A cseresznyelé nemcsak üdítően finom, de bizonyos egészségügyi előnyökkel is jár. Körülbelül 120 kalóriát tartalmaz 1 csésze adagonként, és olyan tápanyagokban gazdag, mint a kálium és a vas.
Már soroljuk is a hét fő okot, amiért érdemes kortyolgatni a cseresznyelevet és csemegézni magát a gyümölcsöt!
1. Segíti az edzés utáni felépülést
A cseresznyelé segíthet az edzés utáni felépülésben. Természetesen magas a káliumtartalma, ami segít optimális szinten tartani a vérnyomást, a hidratáltságot, továbbá támogatja az izmok helyreállítását, az idegimpulzusokat, az emésztést, a pulzusszámot és a pH-egyensúlyt. A cseresznye körülbelül 330 milligramm (mg) káliumot tartalmaz csészénként, ami a napi ajánlott érték közel 10 százaléka.
2. Küzd a gyulladások és az ízületi gyulladás ellen
A kutatások azt mutatják, hogy a levében lévő antioxidánsok csökkenthetik az osteoarthritis (OA) okozta fájdalmat és gyulladást.
Egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy a cseresznyelé napi kétszeri ivása 21 napon keresztül csökkentette a betegek fájdalmát és a gyulladás szintjét.
3. Csökkenti a duzzanatot
Egy 2004-es tanulmány megállapította, hogy a cseresznyelé-kiegészítők csökkenthetik a gyulladásokat és a fájdalommal összefüggő viselkedést az állatokban, és ígéretesnek bizonyultak a duzzanatok kezelésére embereknél.
4. Erősíti az immunitást
Mint minden gyümölcs és zöldség, a cseresznye is erős antioxidáns és vírusellenes hatású. A flavonoidokat, a cseresznyelében lévő antioxidánsok egyik fajtáját a növények állítják elő a fertőzések leküzdésére. A kutatások azt mutatják, hogy ezek jelentős hatással lehetnek az immunrendszer működésére.
5. Szabályozza az anyagcserét, és küzd a zsír ellen
Van néhány bizonyíték arra, hogy állatoknál a cseresznye segíthet szabályozni a szervezet anyagcseréjét és a hasi testzsír elvesztését. Egy tanulmány kimutatta, hogy az antocianinok, a cseresznye vörös színéért felelős flavonoidok, gátolják az elhízást.
Egy másik, patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a cseresznye csökkentheti a gyulladást és a hasi zsírt, valamint csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát.
6. Segít elaludni
Egy 2010-es tanulmány szerint a cseresznyelé gyulladáscsökkentő tulajdonságai egy csipetnyi alvásszabályozó melatoninnal kombinálva segíthetnek jobban aludni. Az eredmények azt sugallják, hogy a cseresznyelé hasonló hatással bír, mint az álmatlanság elleni gyógyszerek, például a valeriana vagy a melatonin az idősebb felnőtteknél.
7. Megakadályozhatja a rák növekedését
Egy 2003-as tanulmányban a kutatók a cseresznyelevet az NSAID szulindákkal szembeállították, amely a vastagbéldaganatok leggyakoribb megelőző gyulladáscsökkentő kezelése. Bár állatkísérletről van szó, mégis figyelemre méltó, hogy a cseresznyelé – az NSAID-okkal ellentétben – csökkentette a rákos sejtek növekedését.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés