Az utóbbi évtizedekben nem csak maga a tej ment át hatalmas változásokon: annak idején még a megfelelőbb állattartási körülmények között, egészségesebb takarmányon tartott tehenek tejét nyersen lehetett megvásárolni, majd otthon felforralni. Eltarthatósága meg sem közelítette a mai dobozos tejekét, ugyanakkor minden összetevője benne maradt. No de a tejfogyasztási szokásaink is rengeteget változtak. Már eszünkbe sem jut csecsemőket táplálni vele, ahogy tették azt időnként nagyszüleink annak idején, s már abban sem bízunk feltétel nélkül, hogy a bolti tej segítségével valóban erős és egészséges gyermeket nevelhetünk. Egyre több a laktózérzékeny vagy tejfehérje-allergiával küzdő csemete, akik csak a növényi italokat fogyaszthatják. A tehéntej azért még tartja magát, bár így is rengeteg tévhit kapcsolódik hozzá. Ezek közül mutatunk ötöt.
tévhit #1: Az egészségünkhöz szükségünk van más állatok tejére
Az emberen kívül nem találunk olyan állatfajt, amely más fajok tejét inná. Maga a tehéntej a kisborjú táplálkozási igényeinek megfelelően készül, amit egy idő után ő maga is elhagy, és áttér a takarmányra. Vajon miért ragaszkodunk mégis ahhoz, hogy emberként életünk végéig fogyasszuk? A tej valóban gazdag tápanyagforrás, zsírok, proteinek és egyéb tápanyagok – mint például biológiailag jól hasznosuló kalcium, D-vitamin, jód, magnézium, szelén, különböző vitaminok – találhatók benne. A magyar és nemzetközi konyhába is teljesen beépült a tejtermékek fogyasztása: eszünk túrót, tejfölt, joghurtot, tejszínt, sajtot, és még sorolhatnánk. Nehéz is lenne főzni nélkülük. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne fejlődhetnénk egészségesen tej fogyasztása nélkül is. A felnőttek több mint ötven százalékánál már hiányoznak azok az enzimek, amelyek a tejcukrot le tudnák bontani. Aki megteheti, mert semmilyen problémát nem tapasztal tőle, az nyugodtan fogyaszthat tejtermékeket, de csodát sajnos nem tudnak tenni az egészséggel.
tévhit #2: A tejtől erősek lesznek a csontjaink
Szülőként azért is figyelünk a tejfogyasztásra, mert az a kép él bennünk, hogy kalciumtartalmánál fogva a tej képes erősíteni gyermekeink csontjait. Ez így ebben a formában azonban nem igaz. Karl Michaëlsson, a svédországi Uppsala Egyetem kutatója azt állítja, hogy nagy mennyiségű bevitele nemhogy erősíti, de éppen gyengíti a csontokat, főleg a nők esetében. Hosszú távon a galaktóz nevű összetevő még az öregedést is gyorsítja. Szerencsére a fermentált tejtermékeknél ez a veszély nem áll fenn: a sajt, a túró vagy a joghurt biztosítja a szükséges kalciumot, és valóban képes csökkenteni a csonttörések gyakoriságát. Ezenkívül kiküszöböli a tejivás másik káros hatását: a gyerekek étvágya csökken a tejfogyasztástól, és hosszú távon akár vashiány is kialakulhat emiatt.
tévhit #3: A növényi tejek éppolyan jók, mint a tehéntej
A tej kérdésköre rendkívül összetett. Miközben a fent felsorolt veszélyek valósak, a tehéntej valóban hasznos tápanyagforrás. Éppen ezért ajánlja a legtöbb ország egészségügyi szervezete a tej vagy tejtermékek naponkénti fogyasztását. Azoknak a gyerekeknek, akik érzékenységük vagy allergiájuk miatt nem jutnak hozzá ezekhez, más forrásokból kell kalciumot, fehérjéket nyerniük. Szülőként erre nagyon oda kell figyelnünk, hiszen ez az anyag valóban fontos a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez. A növényi italok pedig egyszerűen nem olyan táplálóak, mint a tehéntej, hiszen teljesen más az összetételük.
tévhit #4: Csak a teljes tej egészséges
Mindannyiunknak feltűnt, már, hogy a sovány és hosszan eltartható tejek szinte minimális zsírtartalommal rendelkeznek. Sem ízük, sem állaguk nem emlékeztet a valódi tejére. Ez annak köszönhető, hogy a pasztőrözés mellett más eljárásoknak is alávetik őket. A teljes tej zsírtartalmát centrifugával elválasztják, majd külön kezelik. Egy részéből tejfölt, vajat stb. készítenek, másik részét pedig visszaadagolják a tejhez. A dobozos tej zsírmennyiségét pontosan tudjuk, hiszen feltüntetik a dobozon: a sovány tejben például csupán másfél százalékos a zsírtartalom. A homogénezés során ezt a zsírt bontják fel még apróbb részekre, ami javít a tej állagán és eltarthatóságán is. Egyik művelethez sem használnak semmilyen vegyszert, így a sovány tej ugyanúgy fogyasztható, tartalmaz tápanyagokat, nem csökken le a kalciumtartalma, maximum a zsírban oldódó vitaminok és az omega-3 zsírsav aránya lehet alacsonyabb. Ezeket több gyártó külön pótolja.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
tévhit #5: A cukrozott tejtermékek ugyanolyan hasznosak, mint a sima tej
Az élelmiszeripar tisztában van azzal, hogy a tejtermékeket a szülők rendszeresen megveszik gyerekeiknek. Azzal is, hogy cukorral bármit el lehet adni. Épp ezért dobnak piacra hozzáadott cukorral édesített tejtermékeket. Sokan úgy gondolják, hogy ezek segítségével a gyerek hozzájut a megfelelő mennyiségű kalciumhoz és egyéb jótékony anyagokhoz, s közben még jól is esik neki a desszertnek minősülő termék fogyasztása. Ez persze túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. A nem cukrozott tej, illetve a fermentált tejtermékek nyugodtan fogyaszthatók, ám a cukrozott változat, illetve a tejalapúnak kikiáltott desszertek olyan sok cukrot tartalmaznak, ami már ártalmas lehet a fejlődő szervezetre. Minél több cukrot viszünk be a gyerek szervezetébe, annál nagyobb az esély a kettes típusú cukorbetegségre, az elhízásra és az ahhoz köthető kóros állapotok kialakulására.