A legelterjedtebb reggeli italunk a sokat tárgyalt és nem sokkal kevesebbet vitatott feketekávé, melyet már lassan követhetetlenül változatos formában öntünk magunkba napindítónak. Pedig lenne több alternatívája, melyek ráadásul vitathatatlanul egészségesek is. Közülük is talán a legegyszerűbb és a legsokoldalúbb egy közönséges csodatevő, a rém egyszerű citromos víz.
A pofonegyszerű lórúgás
Egyelőre, és már ez is csoda, de iható minőségű folyó víz még biztosan akad odahaza. A javallat értelmében egy kancsó, még körültekintőbb esetben előre felforralt, majd kihűlőben lévő vízbe, szobahőmérsékletűnél langyosabb, mondjuk inkább testhőmérsékletűbe facsarjunk citromot, literenként egyet, de van, aki szerint még a fél liter vízhez adott 2 darab gyümölcs leve is őszinte mosollyal fogyasztható koncentrátum.
Egyes források szerint a héját is bele kell áztatni, mások ugyanakkor óva intenek ettől, hacsak nem kifejezetten ellenőrizhető módon biocitrommal van dolgunk.
(Ezek szerint az óvatosabb felhasználók szerint egyébként még annak sem lenne szabad örülnünk, ha egy vendéglátóipari egységben, az utóbbi időkben egyébként aránytalanul és indokolatlanul méregdrágán mért „házi limonádé” gazdagabbá és gusztusosabbá tétele érdekében beledobják az egész citrom héjas karikáit. Azokból azonban kiázik minden olyan vegyszer, amivel előzetesen kezelhették, mi pedig azt szépen felhörpintjük, és ez viszont már nem annyira egészséges.)
Azt is mindenkinek be kellene tartania, hogy a citromot felhasználás előtt hosszan és alaposan megmossa, ahogyan az a nagy könyvben, vagy egy korábbi cikkünkben részletesen meg van írva.
Szóval, legyen elég a biztonság kedvéért egy liter langyos vízhez egy jobban megtermett citrom kifacsart leve és a gyümölcs feldarabolt húsa. Ezt érdemes egy napra lefedve állni hagyni a hűtőben. Azután, leszűrve áttölteni valami gusztusos, ám szintén zárható kancsóba vagy üvegbe, amiben később tárolhatjuk is a hűtőben. Aki szívesen harap rá véletlenszerűen a vízben úszkáló gyümölcshúsdarabkákra, az elég, ha csak egy villával a nagyobb darabokat kihorgássza az edényből. Ezek után már nem marad más hátra, mit fogyasztani a csodaszert. Miért?
A citromos víznek számtalan jótékony hatása van szervezetünkre.
Immunerősítő
A téli időszakban különösen fontos, hogy a szervezetet védelmező kis katonák, immunrendszerünk zsoldosai kellően fel legyenek vértezve az ellenséges csapatok ilyenkor gyakori támadásai ellen. Hatékony fegyver a vírusokkal szemben is. Kiválóan képes roborálni a szervezet védekezőrendszerét.
Ráadásul, a gyulladáscsökkentő hatású citrom antioxidánsokat és a szervezet számára fontos rostokat is tartogat.
Vitamindús gyümölcs
Bár elsősorban magas C-vitamin-tartalma ismert, a citrom B-vitaminokat is szép számmal tartogat.
Serkenti az emésztést
A citrom hatására a méreganyagok gyorsabban távoznak a szervezetből, mivel az emésztést képes fokozni, ráadásul elősegíti a máj működését, a vastagbél hidratáltságát és az epetermelést is.
Segít a fogyásban
A fentieknek köszönhetően aztán az anyagcsere gyorsításával is partner lehet abban, hogy megszabaduljunk a felesleges dekáktól, netán kilóktól.
Hidratálja a limbikus rendszert
Ezzel a stressz leküzdésében nyújt hatékony támaszt. Az, hogy a kávét kiváltó lehetséges opcióként gondolunk a citromos víz fogyasztására, már csak azért is lehetséges, mert ez utóbbi úgyszintén kifejezetten energikussá tesz és javítja a kedélyállapotot is. Ráadásul, mivel bővebb lére eresztjük még a leghosszabb kávénál is, ezért testünk hidratálásához, a kellő mennyiségű folyadékbevitelhez is hatékonyan járul hozzá.
Gazdag ásványi anyagokban
Elsősorban mint kálium-, magnézium-, és kalciumforrásként gondolunk a citromra, pedig vastartama is figyelemre méltó. A vas és a C-vitamin is kifejezetten ismert arról, hogy segít a szervezetnek hasznosítani más élelmiszerek tápanyagait, úgyhogy fogyasztása már önmagában ezért is hasznos lenne.
Ha még ez sem elég
Ha valaki van annyira telhetetlen vagy egészségtudatos, hogy a reggeli és naponta, főleg étkezések előtt ismételt citromosvíz-fogyasztással sem éri be egészsége érdekében, a következőkkel csavarhat még egyet a dolgon. Nyugodtan bolondítsa meg citromos vizeskancsóját vagy egy csipetnyi kurkumával, esetleg egy kicsinyke juharsziruppal vagy gondolatnyi mézzel, ízesítse egy leheletnyi fahéjjal, netán egy picike jótékony gyömbérrel, uborkával, vagy egy-két levélke mentával, nem fog rosszul járni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés