Mesélj, hogy kötődj – ezért ne hagyd ki egy nap sem az olvasást gyerekednek!

GettyImages-1135725312
Olvasási idő kb. 3 perc

A rohanó mindennapokban kevés olyan intim pillanat akad egy gyerek és szülő életében, mint az, amikor csak ők ketten léteznek egy mesekönyv bűvkörében. Amellett, hogy meseolvasással a kötődést is erősítjük, számos előnyhöz is juttatjuk általa gyermekünket.

Egy tapasztalt óvónő hamar meg tudja mondani, melyik gyereknek mesélnek otthon rendszeresen, és melyiknek nem. Élénkebb fantázia mellett jobb rajzkészség jellemzi az előbbi csoportba tartozókat, ráadásul, ha a szülő szépen, dallamosan olvassa fel a kicsiknek szánt történetet, az a beszéd elsajátításában és későbbi tökélyre vitelében is nagy segítséget jelent. A könyvekkel már igazán kis korukban megismerkedő kicsik értéknek tartják majd az írott szöveget, megértik, hogy az történetet hordoz, és gyorsabban, könnyebben meg is tanulnak olvasni, amikor eljön annak az ideje.

Könnyebben megtanul majd olvasni

Ha mindennap sort kerítesz arra, hogy legalább este, alvás előtt olvass gyerekednek, azzal szókincsét is gazdagítod: ha sokféle mesét olvastok, melyeket nyelvileg igényesen fogalmazott meg írójuk, olyan kifejezésekkel is találkozhat gyereked, amilyet a mindennapokban nem hall.

 A mese ugyanis a világ megismerésének egyik nagyon fontos forrása a legkisebbeknél,

ezért nem kell elkerülni a szülői szemmel rémisztőnek ható Grimm- vagy Andersen-történeteket sem – persze, egy bizonyos kor fölött. A kisgyermek ezekből megtudja, hogy van rossz és jó, hogy köztük harc dúl, képes lesz szétválasztani a jó és a rossz cselekedeteket is, miközben megismeri az élet működését.

A könyvekkel már igazán kis korukban megismerkedő kicsik értéknek tartják majd az írott szöveget
A könyvekkel már igazán kis korukban megismerkedő kicsik értéknek tartják majd az írott szövegetPetri Oeschger / Getty Images Hungary

Saját élete mesehősévé válhat

Hatalmas varázslat, hogy a mese szereplője akár ő maga is lehet: a legkisebbek esetében a legnagyobb hatása sokszor a személyüket, napjuk eseményeit bemutató, fejből mondott történeteknek van. Ezek segítségével nemcsak feldolgozzák azt, amit megéltek az adott napon, hanem a meseteremtő szerepében találhatják magukat és szüleiket egyaránt. A fejből mesélés nem megy minden szülőnek olyan könnyedén, de gyakorlással elsajátítható. Ha nagyon nehezen veszed rá magad, alkalmazhatod a következő trükköt: egy általad ismert történet sablonjára húzd rá a szereplőket, így lesz egy biztos fonal, amely irányít téged is a történetmesélésben!

Mesét olvasni a tiszta kötődés maga

Mindezen túl a kötődésben is hatalmas szerepe van a meseolvasásnak. Lehet, hogy közös játék közben fel-felugrasz, mert meg kell kavarni a főzeléket vagy fel kell venni a telefont, de

a meseolvasás intim burkot von szülő és gyereke köré.

Ezt fokozhatja az összebújás, az altatást kísérő tompa fények és puha anyagok jelenléte: ilyenkor minden más egy kicsit. Ti is a történet részei lesztek – minél nagyobb a gyerek, minél bonyolultabb, az irodalomhoz közelebb álló szövegeket vesztek együtt elő, annál inkább igaz lesz az, hogy együtt élvezitek a helyzetet. A gyerekeket olyannyira be tudja kebelezni egy-egy mese világa, hogy aztán szerepjátékaikban is ugyanazokat a helyzeteket élik újra és újra, a szereplők bőrébe bújva: ha ezekben a játékokban is részt veszel velük, az még inkább összekovácsolhat benneteket!

Olvass tehát mindennap gyerekednek, legyél te az, aki bevezeti őt ebbe a csodálatos birodalomba, amelyhez nem ér fel a mesesorozatok és mesefilmek világa. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek