Az E-vitamin természetes módon megtalálható számos zsírt tartalmazó élelmiszerben, például a növényi olajokban, a tojásban, a húsban, a diófélékben, de ott van a brokkoliban, a spenótban, a kiviben, a mangóban és a paradicsomban is. Bár hiánya ritka, a napi E-vitamin-szükséglet kielégítése fontos az egészség megőrzéséhez, valamint a betegségek megelőzéséhez és egyes esetekben kezeléséhez. Vannak azonban olyan helyzetek, melyeknek nyomán E-vitamin-hiány alakulhat ki. Ilyen például a zsírszegény táplálkozás, a gluténérzékenység, a Crohn-betegség és a cisztás fibrózis.
Az E-vitamin előnyei
Az E-vitamin vagy más néven tokoferol egy zsírban oldódó vitamin, amely erős antioxidánsként védi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól, és hozzájárul az immunrendszer stabil működéséhez. Több szempontból is nélkülözhetetlen vitamin, mivel fontos az agy, a szem és a szív egészségéhez is. Ha szintje csökken a szervezetben, az gyakran okoz kimerültséget, általános fáradtságot és izomgyengeséget. Ez azzal magyarázható, hogy az E-vitamin nagy szerepet játszik az energiatermelésben.
Az E-vitamin megelőzheti a szívkoszorúér-betegséget
Bár az E-vitamin szívvédő hatása további kutatásokat igényel, pótlása mindenképpen előnyös abban az esetben, ha valaki 2-es típusú cukorbetegségben, vagy hemodialízisben szenved. Vannak olyan kutatások, amelyek összefüggésbe hozták az E-vitamin hiányát a szívelégtelenség és a vérzéses stroke kockázatának növekedésével is.
Csökkentheti a rák kialakulásának esélyét is ez a vitamin
Az E-vitamin másik vitatott előnye a rákra kifejtett hatása. Az azonban tény, hogy az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely megakadályozhatja a szabad gyökök hatását és a sejtkárosodást, ami szerepet játszhat a rák és egyéb betegségek kialakulásában.
Az E-vitamin jót tesz a szemnek és az agynak
A makuladegeneráció és a szürkehályog a leggyakoribb időskori szembetegségek, melyek azonban az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően megelőzhetők és valamilyen szinten kezelhetők lehetnek. Emellett az E-vitamin segíti a retina, a szaruhártya és az uvea, vagyis a szem pigmentált részének öngyógyítását.
A kiegyensúlyozott, tápláló, antioxidánsokban gazdag étrend hozzájárul a jó kognitív egészség megőrzéséhez és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás megelőzéséhez, beleértve a demenciát és az Alzheimer-kórt.
Egy vizsgálat szerint napi 2000 NE E-vitamin szedése két éven keresztül képes lassítani a betegség progresszióját.
Külsőleg és belsőleg alkalmazva is védi a bőrt az E-vitamin
Az E-vitamint megvédi a bőrt az UV-sugárzás által kiváltott szabadgyökök káros hatásaitól, ezért gyakori összetevője a fényvédő készítményeknek. Belsőleg alkalmazva pedig lerövidíti a sebgyógyulásához szükséges időt. Miután az E-vitamin gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is ismert, gyakran megtalálható a fájdalomcsillapító krémekben is, továbbá a kollagéntermelés elősegítésére is használják.
Tudtad, hogy a narancsban lévő flavonoidok is segíthetnek megelőzni a demenciát? Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, napi hány pohár narancslére van szükséged ahhoz, jól működjön a memóriád.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés