A szőlőre vagy a dinnyére ritkán gondolunk veszélyes ételként, pedig van, hogy épp ezek az egészséges gyümölcsök okozhatnak hatalmas bajt. Nekünk, felnőtteknek általában kutya bajunk sincs attól, ha ilyesmit eszünk, mégpedig azért, mert a rágásra nem kell úgy figyelnünk, mint egy gyermeknek. Az egész szőlőszem, vagy épp egy túl nagy karika virsli a kicsik számára ugyanakkor végzetes következményekkel is járhat.
Így okozhat fulladást egy ártatlan étel
Aki látott már kisgyermeket enni, tisztában van vele, hogy sok esetben minden más érdekesebb számára, mint az evés tevékenysége. Közben játszik, beszélget, esetleg igyekszik belapátolni az ételt, mert sietne tovább, vagy mert már farkaséhes. A fulladás veszélyének leginkább az öt év alatti korosztály tagjai vannak kitéve, a három év alattiak pedig különösen.
Bizonyos élelmiszertípusok struktúrájuk, méretük vagy éppen alakjuk miatt jelentenek komolyabb veszélyt, mint mások,
és vannak olyan ételek is a felsoroltak közt, amelyeknél magunktól talán nem is gondolnánk arra, hogy problémát jelenthetnek.
A dinnye veszélyt is jelenthet
Jó példa egy ausztrál anyuka az internetet bejárt története – a nyár egyik slágergyümölcsét, a görögdinnyét adta falatokra vágva gyermekének. Egy pillanatra nézett félre, és a következő másodpercben már azt látta, hogy
gyermeke némán fuldoklik a torkába csúszott dinnyedarabtól.
Sikerült őt megmenteni, de ez is jó figyelmeztetést jelenthet arra, hogy érdemes odafigyelni, mit hogyan adunk gyermekünknek. (A megoldás egyébként kockák helyett vékony, a héjon hagyott szeletekben odaadni a kicsiknek a dinnyét.)
Ha érdekel, hogyan tudod minimalizálni a fulladás veszélyét, tudnod kell, hogy ezekkel az ételekkel vigyázni érdemes!
Apró, kemény magvak
Sokszor nem tudják megfelelően megrágni azokat, ezért ne adj egészben magvakat vagy aszalványokat öt év alatti gyermekednek.
Ezekre figyelj: diófélék, nagy magvak (pl. tökmag vagy napraforgómag), kemény szárított gyümölcsök, nyers sárgarépa-, zeller- vagy almadarabok, kemény, éles darabokra törő élelmiszerek (pl. csipsz).
Apró, kerek vagy ovális ételek
Ezek megakadhatnak a gyerek légútjában: vágd kisebb darabokra őket, nyomd őket össze villával, vagy magozd ki.
Ezekre figyelj: szőlő, bogyós gyümölcsök, koktélparadicsom, mazsola, nagy magvakkal rendelkező gyümölcsök, borsó, nyalóka vagy cukorka.
Olyan ételek, melyeknek héja vagy levele van
A nehezen megrágható héj teljesen elzárhatja légútjaikat, ezért hámozva vagy nagyon apróra darabolva add.
A főzés vagy párolás segít a leveles ételeknél.
Ezekre figyelj: bőrös csirkehús, kolbász, virsli, csonthéjas gyümölcsök (pl. szilva, őszibarack, nektarin), alma, körte, paradicsom, saláta, spenót, káposzta.
Összenyomható ételek
Ezek fel tudják venni a gyermek torkának alakját, és megragadhatnak ott, ezért hámozd meg, vágd apróra vagy főzd meg jól őket.
Ezekre figyelj: kolbász, virsli, főtt húsdarabok, pattogatott kukorica, mályvacukor, rágógumi. Pattogatott kukoricát és mályvacukrot ne adj hároméves kor alatt, a rágógumi ezután is kerülendő.
Sűrű krém állagú ételek
Ezek feltapadhatnak a gyermek légútjának oldalára. Keveset használ belőlük, azt is kend kenyérre.
Ezekre figyelj: csoki- és mogyorókrémek.
Rostban gazdag ételek
Az erős rostok miatt ezeket nehezebb megrágni. Apró darabokra vágd, az erős rostokat húzd ki belőle, hámozd meg! Ezekre figyelj: ananász, zeller, rebarbara.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés