Szorongás, dühkitörések: így hatnak a gyerekkori traumák még felnőttkorban is

A gyermekkorban elszenvedett bántalmazás – legyen az fizikai vagy lelki – a szervezet egészére és az agy működésére is hatással van. A korai években tapasztalt magas stressz-szint a gyerekek esetében figyelem- és önkontrollzavarok kialakulásához vezethet, és sokszor a felnőttkori hiperaktív figyelemzavar, a szorongásos és impulzuskontroll-zavarok hátterében is ez áll.

Számos tanulmány talált már összefüggést a gyerekkori traumák és a dühkezelés között. Az egyik kutatás alkalmával több mint 22 ezer fiatalkorú bűnelkövető adatait vizsgálták, az eredmények szerint a gyerekkori traumák növelik a súlyos, erőszakos bűnelkövetések kockázatát.

A bántalmazás mindig nyomot hagy 

A gyerekkorban tapasztalt traumák neuropszichológiai hatásainak feltárása során 38 korábbi kutatás eredményeit vetették össze. A vizsgálatok alkalmával MRI-készülékeket használtak, az eredmények szerint pedig azoknál, akiket gyerekkorukban valamilyen trauma ért, kisebb volt az agy hippokampusz és amigdala területe.

Újabb kutatások összetettebb képet festettek arról, hogy a gyerekkorban elszenvedett bántalmazás hogyan befolyásolja az agy szerkezetét. Volt, amelyik eredményei szerint gyengébben teljesítettek a kognitív kontrollban részt vevő agyi régiók azoknál, akiket korábban trauma ért.

Vissza kell nyúlnod a múltadba
Vissza kell nyúlnod a múltadbaAleli Dezmen / Getty Images Hungary

A Harvard egyik kutatócsoportja által végzett tanulmány megállapította, hogy a kora gyermekkorban elszenvedett verés következtében lassul a fenyegetettségre adott agyi válasz, ami hatással van a döntéshozatalra és a helyzetek feldolgozására is. A tanulmány szempontjából lényeges, hogy olyan gyerekeket vizsgáltak, akiknek testi fenyítésben volt részük, de súlyos erőszakot nem tapasztaltak.

Nyilvánvaló tehát, hogy a gyerekkor traumatikus tapasztalatai sokféleképpen változtathatják meg az agyat. Megváltozhat az amigdala idegi kapcsolata, a hippokampusz, az emlékek és az érzelmek feldolgozásáért felelős központ, valamint a prefrontális kéreg, ami lehetővé teszi, hogy gondolkodjunk, mielőtt cselekednénk.

Hogyan kezeljük a gyermekkori trauma által vezérelt haragot?

A rossz bánásmódnak tehát nem kell súlyosnak lennie ahhoz, hogy tartós és súlyos hatást gyakoroljon az emberre, ennek ellenére a legtöbben alábecsülik ezeket a következményeket. A tagadás vagy a probléma bagatellizálása azonban csak tovább erősíti a düh és a harag érzéseit – írja Bernard Golden pszichológus.

És bár a korábbi traumáinkat nem tudjuk meg nem történtté tenni, az ezekből fakadó gondolkodási és viselkedési mintákat felül tudjuk írni. Dühkezelési problémák esetén szükség van arra, hogy a konkrét nehézségen túl foglalkozzunk a kiváltó okokkal, a probléma eredetével is. A gyermekkori traumák feldolgozása ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy egy új és egészségesebb megküzdési stratégiát sajátítsunk el.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra