Nemcsak egészségesebb, hanem okosabb is lesz a gyerek, ha anyatejet kap

GettyImages-1090396168

Az anyatej a kisbabák legideálisabb tápláléka, ami nem egy átlagos élelmiszer. A táplálkozáson túl számos előnye van, melyről az Oxfordi Egyetem kutatói nemrég azt is bebizonyították, hogy hatással lehet a gyerekek későbbi tanulmányi eredményére is attól függően, hogy mennyi ideig tartott az anyatejes táplálás.

Az anyatej egyszerre étel és ital is, ráadásul megtalálható benne minden olyan értékes tápanyag, amire a fejlődő babának szüksége van. Nem véletlen, hogy sokan a minél hosszabb ideig tartó szoptatás mellett érvelnek. Hogy pontosan miért, az anyatej világnapja kapcsán utánajártunk a tudományosan megalapozott magyarázatoknak.

Jobban megy a matek és a tanulás

Az Oxfordi Egyetem egyik kutatócsoportja legutóbb arra volt kíváncsi, hogy az anyatejes táplálás milyen hatással van a gyerekek tanulmányi eredményére. A vizsgálatba több mint 18 ezer, 2000 és 2002 között született brit gyereket vontak be, akiknek egyharmadát sohasem szoptatta az édesanyja, a többieket pedig különböző időtartamokig. A kutatásban részt vevő gyerekek alig 10 százaléka kapott anyatejet legalább egyéves koráig. 

Azok a gyerekek, akik anyatejet kaptak, sokkal jobb eredményeket értek el
Azok a gyerekek, akik anyatejet kaptak, sokkal jobb eredményeket értek elbluestocking / Getty Images Hungary

A kutatók a gyerekek fejlődését 22 éves korukig követték, miközben tanulmányi eredményeiket folyamatosan összevetették kortársaik tanulmányi adataival.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy azok a gyerekek, akiket hosszabb ideig szoptattak, jobb tanulmányi eredményeket értek el.

A legalább 12 hónapig szoptatott gyermekeknek csak mintegy ötödének (19,2%) nem sikerült az angolérettségije, ellenben a soha nem szoptatott gyermekek 41,7 százalékával, míg a legalább 12 hónapig szoptatott gyermekek 28,5 százaléka ért el kimagasló eredményt, szemben a nem szoptatott gyermekek 9,6 százalékával.

A matematikaérettségin a legalább 12 hónapig szoptatott diákoknak csak 23,7 százaléka bukott meg, míg a soha nem szoptatott gyermekeknek 41,9 százaléka kapott elégtelent. Azoknak, akiket legalább egy hónapig anyatejjel tápláltak, 31,4 százaléka ért el magas pontszámot, míg a soha nem szoptatottak közül csak a gyermekek 11 százaléka büszkélkedhetett kiváló eredménnyel.

Csak egy vitamin hiányzik belőle

A legtöbb egészségügyi szakember kizárólagos szoptatást javasol a csecsemő legalább hat hónapos koráig. Az anyatej ugyanis megfelelő arányban tartalmaz mindent, amire a babának szüksége van élete első félévében. 

Összetétele pedig a gyermek igényei szerint változik.

A szülés után közvetlenül jelentkező előtej kiválóan illik az újszülött speciális igényeihez. Az érett tejre jellemző összetétel a szülést követő két hétben alakul ki. A szoptatás időtartama alatt hétről hétre változik a tej összetétele a fejlődő csecsemő igényeinek megfelelően.

Az anyatejből csak egyetlen vitamin, a D-vitamin hiányzik, hacsak a szoptató édesanya nem fogyaszt belőle elegendő mennyiséget.

Megvéd a betegségekkel szemben

Az anyatej tele van antitestekkel, amelyek segítik a babát a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben, ami különösen fontos a korai hónapokban. Ellenben a tápszer nem biztosít antitestvédelmet a babák számára. Számos tanulmány kimutatta, hogy a nem szoptatott csecsemők jobban ki vannak téve olyan betegségeknek, mint a tüdőgyulladás, a hasmenés és különböző fertőzések.

Egy életen át számos betegséggel szemben védelmet nyújt az anyatej
Egy életen át számos betegséggel szemben védelmet nyújt az anyatejEdgar Barragan Juarez / Getty Images Hungary

Az pedig, ha a csecsemő csak anyatejet kap, különösen előnyös, mert jóval több betegség kockázatát csökkenti, beleértve a középfül-, a torok- és az arcüregfertőzéseket, a légúti fertőzéseket, az akut légúti és gyomor-bél rendszeri betegségeket, illetve megelőzhető vele a hirtelencsecsemőhalál-szindróma is. A szoptatás továbbá csökkenti az asztma, az atópiás dermatitisz és az ekcéma, a cukorbetegség és a leukémia kockázatát.

Segít megelőzni a gyerekkori elhízást

A szoptatás biztosítja az egészséges súlygyarapodást, és segít megelőzni a gyermekkori elhízást. Egy tanulmány kimutatta, hogy a négy hónapnál hosszabb ideig tartó szoptatás jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy a baba túlsúlyos és elhízott legyen.

A szoptatás előnye közül az egyik, hogy megvédi a babát az elhízástól
A szoptatás előnye közül az egyik, hogy megvédi a babát az elhízástólImage Source / Getty Images Hungary

Ennek az lehet az oka, hogy a szoptatott csecsemők szervezetében nagyobb mennyiségben találhatók olyan jótékony bélbaktériumok, amelyek befolyásolhatják a zsírraktározást. Továbbá az anyatejjel táplált csecsemők szervezetében több leptin található, mint a tápszerrel táplált csecsemők szervezetében. A leptin kulcsfontosságú hormon az étvágy szabályozásában és a zsírraktározásban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra