Hálás vagy a párodnak? Nem mindegy, hogyan mutatod ki!

GettyImages-1307179748
Olvasási idő kb. 5 perc

A hála kifejezése a kapcsolatot is megerősíti, de még a saját egészségünknek is jót tesz. Azonban kiderült, nem mindegy, milyen formában köszönöd meg párod segítségét.

Szerelmesnek lenni az egyik legszebb dolog a világon, főleg, ha olyan támogató partnerre lelünk, akivel folyamatosan egymást inspirálva fejlődhetünk, akivel megoszthatjuk a hétköznapok teendőit, szorongásait és örömeit. Ha te is a legszerencsésebb embernek érzed magad a világon, hogy pároddal egymásra találtatok, és szeretnéd jobban kimutatni neki háládat, cikkünkből megtudhatod, a tudomány szerint melyik a leggyümölcsözőbb módja ennek kimutatására, amelytől még szorosabbra fűzheted a köztetek lévő boldogság szálait.

A hála kifejezése – komplexebb, mint hinnéd!

A hála egy morális és szociális érzés, amelyet akkor érzünk, ha valaki segít nekünk, vagy megdicsér minket. Attól függetlenül, hogy ezt a többség gyakran megéli, sokak számára komplexebb érzelmi konnotációjú a hála kifejezése, ami miatt megakadhat annak a külvilág felé kimutatás folyamata.

Vannak, akik azt a tanulságot szűrték le saját tapasztalataik alapján, hogy a hála kifejezése egy üres és felesleges gesztus, túlérzelgősség. Mások pedig azt feltételezik, hogy hálájukat bizonyára a másik fél is érzi, tudja, tehát nem szükséges kifejezniük. Arra nem gondolnak, hogy a partner számára milyen pozitív hatású lehetne, ha szavakba öntenék azt. És vannak, akik attól tartanak, zavarba hozhatnák ezzel a másikat, így inkább magukban tartják.

A rendszeres hála kifejezés fejlesztheti a kapcsolat minőségét
A rendszeres hála kifejezés fejlesztheti a kapcsolat minőségétTara Moore / Getty Images Hungary

Mégis érdemes megpróbálni túllépni előfeltevéseinken, kilépni komfortzónánkból, és kifejezni hálánkat másoknak. Többek között azért is, mert számtalan egészségügyi előnnyel jár: segíti a jobb alvást, csökkenti a depressziót, és hozzájárul az egészséges étkezési szokások kialakulásához.

Ezeken felül a szívnek is jót tesz a hála, a stresszt is csökkenti, és egy 2018-as tanulmány szerint a hálás emberek boldogabbak, elégedettebbek, kevésbé anyagiasak, kevésbé hajlamosak a kiégésre, türelmesebbek, és az általános fizikai állapotuk is jobb.

Nem mindegy, milyen módon mutatod ki háládat párodnak

Egy kanadai kutatás 111 párral végzett kísérlet eredményeit felhasználva azt fedezte fel, hogy érdemes odafigyelni, milyen módon fejezed ki háládat. A résztvevők átlagéletkora 27 év volt, jellemzően 4,5 éve voltak együtt, 97 százalékuk heteroszexuális kapcsolatban élt, 66 százalékuk nem volt házas és 30 százalékuk volt fehér. Először egy videófelvételen rögzített laboratóriumi felmérésen vettek részt, amely során a pár tagjai elmeséltek egy esetet, amikor hálásnak érezték magukat párjuk felé. Ezt követően annak, aki a jótettet végrehajtotta, ki kellett töltenie egy kérdőívet, amely arra kérdezett rá, miként élte meg ezt az elbeszélést:

  • Hálaspecifikus pozitív vagy hálaspecifikus negatív érzései támadtak?
  • Pozitív kapcsolati minőséget élt meg (elégedettség a párkapcsolattal, közelség megélése), vagy negatív kapcsolati minőséget érzett (feszültség, konfliktus)?

A kutatás laboron kívüli szakaszában 14 napon keresztül kellett naplóznia a pároknak annak kapcsán, hogy hogyan reagáltak a mindennapi konfliktusos helyzetekre:

  • Önfeláldozás
  • Partner feláldozása
  • Kompromisszum
  • Feláldozás nélkül (akár szándékosan vagy lehetőség híján)

Mindent összevetve az derült ki, hogy jobban megerősíti a kapcsolatot, ha úgy fogalmazzuk meg hálánkat párunk felé, hogy nem az ő ránk áldozott energiáját emeljük ki, hanem azt, hogy mennyire jólesett nekünk, hogy válaszolt igényeinkre.

Például: ha partnered megmasszírozta a hátadat, valószínűleg jobban fog esni neki az „Annyira befeszültek a hátizmaim, úgy fájt. Olyan jólesett ez a masszázs, pontosan erre volt szükségem, igazán értékelem!”, mint a „Köszönöm a hátmasszázst. Tudom, mennyire kifárasztott a munka, de nagyon értékelem, hogy ennek ellenére megmasszíroztad a hátamat.”

Ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a párkapcsolat egyik alappillére, hogy értékelve érezzük magunkat. Egy kielégítő romantikus kapcsolatban nemcsak arra van szükségünk, hogy partnerünket személyes céljaink elérése szempontjából fontosnak tekintsük, hanem arra is, hogy mi magunk is fontosnak érezzük magunkat a párunk céljainak elérésében.

Tehát ha hálánkban azt domborítjuk ki, milyen jólesett a másik figyelmessége és segítsége, megélheti kapcsolati kompetenciáját, és azt, hogy értékelve van. Egy másik kutatás szerint azok a párok, akik rendszeresen kimutatják egymás iránti hálájukat, 50 százalékkal nagyobb eséllyel maradnak együtt az elkövetkező hat hónapban.

Azonban nemcsak párkapcsolatunkat édesítheti meg hálánk kimutatása, hanem gyermekeink is sokat profitálhatnak belőle. Ha kíváncsi vagy, mit érdemes ezenfelül gyakran mondanod gyerekednek, hogy egészséges, ellenálló, boldog felnőtt válhasson belőle, figyelmedbe ajánljuk korábbi cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek