Ez történik a baba arcával, ha az anya alkoholt iszik a terhesség alatt

GettyImages-1076659192
Olvasási idő kb. 2 perc

Mindannyian gyönyörű, egészséges gyermeket szeretnénk. Egy új tanulmány most közelebb visz hozzá: összefüggést mutatott ki az anyai alkoholfogyasztás és a magzat arcának formája között.

A fejlődő kisbaba arcának szerkezete megváltozik az ő szervezetébe is bejutó alkoholtól. Ez a hatás már akkor is kialakul, ha az anyuka csak egy kis pohár bort vagy egy üveg sört fogyasztott. Azaz a várandósság alatt történő ivás szó szerint nyomot hagy a gyerek arcán. 

A kutatók azért tanulmányozzák a babák arcformáját, mert ebből következtetni lehet az egészségi állapotukra. „A gyermek születése előtti alkoholnak való kitettsége jelentős káros hatással lehet az egészséges fejlődésére, és ha egy anya rendszeresen nagy mennyiséget iszik, az magzati alkoholspektrum-zavarhoz vezethet, ami visszatükröződik a gyermekek arcán” – nyilatkozta a témában a szakértő. A zavar neurológiai károsodásokhoz, rendellenes arcfejlődéshez és memóriaproblémákhoz vezethet. Az arcra tett hatás pedig nem múlik el, ahogy a csecsemő arca változik: még a kilencéves gyerekekben is kimutatható. A legjellemzőbb változások az orral történnek, rövidebbé válik, az orr hegye felfelé mutat, de az állon és a szemhéjon is észrevehetők a elváltozások. Az orvosok szerint azok, akik babát terveznek, már az első gondolat után hagyjanak fel teljesen az ivással, hogy a magzat már biztonságban fejlődhessen

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek