Szakértő mutatja meg, mire figyelj lakásvásárláskor: így vernek át a hirdetésekkel

GettyImages-142020092

Sokan vágnak bele ingatlan vásárlásába befektetési céllal is, gondolván, így sikerülhet kicselezniük az inflációt. Az emelkedő alapkamat hatására az elmúlt hónapokban egyre többen böngészik a hirdetéseket, de vigyázz, ha te is közéjük tartozol: lehet, hogy amit olvasol, csupán átverés!

A jó bornak nem kell cégér, egy kis hibás, valamilyen szempontból az ideálistól távol álló ingatlannak viszont annál inkább kell a jó marketing. Pár ügyes fotó, a lényeg helyett a legszebb részek megmutatása, valamint a hangzatos szöveg a kevésbé rutinos vásárlójelölteket könnyen lépre csalhatja. Persze a személyes megtekintések alkalmával azért fény derül arra is sokszor, amit az eladó titkolni kíván, de azért ez közel sem biztos. Mire figyelj hát, ha épp ingatlanvásárlás előtt állsz, de nem akarod, hogy átverés áldozata légy? Szakértő segít!

A hirdetések szövegezése elárulhatja az átverést

Kezdjük ott, hogy a legtöbb esetben az, ami gyanúsan olcsó, az bizony méltán gyanús. Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője szerint figyelni kell arra is, ha magában tekintve is meglepően kedvezőnek tűnik az ár, de arra is, ha a kategóriájában számít alacsonynak.

„Ismerve a piaci viszonyokat, dinamikákat és árakat, a belvárosban a meglepően olcsó ingatlanok mindig keltsenek bennünk kételyeket. A legfontosabb, hogy a tulajdoni lapot ellenőrizzük, erre magánszemélyként is van lehetőségünk Ügyfélkapun keresztül.

Magánhirdetésnél azt kell ellenőrizni, valóban a tulajdonos hirdeti-e a lakást, mert az ilyen jellegű csalásokat jellemzően nem a tulajdonosok követik el. Ellenőrizzük, hogy nem a benne élő bérlő mutatja-e meg a lakást, esetleg egy meghatalmazott – ez szintén hazugság lehet.

Fontos, hogy a tulajdonost mindenképpen el tudjuk érni, és tájékoztatást kapjunk arról, valós-e az eladási szándék, reális-e az eladási ár” – mondja a Budapest belvárosi lakásainak kereskedelmével foglalkozó iroda szakértője.

Az átverési kísérletek egy részét leleplezheted akkor, amikor megtekinted az ingatlant
Az átverési kísérletek egy részét leleplezheted akkor, amikor megtekinted az ingatlantsturti / Getty Images Hungary

Az irreálisan magas ár ritkább: ezekben az esetekben az eladó nem látja reálisan, hogy mit kérhet el ingatlanáért. Ha valóban elkötelezett az eladás mellett, az idő meg fogja tanítani arra, hogy az árazás nem tartható, így idővel majd enged.

Alaposan nézzük át a lakást

Az ár után érdemes tüzetesebben foglalkozni a hirdetés szövegének csalafinta szófordulataival. A szakértő a következőket emeli ki:

 • „Az ingatlan kellemesen szellős” – vagy egyszerűbben fogalmazva huzatos.
 • „Retró stílust idéző lakás” – sürgősen fel kell újítanod.
 • „Ékszerdoboz” – semmit nem jelent, minden eladó ezzel próbálja a vevőt magához csábítani.
 • „Hangulatos kis fészek” – valószínűleg kicsi, de megpróbálták kellemesen berendezni.
 • „Elrendezése, kialakítása az új tulajdonos fantáziájára van bízva” – vagy be sem fejezték, vagy muszáj leszel felújítani, azaz költeni rá.
 • „A nap nagy részében világos” – máskor viszont valószínűleg koromsötét.

„A magyar nyelv fordulatos, kifejező, árnyalt. Ezerféleképpen le lehet írni és el lehet fedni egy-egy problémát” – vélekedik a szakember, éppen ezért ne csak a hangzatos szavaknak bedőlve csodáljuk a lakást, hanem a következő pontokat figyeljük meg:

 • Érdemes a falakat, a festést alaposan megnézni, megkopogtatni, tapintani.
 • A padló és a parketta átvizsgálása is javasolt.
 • A vizesblokkoknál különösen figyeljünk az esetleges szivárgásokra, a víznyomásra, illetve a sarkokra is az esetleges penészesedés miatt.
 • Az elektromos rendszer könnyen vizsgálható úgy, hogy megkérjük a tulajdonost, kapcsoljon fel egyszerre három-négy nagy áramfogyasztású eszközt, mint a légkondicionáló vagy a porszívó.
 • A víznyomás megfigyelése esetén nyissunk csapokat, figyeljük meg annak erősségét.

Beszéljünk a közös képviselővel is arról, hogy voltak-e, terveznek-e felújításokat az épületben, illetve nincs-e esetlegesen nagymértékű tartozása az általunk megvásárolni kívánt ingatlannak.

Nem elég a hirdetést figyelmesen elolvasni: utána is kell nézni a kiszemelt lakásnak
Nem elég a hirdetést figyelmesen elolvasni: utána is kell nézni a kiszemelt lakásnakGeorgijevic / Getty Images Hungary

Több szem többet lát

Egy lakás bejárása során mindent érdemes alaposan szemügyre venni, ezért ha csak lehet, kísérjen el a megtekintésre más is, mondta a Díványnak Ben-Ezra Orran.

„Figyeljünk az eladó viselkedésére, reakcióira egy-egy kérdés kapcsán, ezek is sok dolgot elárulhatnak. 

Tekintsük meg az ingatlant több alkalommal is, más-más napszakban, hiszen lehet, hogy egy kora délutáni órában előnyösebb arcát mutatja a lakás, a nap nagy részében viszont teljesen sötét.

Ráadásul ha összefutunk a szomszédokkal, épületben lakókkal a látogatás során, a jövőbeli lakókörnyezetünkről is szerezhetünk benyomásokat” – sorolja a megtekintés szempontjait a szakértő. Hozzátette: éppen felújítás vagy fejlesztés alatt álló házban található otthonba is érdemes lehet beruházni, de annak mindenképp utána kell járni, hogy a lakás vételárában a fejlesztés költségei benne vannak-e, és hogy pontosan mi történik majd a házban. Minderről a közös képviselő tud tájékoztatást nyújtani. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra