Ezek a finomságok a véletlennek köszönhetik létezésüket – egyikük még a Jóbarátokban is szerepet kapott

GettyImages-140631565

Vajon mi a közös a csokis kekszben, a Nutellában és a meggysörben? Elsőre talán semmi, pedig a történetük ugyanúgy indult: egyszerűen hiba csúszott a gépezetbe, mi pedig ennek köszönhetően élvezhetjük már sok-sok éve az egykori tévedések gyümölcseit.

Számos nem túl megbízható legenda kering népszerű ételek születéséről. A csokis keksz esetében azonban még a pontos évet is ismerjük, amikor az a bizonyos szerencsés véletlen megesett. 1939-ben Ruth Wakefield, aki akkoriban a Massachusetts állambeli Whitmanben működő Toll House éttermet vezette, bekevert egy adag keksztésztát. A folyamat közben úgy döntött, hogy félédes Nestlé csokoládédarabokat szór a tésztába.

El nem olvadt csoki tette Amerika népszerű ételévé

Az volt a terv, hogy sütés közben a csoki beleolvad a tésztába, ehelyett azonban a darabkák megtartották formájukat, viszont a ropogós sütibe harapva krémesen olvadtak szét a szájban. Ruth „Toll House Crunch Cookie” receptje megjelent egy bostoni újságban, ezzel pedig a csokis keksz elindult hódító útjára, és minden idők legnépszerűbb sütijévé vált. 

A világ első csokis keksze a szerencsés véletlennek köszönhető
A világ első csokis keksze a szerencsés véletlennek köszönhetőKarl Tapales / Getty Images Hungary

Több mint 80 évvel később a Nestlé Toll House eredeti csokis keksze igazi klasszikusnak számít. Olyannyira, hogy még a világhírű Jóbarátok íróit is megihlette.

Emlékszel arra az epizódra, amikor Phoebe nem találja a nagymamája csokiskeksz-receptjét? Monica napokon keresztül próbálja megfejteni a hozzávalókat egy megmaradt kekszdarabból, amikor Phoebe-nek eszébe jut, hogy a nagymamája szerint híres francia ősüktől, bizonyos Nestlé Toulouse-tól maradt rájuk a családi recept. Csak ekkor esik le Monicának, hogy nem létezik semmiféle francia recept, csupán a nagyi „tálalta” tetszetősebben a Nestlé Toll House híres csokis kekszét. Persze Phoebe-nek még ekkor sem esik le a turpisság.

A Nutella a második világháborúnak és a véletlennek köszönheti „felfedezését”

Nehéz a Nutella krémességével és ízvilágával felvenni a versenyt. Nem véletlen, hogy évtizedek óta letaszíthatatlan a mogyorókrémek trónjáról. A története a második világháború után kezdődik, Olaszországban. Pietro Ferrero, az ügyes cukrász nagyon vágyott már egy igazi csokikrémes tortára, csakhogy a háború okozta válságban nem volt könnyű hozzájutni se csokoládéhoz, se kakaóhoz – legalábbis nem olyan mennyiségben, ami elég lett volna a ganache elkészítéséhez. Pietro azonban ragaszkodott az ő csokitortájához, ezért a kakaó egy részét darált mogyoróval helyettesítette. Azonban ekkor még mindig nem született meg a Nutella, arra még jó pár évet várni kellett.

Milyen jó is, hogy anno megolvadt a nyári melegben a mogyorós csokiganache
Milyen jó is, hogy anno megolvadt a nyári melegben a mogyorós csokiganacheWestend61 / Getty Images Hungary

Az 1951-es nyár perzselően forró volt Piemontban, és Pietro mogyorós csokiganache-a megolvadt. Az eredmény pedig mennyei, krémes állag lett, kirobbanó mogyoróízzel. Pietro fia, Michele Ferrero azonnal meglátta az apja zseniális mogyorókrémjében rejlő lehetőségeket, és Supercrema néven forgalomba is hozták a terméket. Ferrero mogyorókrémjét még tovább tökéletesítették, és 1964-ben már Nutella néven indult világhódító útjára, 1965-ben pedig megkapta az ikonikus üvegét is. Ha az eredeti Nutellát szeretnéd megkóstolni, akkor egészen Olaszországig kell utaznod, ugyanis itt még mindig piemonti mogyoró kerül a krémbe.

Egy jól sikerült tréfának köszönhetjük a frissítő meggysört
Egy jól sikerült tréfának köszönhetjük a frissítő meggysörtphotosimysia / Getty Images Hungary

Viccből született ital

A végére jöjjön egy rövid, de annál kedvesebb történet arról, hogyan készült az első Kriek Mort Subite, amit már nálunk is úgy csapolnak, mint pár éve a Sopronit vagy a Drehert. A finom és frissítő lambic típusú sör két belga séf, Pat és Phil tréfájának az eredménye. A két séf folyamatosan ugratta egymást azzal, hogy mindenféle furcsaságot kevertek egymás ételébe. Egyik alkalommal Phil meggyet rejtett Pat sörébe. Annyira finomra sikerült a hecc, hogy hamarosan elkészült a meggyágyon pihentett sör, aminek a népszerűsége töretlen.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra