5 könyv a gyereknevelésről, amit jó szívvel ajánlunk

GettyImages-1147132084 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

A gyereknevelés témája a nők körében olyan, mint a férfiak körében a foci vagy a politika. Minden édesanya és nagymama szakértő kicsit benne, saját példával tud reflektálni a legtöbb sztorira. Mégis: amikor anyaként ott állunk egy adott helyzetben, néha annyira tanácstalanok tudunk lenni, hogy vagy azonnal nyúlunk a telefon után, és kérdezzük saját anyukánkat, vagy begyűjtjük a szakirodalom legjavát, és azokból próbálunk válaszokat szerezni. Most mutatunk 5 könyvet, amelyekből szerintünk érdemes.

Az általunk ajánlott kötetek a pozitív megerősítés elvét vallják. Az önállóság folyamatos fejlesztése mellett az önbizalom építését tekintik követendő értéknek. Segítenek eligazodni a büntetés-jutalmazás örök dilemmájában. A Montessori-féle alapelvek szinte mindegyikben visszaköszönnek valamilyen mértékben annak érdekében, hogy kreativitásuk megélésén keresztül sikeres felnőtt válhasson minden boldog gyermekből.

Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket

A 0–6 éves korra koncentráló könyv kulcsszavai a kreativitás, önállóság, kötődés, őszinteség, magabiztosság, közös élményszerzés. A gyakorlatorientált, egyben szórakoztató könyv tele van jótanácsokkal és konkrét tippekkel a közös játéktól a közös tanulás pillanataiig – a Montessori-módszer legjavának bevonásával.

Hogyan neveljünk boldog gyereket?
Hogyan neveljünk boldog gyereket?RyanJLane / Getty Images Hungary

Danielle Graf–Katja Seide: Kötődő nevelés 1. – A világ legjobban várt babái, akik most megőrjítenek

Kicsit komolyabb hangvételben fogalmazza meg a két német blogger, tanácsadó a problémákra adható válaszokat, és rávilágítanak azok okaira is. Ha segítenek megérteni, milyen idegrendszeri változások állhatnak arany napsugár tüneményeink ordas hisztijei mögött, könnyebben maradunk türelmesek, és a megváltó megoldáshoz is gyorsabban és kisimultabban jutunk el.

Barbara Isaacs: A Montessori-szemlélet

A brit szerzőnő 1998 óta aktív szerepvállalója a Montessori-tanárképzésnek és kurzusanyagok kidolgozásának, az ezredforduló táján pedig másfél évtizeden át saját Montessori-óvodát működtetett Angliában. Ez a kötet az elméletre is nagy hangsúlyt fektet, és további gondolatokat ébreszt vagy fűz az eredeti metodikához, de a gyakorlati megvalósításhoz is segítséget nyújt. Szakmaisága miatt a témával behatóbban foglalkozó pedagógusoknak is hasznos tananyag lehet.

Gyakorlati tanácsok a gyereknevelésről mind az 5 könyvben
Gyakorlati tanácsok a gyereknevelésről mind az 5 könyvbenPortra / Getty Images Hungary

Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés

Napjaink egyik legismertebb és leginkább elismert gyermekpszichológusának könyvéhez Vekerdy Tamás az alábbi ajánlót fűzte:

„Melegszívű fegyelmezés, irányítás, ide fut ki ez a könyv, rengeteg gyakorlati tanáccsal, és láthatod: így tudsz magadnak, gyerekednek és mindnyájunknak egy jobb világot építeni.”

A kötet olyan kényes és létfontosságú alapkérdéseit feszegeti a gyereknevelésnek, mint a szabályok, korlátok, fegyelmezés helyes mértékének megtalálása az elvtelen elkényeztetés és a megnyomorító szigor között. Érthető, szemléletes magyarázataival valódi segítség és megértő társ lehet a szülőnek a helyes döntések meghozatalában ez a könyv.

Tanácsok a nevelésről kis- és nagy gyerekekhez
Tanácsok a nevelésről kis- és nagy gyerekekhezViktoriia Hnatiuk / Getty Images Hungary

Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak

Egy ilyen ajánlóból nem maradhat ki Vekerdy Tamás kötete, melyben szintén foglalkozik a büntetés-jutalmazás dilemmájával. Az iskoláskor végéig támaszt nyújt a 2019-ben elhunyt magyar pszichológus útmutatója, és valódi segítséget ahhoz, hogy szellemileg és érzelmileg kiegyensúlyozott gyermekünk legyen, hogy megtaláljuk a közös tanulás leghatékonyabb módját, vagy hogy felfedezzük gyermekünk rejtett tehetségét, képességeit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek