10 gondolat Vekerdytől a szülőségről

11-vekerdy tamas-160518-A40A9010
Olvasási idő kb. 3 perc

„Tudjuk, hogy a gyerekek kiszívják a vérünket, rágják a húsunkat. Ez így van, ezért meg kell néha szabadulni tőlük.” A provokatívan megfogalmazott idézet szokatlan nyíltsággal mutat rá a lényegre: „Időként kell, hogy anya is szabadon lélegezzen, elmenjen a férjével vacsorázni, moziba, hogy aztán a gyerek újra egy pihentebb, rághatóbb anyát kapjon vissza.” Ezekért az érzékletesen és őszintén kimondott örök igazságokért szeretjük és tiszteljük annyira Vekerdy Tamást még ma is.

Az 1935-ben született pszichológus, író, műfordító számtalan időtálló életbölcsességgel ajándékozott meg bennünket gazdag tudományos munkássága, apasága és szakmai élete során, melyeket nem lehet elégszer ismételni, idézni, megfogadni. Ilyen például a fenti gondolat konklúziója is: „Nagyon fontos, hogy az anya jól legyen. Hogy tudjon örülni az életnek és a gyereknek, és ne csak szenvedjen tőle és a rengeteg tennivalótól.”

Az alábbiakban a szülőségről alkotott gondolataiból szemezgettünk:

 1. Őrület, hogy a gyerek minden percét be kell osztani. Edzés, úszás, tánc, angol, mulatság, ezeken majd lefoglalkoztatják azt az idegesítő gyereket. Ahelyett, hogy hagynák otthon bambulni, merengeni, magában eljátszani, a kádban, vagy inkább az udvaron egyik kisvödörből a másikba önteni a vizet. Nincs sarazás, nincs homokozás. Játszóház van.  Marhaság. Kevés elemű, egyszerű élet kell a gyereknek, attól nyugszik meg.
  Vekerdy szerint a gyereknek elsősorban a szülői biztonságra van szüksége, nem még több tanulnivalóra
  Vekerdy szerint a gyereknek elsősorban a szülői biztonságra van szüksége, nem még több tanulnivalórasturti / Getty Images Hungary
 2. Aki jól szeret, az megismer és elfogad – saját világát kitágítja a másik felé.
 3. A pénz és a drága cucc annál fontosabb, minél nagyobb az úgynevezett érzelmi nélkülözés vagy érzelmi depriváció. Ha csak a 37 500 forintos sportcipő , és a gyerek kétségbeesetten-erőszakosan tiltakozik a 6900 forintos ellen, akkor gyanakodhatunk, hogy valami baj van ezen a téren. Ilyenkor a tárgyak világa, a fogyasztás vigasztaló-szórakoztató (helyettesítő) szerepet játszik, és persze mindig csak pillanatnyilag hatékony, hiszen az igény, ami megbújik mögötte, ezen a módon kielégíthetetlen.
 4. A szülőknek egy dolguk van: az elképzelhető legnagyobb pozitív elfogultsággal kell a saját gyerekükre tekinteniük. Az lát jól, aki szeret!
 5. De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk. Karriert, pénzt, a külvilág ítéletét.
 6. A játék jutalmát, örömét maga gerjeszti, nem kell hozzá eredmény, jutalom.
  Vekerdy szerint a közös játék, a családi minta a legfontosabbak egy gyereknek
  Vekerdy szerint a közös játék, a családi minta a legfontosabbak egy gyereknekCatherine MacBride / Getty Images Hungary
 7. A család formálja legjobban a gyereket. Ha egy család jó állapotban van, akkor ellensúlyként tud megjelenni a környezeti hatásokkal szemben.
 8. Ki mondta, hogy a jó tanuló a tehetséges ember? Épp ellenkezőleg: a tehetséges és kreatív ember deviáns, egyenetlenül fejlődik, és utálja, amihez nincs kedve. El vagyunk tájolva, amikor a gyerekeinket a jó tanulásra űzzük.
 9. A tehetséges gyerek a maga szerteágazó intelligenciájával biztosan nem fog jó jegyeket hozni, és nem lesz a tanárok kedvence.
 10. Élni veszélyes. Élni sérelmekkel jár, ez megkerülhetetlen. Keressük a lehető legjobb kompromisszumot.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek