Ezekkel az ételekkel vigyázz: életveszélyes, ha rosszul adod gyermekednek

GettyImages-1694062029
Olvasási idő kb. 4 perc

Akár fulladást is okozhat, ha egyes ételeket rosszul darabolva vagy épp nem darabolva adsz gyermekednek. Mutatjuk, mire figyelj!

A szőlőre vagy a dinnyére ritkán gondolunk veszélyes ételként, pedig van, hogy épp ezek az egészséges gyümölcsök okozhatnak hatalmas bajt. Nekünk, felnőtteknek általában kutya bajunk sincs attól, ha ilyesmit eszünk, mégpedig azért, mert a rágásra nem kell úgy figyelnünk, mint egy gyermeknek. Az egész szőlőszem, vagy épp egy túl nagy karika virsli a kicsik számára ugyanakkor végzetes következményekkel is járhat.

Így okozhat fulladást egy ártatlan étel

Aki látott már kisgyermeket enni, tisztában van vele, hogy sok esetben minden más érdekesebb számára, mint az evés tevékenysége. Közben játszik, beszélget, esetleg igyekszik belapátolni az ételt, mert sietne tovább, vagy mert már farkaséhes. A fulladás veszélyének leginkább az öt év alatti korosztály tagjai vannak kitéve, a három év alattiak pedig különösen.

Ha megfelelően darabolod, a dinnye nem lesz fulladást okozó étel
Ha megfelelően darabolod, a dinnye nem lesz fulladást okozó ételGe JiaJun / Getty Images Hungary

Bizonyos élelmiszertípusok struktúrájuk, méretük vagy éppen alakjuk miatt jelentenek komolyabb veszélyt, mint mások,

és vannak olyan ételek is a felsoroltak közt, amelyeknél magunktól talán nem is gondolnánk arra, hogy problémát jelenthetnek.

A dinnye veszélyt is jelenthet

Jó példa egy ausztrál anyuka az internetet bejárt története – a nyár egyik slágergyümölcsét, a görögdinnyét adta falatokra vágva gyermekének. Egy pillanatra nézett félre, és a következő másodpercben már azt látta, hogy

gyermeke némán fuldoklik a torkába csúszott dinnyedarabtól.

Sikerült őt megmenteni, de ez is jó figyelmeztetést jelenthet arra, hogy érdemes odafigyelni, mit hogyan adunk gyermekünknek. (A megoldás egyébként kockák helyett vékony, a héjon hagyott szeletekben odaadni a kicsiknek a dinnyét.)

Ha érdekel, hogyan tudod minimalizálni a fulladás veszélyét, tudnod kell, hogy ezekkel az ételekkel vigyázni érdemes!

Apró, kemény magvak

Sokszor nem tudják megfelelően megrágni azokat, ezért ne adj egészben magvakat vagy aszalványokat öt év alatti gyermekednek. 

Ezekre figyelj: diófélék, nagy magvak (pl. tökmag vagy napraforgómag), kemény szárított gyümölcsök, nyers sárgarépa-, zeller- vagy almadarabok, kemény, éles darabokra törő élelmiszerek (pl. csipsz).

Apró, kerek vagy ovális ételek

Ezek megakadhatnak a gyerek légútjában: vágd kisebb darabokra őket, nyomd őket össze villával, vagy magozd ki.

Ezekre figyelj: szőlő, bogyós gyümölcsök, koktélparadicsom, mazsola, nagy magvakkal rendelkező gyümölcsök, borsó, nyalóka vagy cukorka.

Olyan ételek, melyeknek héja vagy levele van

A nehezen megrágható héj teljesen elzárhatja légútjaikat, ezért hámozva vagy nagyon apróra darabolva add.

A főzés vagy párolás segít a leveles ételeknél.

Ezekre figyelj: bőrös csirkehús, kolbász, virsli, csonthéjas gyümölcsök (pl. szilva, őszibarack, nektarin), alma, körte, paradicsom, saláta, spenót, káposzta.

A főzés vagy párolás is sok esetben megoldás
A főzés vagy párolás is sok esetben megoldásMarcela Vieira / Getty Images Hungary

Összenyomható ételek

Ezek fel tudják venni a gyermek torkának alakját, és megragadhatnak ott, ezért hámozd meg, vágd apróra vagy főzd meg jól őket.

Ezekre figyelj: kolbász, virsli, főtt húsdarabok, pattogatott kukorica, mályvacukor, rágógumi. Pattogatott kukoricát és mályvacukrot ne adj hároméves kor alatt, a rágógumi ezután is kerülendő.

Sűrű krém állagú ételek

Ezek feltapadhatnak a gyermek légútjának oldalára. Keveset használ belőlük, azt is kend kenyérre.

Ezekre figyelj: csoki- és mogyorókrémek.

Rostban gazdag ételek

Az erős rostok miatt ezeket nehezebb megrágni. Apró darabokra vágd, az erős rostokat húzd ki belőle, hámozd meg! Ezekre figyelj: ananász, zeller, rebarbara.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek