Fontos adózási határidő jár le holnap: el ne mulaszd!

online shopping

A január elsejével elindult időszak kedden ér véget, aki még nem tette meg, annak igyekeznie kell az áfa-bevallása leadásával.

Február 22-én lejár az áfabevallás határideje. A korábbi évek gyakorlatához képest újdonság, hogy már az eÁFA rendszeren belül is nyilatkozhatnak az érintettek. 

2024 januárjától új lehetőségek nyíltak az áfabevallásban, így már az eÁFA-rendszerben – akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül – is elvégezhető az adminisztráció. 

Már nem kell a NAV-hoz rohanni, az eÁFA segítségével online is bevallhatják az aktuális áfát az érintettek
Már nem kell a NAV-hoz rohanni, az eÁFA segítségével online is bevallhatják az aktuális áfát az érintettekNagy Tamás / Index

Megújult az áfabevallási rendszer

Bár év eleje óta az online felületen is lehetőségük nyílt a vállalkozásoknak a havi vagy negyedéves áfabevallás benyújtására, továbbra is megvan az opció a nyomtatványalapú, személyes bevallásra is. Az érintetteknek igyekezniük kell, a határidő ugyanis sokak számára kedden lejár. Lényeges könnyebbség azonban az eddigi évek gyakorlatához képest, hogy azoknak az áfaalanyoknak, akik a bevallásukat az eÁFA-n keresztül intézik, nem kell az úgynevezett M-lapon is adatot szolgáltatniuk.

Az eÁFA webes felületét azok használhatjákakik egy adott bevallási időszakban százezernél kevesebb számlát kezelnek. Ennél több bizonylat esetén a rendszer használata gép-gép kapcsolaton keresztül biztosított.

„A webes felületen a gazdálkodó kiegészítheti, módosíthatja a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat, nyilatkozhat az adólevonási jogáról és annak gyakorlásáról, és az így létrehozott adónyilvántartásból összeállított bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja. A gép-gép kapcsolat lényege pedig, hogy az adóalany interfészen keresztül továbbítja a megfelelően strukturált bizonylatszintű adatokat a NAV-nak, és az összeállított bevallástervezetet gépi úton hagyja jóvá” – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a havi bevallók keddig, a negyedévesek április 22-ig, az éves bevallók pedig majd jövőre nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-rendszeren keresztül.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek