Hány karikás a Tom és Jerry, és hogy történik a korhatáros besorolás?

GettyImages-862408786

„És ezzel a farkas, hamm, bekapta Piroskát!” Ha ez önmagában nem lenne elég, a vadász még fel is vágta a farkas hasát, hogy kivegye onnan a főhőst a nagymamával együtt. Nem csoda, hogy mesefilmen legalább egy 6-os karikát megér Grimm nagy klasszikusa, ami egyébként cseppet sem horrorisztikusabb néhány népmesei sárkány rágta királylánynál. Mitől függ, hogy ki mit nézhet?

Ha Piroska történetét esti meseként anya vagy apa elmeséli, az még mindig jobb, mint ha a gyermek a tévében látná. Vekerdy Tamás is arra figyelmeztet, „csak a hallott mese a mese”, amit lát a tévében a gyerek, az nem megy meseszámba. Vekerdy azt vallotta, a televíziózás, mesenézés táblagépen vagy mobilon, depresszióssá és agresszívvé teszi a gyereket, ezért a legjobb lenne iskoláskor előtt képernyő elé se engedni. Ezt persze, valljuk be, legtöbbünknek szinte lehetetlen kivitelezni. De akkor mit engedhetek nézni a gyereknek, amíg home office-ban dolgozom, teregetek, vagy felrakom a levest? Például erre lehet segítség a karikás-korhatáros besorolás a tévéműsorokon.

0–6 éves korig

A gyerekbarát vagy korhatár nélküli alkotások általában kifejezetten gyerekeknek készült műsorok, amelyeknél elvileg a kisebbeket is ott lehet hagyni pár percig, nem éri tartalmilag káros hatás, már ha magára a tévénézésre nem tekintünk úgy, mint káros tevékenységre.

Azért a farkas is elég félelmetes
Azért a farkas is elég félelmetesUniversal History Archive / Getty Images Hungary

A 6-os karika

A következő kategória 6 éves kornál jön el, vagyis nagyjából az iskoláskor kezdetéhez kapcsolható. Ebbe a kategóriába sorolt mese például a Süsü, a sárkány vagy a Hupikék Törpikék. Ezekkel a műsorokkal a nap bármely szakában találkozhatunk, a 6-os szám feltüntetése mellett, és elvileg nem okoznak törést a gyerek lelkében.

De mi van például a Tom és Jerryvel? Az egyik legvitatottabb mesefilm a falnak ütközéstől kilapult fejű macska, aki pillanatok alatt regenerálódik, és a kisegér, amely túléli azt is, ha sodrófával péppé zúzzák epizódonként többször is.

Az 1992-es Tom és Jerry film rendezője és producere, Phil Roman a figurákkal
Az 1992-es Tom és Jerry film rendezője és producere, Phil Roman a figurákkalRonald Siemoneit / Getty Images Hungary

Az agresszió nem öröklött, hanem tanulás következménye- vallotta Ranschburg Jenő. A 2011-ben elhunyt neves magyar pszichológus, aki az agresszióval és a félelemmel sokat foglalkozott munkássága során, szintén azon a véleményen volt, hogy jobb, ha a gyerek egyáltalán nem nézi ezeket a műsorokat. Nemcsak agressziót tanul a macska és az egér szűnni nem akaró tettlegességéből, de azt sem tanulja meg belőle, hogy ha egyszer belefut a gereblyébe, vagy a fejébe húzza az akváriumot, az életben nem ússza meg két bandzsítással. A Tom és Jerry rajzfilmek a besorolást illetően sokak szerint akár a 18-as karikát is megérdemelnék. De ne szaladjunk ennyire előre, addig még van két kategória.

12 éves kor felett

A 12-es karikával ellátott műsorok megtekintése szülői felügyelet mellett ajánlott csak, bármikor sugározhatók, de nem illeszthetők ennél kisebbeknek szóló műsorok közé. A médiahatóság szándéka szerint azok a műsorok tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek félelmet kelthetnek egy kisiskolás korú gyermekben, vagy koruknál fogva nem érthetik, esetleg félreértelmezhetik azok tartalmát.

A 16-os karika

16 éven aluliak számára nem ajánlott műsorok a közvetett módon erőszakra, szexualitásra utaló tartalmak. Azok, amelyek témáját részben erőszakos konfliktus árán oldják fel, vagy a tizenéves fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődésére károsan hat. Ilyen műsorokkal elvileg 21 óra és hajnali 5 óra között nem találkozhatunk a képernyő előtt.

18 év felettieknek szóló műsor

18-as karikát azok a műsorok kapnak, amelyek már nemcsak közvetett, hanem közvetlen módon is erőszakról vagy szexualitásról szólnak, naturális ábrázolással mutatják be a jelentős részben erőszakos tartalmakat. Amely műsor a felsoroltak értelmében károsan hat a kiskorú szellemi, fizikai, illetve erkölcsi fejlődésére, az kapja meg a 18-as karikát. Ennél csak egy szigorúbb kategória létezik, de az a televíziós sugárzásra alkalmatlan tartalmaké, így ezzel a besorolással  már nem kerül képernyőre műsor.

Ki dönti el?

A tévéműsorok besorolását a médiaszolgáltatók maguk végzik, mindig a hatósági ajánlás alapján. Moziműsorokra más eljárás és más kritériumok vonatkoznak.

A szakemberek arra buzdítanak, minél kevesebbet engedjük a gyerekeknek a tévénézést, korhatáros besorolás ide vagy oda
A szakemberek arra buzdítanak, minél kevesebbet engedjük a gyerekeknek a tévénézést, korhatáros besorolás ide vagy odaAynur_sib / Getty Images Hungary

De melyek az AP-besorolású műsorok?

Ilyen piktogrammal azokat a műsorokat láthatjuk, amelyek ugyan magyar nyelvű műsorok, de romániai székhelyük miatt a romániai médiahatóság szabályai alá esnek.

Összegezve tehát a tv-, rádió- és moziműsorokon és reklámokon megjelenő karikás számok arra hivatottak, hogy a gyermeknevelés nehéz feladatában a szülők felelősségén enyhítsenek, segítsenek eldönteni, mely műsor közben milyen tartalmakkal találkozhat a képernyő előtt ülő gyermek. A szakértők szerint azonban a legjobb, ha a legkevésbé károssal is csak nagyobb korban és igen keveset találkozik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek