Számos nem túl megbízható legenda kering népszerű ételek születéséről. A csokis keksz esetében azonban még a pontos évet is ismerjük, amikor az a bizonyos szerencsés véletlen megesett. 1939-ben Ruth Wakefield, aki akkoriban a Massachusetts állambeli Whitmanben működő Toll House éttermet vezette, bekevert egy adag keksztésztát. A folyamat közben úgy döntött, hogy félédes Nestlé csokoládédarabokat szór a tésztába.
El nem olvadt csoki tette Amerika népszerű ételévé
Az volt a terv, hogy sütés közben a csoki beleolvad a tésztába, ehelyett azonban a darabkák megtartották formájukat, viszont a ropogós sütibe harapva krémesen olvadtak szét a szájban. Ruth „Toll House Crunch Cookie” receptje megjelent egy bostoni újságban, ezzel pedig a csokis keksz elindult hódító útjára, és minden idők legnépszerűbb sütijévé vált.
Több mint 80 évvel később a Nestlé Toll House eredeti csokis keksze igazi klasszikusnak számít. Olyannyira, hogy még a világhírű Jóbarátok íróit is megihlette.
Emlékszel arra az epizódra, amikor Phoebe nem találja a nagymamája csokiskeksz-receptjét? Monica napokon keresztül próbálja megfejteni a hozzávalókat egy megmaradt kekszdarabból, amikor Phoebe-nek eszébe jut, hogy a nagymamája szerint híres francia ősüktől, bizonyos Nestlé Toulouse-tól maradt rájuk a családi recept. Csak ekkor esik le Monicának, hogy nem létezik semmiféle francia recept, csupán a nagyi „tálalta” tetszetősebben a Nestlé Toll House híres csokis kekszét. Persze Phoebe-nek még ekkor sem esik le a turpisság.
A Nutella a második világháborúnak és a véletlennek köszönheti „felfedezését”
Nehéz a Nutella krémességével és ízvilágával felvenni a versenyt. Nem véletlen, hogy évtizedek óta letaszíthatatlan a mogyorókrémek trónjáról. A története a második világháború után kezdődik, Olaszországban. Pietro Ferrero, az ügyes cukrász nagyon vágyott már egy igazi csokikrémes tortára, csakhogy a háború okozta válságban nem volt könnyű hozzájutni se csokoládéhoz, se kakaóhoz – legalábbis nem olyan mennyiségben, ami elég lett volna a ganache elkészítéséhez. Pietro azonban ragaszkodott az ő csokitortájához, ezért a kakaó egy részét darált mogyoróval helyettesítette. Azonban ekkor még mindig nem született meg a Nutella, arra még jó pár évet várni kellett.
Az 1951-es nyár perzselően forró volt Piemontban, és Pietro mogyorós csokiganache-a megolvadt. Az eredmény pedig mennyei, krémes állag lett, kirobbanó mogyoróízzel. Pietro fia, Michele Ferrero azonnal meglátta az apja zseniális mogyorókrémjében rejlő lehetőségeket, és Supercrema néven forgalomba is hozták a terméket. Ferrero mogyorókrémjét még tovább tökéletesítették, és 1964-ben már Nutella néven indult világhódító útjára, 1965-ben pedig megkapta az ikonikus üvegét is. Ha az eredeti Nutellát szeretnéd megkóstolni, akkor egészen Olaszországig kell utaznod, ugyanis itt még mindig piemonti mogyoró kerül a krémbe.
Viccből született ital
A végére jöjjön egy rövid, de annál kedvesebb történet arról, hogyan készült az első Kriek Mort Subite, amit már nálunk is úgy csapolnak, mint pár éve a Sopronit vagy a Drehert. A finom és frissítő lambic típusú sör két belga séf, Pat és Phil tréfájának az eredménye. A két séf folyamatosan ugratta egymást azzal, hogy mindenféle furcsaságot kevertek egymás ételébe. Egyik alkalommal Phil meggyet rejtett Pat sörébe. Annyira finomra sikerült a hecc, hogy hamarosan elkészült a meggyágyon pihentett sör, aminek a népszerűsége töretlen.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés