Ha a vasárnapi ebédet a nagyi főzi, nem hiányozhat az asztalról a húsleves. Ez az első fogás, amivel rendszerint mindenki annyira jóllakik, hogy várnunk kell legalább egy órát, míg a második fogás belénk fér. De ez az első, amit készít akkor is, ha valaki lebetegszik a családban. Esküszik rá, hogy a testvére csak azért épült fel, amikor kórházba került, mert mindennap vitte neki a jó erős húslevest. Valóban olyan egészséges ez a leves, amilyennek sokan tartják?
A leves könnyen emészthető
Egy kis nátha, megfázás, de komolyabb betegség esetén is, amikor legyengülünk, jól tud esni egy tál meleg, gőzölgő húsleves. Sok esetben ilyenkor nincs is túl nagy étvágyunk, de egy kis levessel még megbirkózunk. A nehéz ételek emésztése elvenné azt az értékes energiát, amit szervezetünk a gyógyulásra fordíthatna, ezért jó választás egy tartalmas leves. Amellett, hogy könnyen emészthető, rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, foszfor, szilícium és kén. Ezek az anyagok a főzés során kioldódnak, és ebben a formában gyorsabban szívódnak fel.
Energiát ad
Jó, ha tudjuk, hogy a leves tetején elkülönülő zsír nem az ősellenségünk. Hasznos energiát nyújt a betegnek, de azért is fontos, mert a zsírban oldódó vitaminok ennek segítségével tudnak hasznosulni. Persze mint mindenben, itt is a mérték a fontos. A legtöbben nem is az íze miatt szedik le a leves tetejéről, amikor az megdermed, hanem mert tartanak a pluszkilóktól, de manapság sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a vonalainkra a cukor- és liszttartalmú ételek. Amikor akár négy jól megtermett kakaós csiga fedezi egy átlagos nő egész napos kalóriaszükségletét, az a leves kifejezetten diétás ételnek minősül.
A csontok fontosak
Az első, ami a fazékba kerül, az a csirkeaprólék vagy húsos csont. Mindig azt gondoltam, azért ezek, mert máshova már nem használhatóak. Kétségtelen előny, hogy így minden része felhasználható szegény csirkének, de ami fontosabb, hogy a csontok, porcok és a bőr teszik a húslevest az egyik legjobb természetes kollagénforrássá.
A csontok és szalagok olyan gyógyító vegyületeket szabadítanak fel, mint a kollagén, prolin, glicin és glutamin. Kondroitin-szulfátot és glükózamint tartalmaznak, ezeket a vegyületeket drága kiegészítőként árulják a gyulladás, az ízületi gyulladás és az ízületi fájdalmak csökkentésére.
Ezért akkor sem érdemes kihagyni őket, ha több husit szeretnénk, inkább dobjunk bele még egy combot, vagy kettőt. A zselatin támogatja a csontjaink és ízületeink egészségét, de abban is segít, hogy szép legyen a bőrünk. Hogy minél több oldódjon ki, sokáig érdemes főzni, takaréklángon. Persze a nagyi ezt is tudja, mert azt szokta mondani, akkor jó, ha épp csak gyöngyözve forr.
Támogatja az immunrendszert és gyulladáscsökkentő
De nemcsak az ízületeknek tesz jót, hanem az emésztésünknek is, mert elősegíti a probiotikumok növekedését, és ebből adódóan támogatja az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatása is van. A Nebraska Egyetem Orvosi Központja is vizsgálta, hogy valóban mérhető-e ez a hatás, és a kutatók azt találták, hogy a csirkeállomány készítése során keletkező aminosavak csökkentik a légzőrendszer gyulladását és javítják az emésztést.
És akkor ott az a sok egészséges zöldség
Ami nem hiányozhat egy húslevesből:
- hagyma: Van benne sok C-vitamin, B6-vitamin, folsav, kálium és mangán, sok antioxidáns, jó az emésztésnek és a csontoknak.
- fokhagyma: A kéntartalmú összetevői csökkentik a koleszterinszintet.
- petrezselyem: Gyulladáscsökkentő hatású és K-vitamin-tartalma jó a csontoknak.
- petrezselyemgyökér: Foszfor és kálium mellett vasat tartalmaz, ami a vörösvértestekben található hemoglobin fő alkotóeleme. Ez az óriásmolekula biztosítja az oxigén- és szén-dioxid-szállítást.
- sárgarépa: B1-, B2- és B6-, valamint és C-vitamin mellett sok béta-karotint tartalmaz, ami az A-vitamin provitaminja. Az ásványi anyagok közül kalcium, foszfor és vas is van benne. Immunerősítő, segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, mert csökkenti a koleszterinszintet. A répának kifejezetten jót tesz, ha a levesbe kerül, mert nyersen hasznos tápanyagainak, többek között a béta-karotinnak is mindössze a negyede hasznosul. Hő hatására azonban megnyílnak a vastag sejtfalak, és hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része.
- bors: Antibakteriális hatású, többek között segít megfázás, köhögés esetén.
Ami még gyakran kerül bele:
- zeller: Szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, és szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését.
- karalábé: Segít a vérképzésben, erősíti az immunrendszert és a szívműködést.
- kelkáposzta: Szintén immunfokozó hatású a benne található indol vegyületeknek, azaz az indol-3-karbinolnak és az izotiocianátoknak köszönhetően.
Ha csak az alapzöldségek vannak otthon, már akkor is egy szuperegészséges fogást készíthetünk, de minél több összetevő kerül bele, annál jobb. Ha nem ragaszkodunk a hagyományos összetevőkhöz, növelheti a jótékony hatását egy kis paprika, gyömbér, gomba, gojibogyó, kurkuma is. A lényeg, hogy együnk sokszor húslevest, ne csak akkor, ha a nagyi épp azt főzte.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés