Ezért olyan fontos hálásnak lenni ahhoz, hogy pozitívan tekinthessünk a világra

Hálásnak lenni valamiért egyre nagyobb divat, főleg az évnek ebben a szakában. Valószínűleg te is egyre több erről szóló posztba futsz bele a közösségi média felületein, sőt Cicero szerint a hála nem csupán a legnagyobb erény, de az összes többi szülőatyja.

De valóban ilyen nagy jelentősége van ennek az érzésnek? És mennyiben járul hozzá a hála a boldog élethez? Dr. Barbara Fredrickson pszichológusprofesszor a pozitív érzelmeket vizsgálta. Szerinte ezek közül valóban a hála lehet a legfontosabb mind az egyéni, mind pedig a kapcsolati jóllétünket tekintve. Ennek oka, hogy a hála a figyelmünket a már meglévő dolgokra tereli ahelyett, hogy a hiányosságokon rágódnánk.

A pozitív érzések ereje 

Fredrickson megállapította, hogy a pozitív érzelmek, mint például a hála, szélesítik a gondolat-cselekvés repertoárunkat, elkötelezettebbé tesznek, és javítják az egyéniségünket is. Segítenek felépíteni azokat a fizikai, szellemi és szociális erőforrásokat, amiket később az életünk során felhasználhatunk. Ennek eredményeként nemcsak boldogabbnak érezzük magunkat, de a pozitív eredmények felfelé irányuló spiráljába kerülhetünk, aminek hatására erősödik bennünk a hála érzése.

A hála a pozitív pszichológia lényegének tekinthető abban az értelemben, hogy segít, hogy annak örüljünk, amink van, ahelyett, hogy azon szomorkodnánk, amink nincs. Emlékeztet minket az értékeinkre és a jóra.

A pozitív pszichológia alapjait Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály fektették le az American Psychologist 2000-ben megjelent, pozitív pszichológia témájú különszámához írt előszavukban. Seligman szerint a jó dolgok számbavétele a leginkább támogatott pozitív pszichológiai beavatkozások közé tartozik. Ő és Christopher Peterson szociálpszichológus úgy találta, hogy a hála, a szeretet, a lelkesedés és a remény együttesen hozzájárul ahhoz, hogy elégedettek legyünk az életünkkel. Sőt, dr. Robert Emmons pszichológus megállapította, hogy a hála csökkenti a negatív hatásokat és növeli az általános optimizmust is.

Egy-egy apróság is sokat jelenthet a másiknak
Egy-egy apróság is sokat jelenthet a másiknakThomas Barwick / Getty Images Hungary

Vannak, akik számára a hála az egyik legtermészetesebb érzés, azonban ez nem mindenkinél van így. Jó hír viszont, hogy az általános jólétünk növelése érdekében egy kis gyakorlással és odafigyeléssel bárkinek a mindennapjai részévé válhat ez az érzés.

A párkapcsolatunkkal való elégedettség mértékével kapcsolatban is nagy szerepe van a hálának, ugyanis – bár sokszor szeretjük ezt hinni – egyik fél sem gondolatolvasó. Egy tanulmány eredményei szerint azok a párok, akik rendszeresen kifejezték a hálájukat egymás iránt, 50 százalékkal nagyobb eséllyel maradtak együtt a következő hat hónapban, mint azok, akik nem. Ennek oka, hogy ha hálás vagy a partneredért és a partnerednek, ő úgy érzi, hogy megbecsülöd, elismered és törődsz vele. Nagyon leegyszerűsítve: szereted. És ez az, amit mindannyian akarunk az életben: szeretni és szeretve lenni.

Ne felejts el időt szakítani arra, hogy amellett, hogy értékeled a jó dolgokat, ne csak érezd, de fejezd is ki a háládat a környezetedben élők számára. Összpontosíts és mutass rá az erősségeikre, mondd el nekik, hogy mennyire fontosak neked. A hála gyakorlása ugyanis segít abban, hogy jobban kifejezzük a szeretetünket, és jobban szeretve érezzük magunkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek