Ha így veszel lakást, több millió forintot spórolhatsz

GettyImages-678124861

A csok plusszal élve elkerülhető az ingatlanvásárlás után kiszabott illeték megfizetése, így jelentős összeget lehet megspórolni.

Az ingatlanvásárlás járulékos terhei közül a legnagyobb tétel az illeték, amely alapesetben az ingatlan vételárának a 4 százaléka. Az átalakított falusi csokot igénybe vevők viszont mentesülhetnek az illetékfizetési kötelezettség alól, sőt a januárban bevezetett csok pluszhoz is jár ez a könnyítés. 

Milliókat tarthatnak a zsebükben a csok plusszal a vevők

Több módosítás is történt az utóbbi időben, amelyekkel kapcsolatban érdemes naprakésznek lenni, ha éppen ingatlanvásárláson törjük a fejünketA januárban bevezetett csok pluszhoz például illetékmentesség is jár, ami a 150 millió forintnál olcsóbb ingatlanok esetén vehető igénybe. Az illeték ráadásul nem kis összeg, a lakás vagy ház vételárának 4%-át teszi ki, vagyis akár 6 millió forint maradhat a zsebünkben.

Az első lakás vásárlása a csak plusszal idén igazán megéri
Az első lakás vásárlása a csak plusszal idén igazán megériMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Az illetékmentességet nem kell külön kérvényezni, azonban nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy

 az adóhivatalhoz benyújtott adásvételi szerződésben fel kell tüntetni, hogy a vételár egy részét falusi csokból és/vagy csok pluszból fedeztük vagy fizettük.

Új építésű ingatlan esetében pedig kevesebb illetéket kell fizetnünk, ha a lakás értéke nem haladja meg a 30 millió forintot, így a lakás árából 15 millió forint lesz majd illetékmentes, azaz akár 300 ezer forintot is spórolhatunk. A 35 év alattiaknak ráadásul erre is jár illetékkedvezmény, vagyis az illeték összegének a felét elengedik. 

Fontos az is, hogy idén is megmaradt az adó-visszatérítés lehetősége, ezáltal visszakaphatjuk az áfát, ha a falusi csokot igényeljük. Újításként megjelent egy további kedvezmény is: új építésű ingatlan vásárlása esetén a kedvezményes, ötszázalékos áfát nem kell megfizetni, ha pedig építkeznénk, a 27 százalékos áfa válik visszaigényelhetővé maximum ötmillió forintig.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek