Ez a 7 legnagyobb baklövés, amit lakásvásárláskor elkövethetsz

A lakásvásárlás sokak számára nem a mindennapok rutinjának része, az efféle ügyletekben járatlanok sok hibát véthetnek. Benkő-Csécsei Dorottya ingatlanszakértő, az Édes otthon Ingatlan Központ tulajdonosa most hét alapvető hibára hívja fel a figyelmet.

Benkő-Csécsei Dorottya, a Dívány ingatlanszakértője
Benkő-Csécsei Dorottya, a Dívány ingatlanszakértőjeBenkő Zsolt

1. Ha méretben nem megfelelő ingatlant választasz, azaz túl kicsit vagy túl nagyot vásárolsz, nem határoztad meg az alapigényeket időben, vagy nem tartod magad hozzá. Ez általában impulzív, kapkodó döntésből adódhat. Ugyanezt a hibát el lehet követni másként, pl. ha olyan helyen vásárolsz, amihez igazából semmi, de semmi kötődésed nincs, magyarán sem a munkahelyed, sem a rokonaid, sem a gyermekeid oktatási intézményei nincsenek közel. A rossz hír az, hogy ilyenkor egy-két éven belül újratervezheted a költözést.

2. Olyan ingatlant vásárolsz, aminek nem jársz utána, azaz nem tájékozódsz alaposan. Azon túl, amikre alapvetően is gondolsz egy ingatlan megvásárlásakor érdemes még néhány dologra odafigyelni. Fontos a környéket alaposan megszemlélni, és akár az önkormányzattal is egyeztetni az adott területről, ingatlanról és a tervezett helyi fejlesztésekről. Vajon lesz a szomszédban egy bölcsőde, vagy akár egy bevásárlóközpont? Netán benzinkút? Nagyon fontos egyeztetni a közös képviselővel a ház lakóinak magatartásáról és a ház pénzügyi és műszaki helyzetéről egyaránt!

3. Azon túl, hogy a tulajdoni lapot láttad és értelmezted, a ház alapító okiratát, valamint a szervezeti és működési szabályzatát is elolvastad már? Sajnos előfordul, hogy elfelejtik, hogy a ház alapító okirata rendelkezik arról, hogy elővásárlási joga van például a szomszédoknak. Ilyenkor hiába vagy már birtokon belül, csúnya per kerekedhet belőle. Ha valakinek elővásárlási joga van, akkor az adásvétel során eljáró ügyvédnek pontosan el kell magyaráznia neked a folyamatokat.

4. Ha garázzsal rendelkező lakást, házat vásárolsz, feltétlenül próbáld be az autódat, mármint időben, azaz az adásvételt megelőzően. Sajnos nagyon gyakori probléma, hogy az autó egyszerűen nem fér be az adott garázsba. A hatvanas, hetvenes évek garázsaira jellemző, hogy Trabantokra, Ladákra és Zsigulikra tervezték azokat, azaz egy hosszabb vagy magasabb autóval oda nem fogsz beparkolni. Teremgarázsokban jellemző hiba, hogy a kijelölt hely nagyon kényelmetlenül parkolható. Ha ezt előre felismered, el tudod dönteni, hogy ez vállalható kompromisszum-e a számodra. Nem árt a pincébe is lelátogatni, van e víz, vagy dohos-e ott a levegő.

5. Érdeklődj a ház építőanyagáról. Nem mindegy, hogy a ház tégla, bauxitbeton, panel, vagy esetleg a tartóelemei és a falazata is különböző anyagból van. Nézz utána időben, és döntsd el, hogy neked mi a vállalható kompromisszum, miben szeretnél (jól) élni!

6. Mikor leszel a legtöbbet otthon? Abban a napszakban feltétlenül nézd meg a lakást vásárlás előtt. Ne csak kora reggel, vagy ne csak későn este. Napsütést nem tudsz utólag rendelni a nappalidba, ahogy a fényviszonyokat sem lehet kicserélni. Ha délelőtti napot kap a lakás, akkor hiába ábrándozol arról, hogy a teraszodon napozol majd munka után!

GettyImages-1315341811
alvarez / Getty Images Hungary

7. Ahogy a kapkodás sem szül soha jót, ugyanúgy a késlekedés sem. Ha megszületett a döntésed, fontos, hogy olyan szakemberekkel (pl. műszaki ellenőr, ügyvéd) vedd körbe magad, akiknek ugyanolyan fontos, hogy a kellő, mégis biztonságos tempóban haladjanak a folyamatok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek