái betörtek a piacra.

Voltak idők, amikor ezek a nyalánkságok az iskolai büfék polcain is megtalálhatók voltak, természetesen szigorúan a folpakcsomagolásba nyomorított fasírtos zsemle, a nagy karéj kenyérből a betolós narancssárga, rácsos aljú grillezőben készült melegszendvics és a piramisszelet mellett. A túrós batyu, a kakaós csiga, a minyon, az isler és a sajtos roló is velünk született örökségként kacsingatott a sorban álló kisdiákokra az átlátszó fedeles műanyag dobozokból az iskolai büfék pultján.

A helyzet és a gyerekek egyre súlyosbodtak

Az elhízás legtöbbször nem a jólét jele, hanem annak az egészségtelen táplálkozásnak, amelynek hátterében éppen az anyagi nehézségek állnak: a legolcsóbb még napjainkban is a fehér kenyér és a tésztaételek, vagyis a legkevesebb hasznosítható tápanyaggal bíró, leglaktatóbb és a szénhidrátban leggazdagabb egészségtelenségek. Márpedig a gyermekkorban szerzett túlsúly elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez is vezethet.

Az elhízás gyermekkorban is fenyegető veszély
Az elhízás gyermekkorban is fenyegető veszélyElena Bessonova / Getty Images Hungary

1990-ben a 0 és 5 év közötti túlsúlyos gyermekek számát 32 millióban állapították meg, de ez a szám 2016-ra 41 millióra emelkedett, s amennyiben a tendencia folytatódik, 

3 éven belül a 70 milliót is elérheti a túlsúlyos gyermekek száma világviszonylatban.

Hazai adatokra is kiterjedő, többször megismételt nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy Magyarországon sem valami karcsú az elhízott és/vagy túlsúlyos gyermekek száma: a legutóbbi, 

2019-es COSI-eredmények értelmében minden negyedik magyar hétéves gyermek elhízott vagy túlsúlyos.

Hazánk ekkor harmadízben csatlakozott a WHO Európai Régió – Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), gyermektápláltsági állapotokat vizsgáló kezdeményezéséhez, s a következő alkalom éppen most esedékes. 2022 őszén, vagyis mostanában kell lezajlania a legújabb vizsgálatnak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet irányítása mellett 180 hazai általános iskola bevonásával.

Kereslet-kínálat

A kereslet-kínálat kegyetlenül őszinte törvénye óta felismert ügy, hogy hiába próbálunk egy marék szójababcsírát egy kisgyermeknek felkínálni választásra 3 apró, színes gumimacival konkurálva, valószínűleg ételszámba se venné a viccesen bozontos, szuperegészséges kis hajtásokat, hanem zsigerből nyúlna a gumimaciért. Ha rá van otthon szoktatva, azért, ha különösen tiltólistás, akkor meg azért, amúgy meg csak valahogy úgy ösztönből, ahogy a gyorséttermek hamburgereit vagy a sült krumplit is imádják.

Tipikus éttermi gyerekmenü, sajnos…Getty Images Hungary
Tipikus éttermi gyerekmenü, sajnos…Getty Images HungaryLauriPatterson

Ebben valószínűleg mi is hibásak vagyunk, mert a könnyebb siker, elégedettség és jóllakás érdekében az étteremben mi sem mindig állunk ki kellő következetességgel a grillzöldség mellett a répával és főtt hússal teli falusi tyúkhúsleves gazdagon után, hanem engedünk a gyerekmenüben kínált halrudacskák, rántott pipifalatkák szigorúan hasábburgonyával tálalt opciójának, netán a bolognai spagettinek vagy a rántott sajtnak.

Már volt tíz évünk kicsit jobban figyelni

Egy évtizedünk volt a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI-rendelet óta arra, hogy a gyakorlatba ültessük át például az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételét, hiszen ez szigorította és szűkítette az intézményekben árusítható, elsősorban az előrecsomagolt és bizonyos só-, illetve cukortartalommal rendelkező ételek, kalácsok, szendvicsek, csipszek, nápolyik és üdítőitalok sorát. 

A kínálat valamennyire változott is az iskolai büfék polcain, kétségkívül megjelentek a gyümölcsök, és kevesebb a csipsz, csokoládé, előrecsomagolt termék,

de persze még mindig cukros az üdítő, és sokszor a legmegúszósabb alapanyagokból áll össze a „friss” párizsis vagy „szalámis”, fehér lisztből készült, összeroppanós morzsazsemle, a felvágottak hústartalmáról pedig hosszasan lehetne beszélgetni. Nyilván – és tisztelet a kivételnek – olcsó margarinnal kellően aládolgozva, paradicsom, uborka vagy paprika nélkül, mert úgyis csak eláztatná, a gyerek meg kidobná, de a hot dog az bő ketchuppal és jó sok majonézzel.

Akkor mit (t)együnk?

Amit mi csomagolunk a gyereknek, arról legalább tudjuk, hogy mi az, és milyen alapanyagból van.

Talán valahogy így lehetne…Getty Images Hungary
Talán valahogy így lehetne…Getty Images HungaryEkaterina Goncharova

Talán befolyásolni is tudjuk, néha egy kis nyers sárgarépa-rudacskás csomag vagy alma becsempészésével, hosszú távon anyagilag is sokkal jobban jövünk ki, ha mi magunk készítjük az uzsonnát, és a tartalma is kontrollálhatóbb. Persze időigényesebb, és attól még a büfé kínálta társadalmi érintkezésektől nem kell teljesen megfosztani a gyereket, de érdemes arra törekedni, hogy ott csak a szükséges minimumot vagy a kínálat legegészségesebbjét vásárolja.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek