Érzelmileg bántalmazó felnőtt lett a gyerekedből? Így ismerd fel és kezeld a helyzetet

A gyerekük általi érzelmi bántalmazás hatalmas terhet ró a szülők mentális egészségére, a bántalmazásnak pedig számos oka lehet. Hiába növünk fel, sok sérelem marad bennünk, amikkel nem szívesen nézünk szembe. Vegyük csak a mentális problémákat, a szenvedélybetegségeket, az ADHD-t, a múlt traumatikus eseményeit vagy a gyerekkorunkból eredő mély, feldolgozatlan fájdalmat.

Jeffrey Bernstein pszichológus szerint ahhoz, hogy bármilyen életkorban jól működhessünk az életben, két alapvető képességet kell elsajátítanunk: a megnyugvást és a problémamegoldást. Ha azonban ezekkel a képességekkel nem rendelkezik a már felnőtt gyerekünk, az élet meglehetősen megterhelő lesz mindannyiunk számára, hiszen tőlünk, szülőktől várja majd a megnyugvást és a megoldásokat. Ebből azonban hosszú távon egyik fél sem jön ki jól.

Az érzelmi bántalmazás jelei

Nem könnyű összeszedni ezeket, hiszen minden szülő-gyerek kapcsolat más és más. Vannak azonban olyan tipikus jelek, amikre érdemes figyelni.

Ilyen például a túlzott felelősségvállalás. Sok felnőtt úgy érzi, hogy kizárólag az ő hibája, hogy a felnőtt gyereke nem tudott a szülőktől függetlenedni. Ha egy kicsit több energiát fektettek volna a gyereknevelésbe, ha csak egy kicsit tovább próbálkoztak volna, biztos másképp alakulnak a dolgok. Ez a hozzáállás jellemzően azokban a szülőkben alakul ki, akiket nemcsak rendszeresen hibáztat a saját problémái miatt a gyerekük, de felnőttként sem hajlandó felelősséget vállalni a nehézségeiért és a problémáiért.

Szintén gyakori jellemző a manipuláció. Vannak emberek, akik bármilyen taktikát bevetnek annak érdekében, hogy a szüleik úgy érezzék, tartoznak neki, korlátlanul támogatniuk kell őt.

A kemény letorkolások, indokolatlan kritikák is az érzelmi bántalmazás jelei lehetnek. Gyakran előfordul, hogy valaki felnőttként sem tud felülemelkedni a gyerekkori sérelmein, azokban az esetekben pedig, amikor a szülei részéről nem együttérzést tapasztal, egyből őrültnek nyilvánítja őket.

Hiába marad felnőttként is a gyerekünk, az említett magatartásformáknak nincs helye sem egy szülő-gyerek kapcsolatban, sem pedig partneri viszony esetén. Az érzelmi bántalmazás elhiteti veled, hogy nem érdemled meg a szeretetet, bármit is teszel, nem leszel elég jó. Ne feledd, a bántalmazás nem mindig kék-zöld foltokban jelenik meg, ez viszont nem jelenti azt, hogy az adott magatartásforma ne lenne káros.

Nem leszel attól rossz szülő, ha kiállsz magadért
Nem leszel attól rossz szülő, ha kiállsz magadértfizkes / Getty Images Hungary

Stratégiák, amik segíthetnek

Ismerd meg az értékeidet. Tökéletes szülő nincs, de a legtöbben – minden elkövetett hiba ellenére – a maximumot hozzák ki magukból. Készíts egy listát mindarról, amit megtettél azért, hogy a gyerekedet segítsd. Ez a lista a te igazságod lesz, ne mutasd meg a gyerekednek. Felkerülhet rá az iskolai tevékenységekben nyújtott segítséged, a táborok, a zeneórák és a sportfoglalkozások, a szeretet és a gondoskodás bármilyen formája.

Ne engedd, hogy céltáblának használjon. Akarva-akaratlanul, a szülők gyakran válnak a gyerekük céltáblájává. Ha megismered az értékeidet, helyreállnak a határaid, kellő tudatossággal már nem fogod hagyni, hogy a gyereked a saját felnőttkori csalódásai és kudarcai miatt téged tegyen felelőssé.

Erősítsd meg a határaidat. Az énhatárok felállítása és megtartása sokszor lehetetlennek tűnik, főleg, ha a gyerekünkkel szemben kell alkalmaznunk ezeket. Sok szülő úgy érzi, hogy már minden mindegy, olyan régen a fejére nőtt a gyerek, hogy már lehetetlen visszaállítani az egyensúlyt a kapcsolatba. Az igazság ezzel szemben az, hogy sosincs késő dolgozni a gyerekünkkel való kapcsolaton. Sosincs késő levenni a hátunkról a céltáblát és elkezdeni másképp viselkedni. Amikor kezdtek belesüllyedni a manipulációba, nyugodtan tedd fel a kérdést: nem lenne jobb mindkettőtöknek, ha erről nyugodt és konstruktív beszélgetést folytatnátok? Az első pár alkalommal valószínűleg nem jársz majd sikerrel, de ezekben esetekben is példát mutatsz a viselkedéseddel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra