Ezeket a dolgokat kerüld, ha kismama vagy

GettyImages-654401461
Olvasási idő kb. 6 perc

A várandósság valójában tényleg áldott állapot, hiszen a gyermek áldás, a szerelem gyümölcse, ajándék. Mégis bevett szokás ezt az időszakot terhességnek nevezni, a picire pedig édes teherként hivatkozni. Valójában inkább talán arról van szó, az áldott állapotnak vannak terhes aspektusai, amiket a leendő anya boldogan visel el születendő gyermeke egészségét saját, rövid távú élvezetei elé helyezve. De miket is kell pontosan kerülni?

A következőkben felsorolt kerülendő ételek, italok és élethelyzetek egy része olyan, amelyektől már ükanyáink is óvták várandós lányaikat, mások civilizációs hozadékokként új elemek, de olyanok is vannak köztük, amiket nem mindenki ismer, vagy vall, betartásuk talán mégis érdemes, mivel mindössze 9 hónapon keresztül lemondani róluk nem akkora áldozat a gyermek egészsége érdekében.

Tiltólistás étkek

 • szusi: legalábbis a nyers halas makik mindenképpen kerülendők, mint a nyers húsok is.
 • füstölt sonka, kolbász: ezek a húsételek alapvetően nem főtt ételek, csupán a füstölésnek köszönhetik tartós és jellegzetes állagukat, ízüket, de a nyers húsokhoz hasonlóan veszélyforrást jelenthetnek, főleg, ha a füstölés nem volt elég alapos. De mire ez kiderülne, már lehet, hogy késő lenne, ezért jobb az óvatosság és a teljes megelőzés.
 • lágy és puha sajtok: feta, mozzarella, mascarpone, kéksajtok. Ezek is félig nyers készítmények, amelyekben így az alapos hőkezelés, elkészítés nem ölheti ki a káros kórokozókat, és azok veszélyforrásként jelentkezhetnek. A kéksajt esete halmozottan hátrányos, mert feketelistán való szereplését puha sajt mibenléte mellett a „kékséget” okozó speciális penész is csak vastagon aláhúzza. Ez ugyanis szintén kerülendő, s nagyjából ugyanez igaz a téliszalámira is.
 • lágytojás: a tojásételek amúgy is kényesek, főleg, ha elkészítésük, mondjuk, nem éri el a főtt tojás szilárdságot. A lágytojás gyakorlatilag még nyers, ezért teljes mértékben vonatkozik rá az intelem: ilyenkor ne!
A változatos és egészséges étrend fontosabb, mint valaha
A változatos és egészséges étrend fontosabb, mint valahaCompassionate Eye Foundation/Nat / Getty Images Hungary

Tiltólistás italok és szerek

 • az alkohol természetesen, ahogy a gyógyszer és a cigaretta is, erősebb szerekről nem is beszélve, valószínűleg a legközismertebb tiltólistás anyagok, amiket mindenképpen ajánlatos mellőzni egyébként mindig, de várandósság ideje alatt feltétlenül. Ha azonban, például, migrénes fejfájás gyötri a várandós nőt, legkevésbé a paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítóval veszélyezteti a magzatot.
 • az alkohol alól talán kivétel egy kevéske vörösbor moderált és gyógyszerként történő fogyasztása, de ez valóban kevesebb kell, hogy legyen, mint amire az átlag fogyasztó azt mondja, hogy nem sok. Eltérő eredményű kutatások láttak napvilágot a témában, van, aki heti egy deciliter vörösbort tart elfogadhatónak, sőt jónak, más források esetleg a napi 1 deciliter maximumot is megengedik.
 • kávézni is alig, vagy nagyon mértékkel szabad csak ebben az időszakban, ebben a konszenzus a napi egy csésze kévét tartja elfogadható mennyiségnek.

Ezeket ne tedd:

 • cipekedés, kisebb testvér pakolgatása, bevásárlás hazacűgölése nem javallott, ahogy kéretik tartózkodni a stresszhelyzetektől, az idegeskedéstől és a rossz energiáktól, de persze az életéből senki nem léphet ki 9 hónapra, és az is ritka, hogy valaki teljes zen buborékban éljen, de amennyire lehet, próbáljuk kerülni a nehezét.
 • mindemellett túlzott napfürdő ártalmas lehet. Bár a D-vitamin-bevitel fontos, az erős napsugárzásnak, kánikulai melegnek kitett pocak nem élvezi a nyaralást!
 • masszíroztatni sem igazán érdemes, az már csak egy technikai kérdés, hogy a klasszikus masszázsokhoz szükséges hason fekvő pozitúra nemcsak fizikailag kivitelezhetetlen, de maga a masszázs is árthat, mivel vérbőséget okoz.
 • meleg ülőfürdőt sem vehet a kismama, ahogy mesterséges vízbe mennie sem ajánlatos, így kerülendők a nyilvános strandmedencék és uszodák is az esetleges fertőzések elkerülésére. Különösen igaz ez a meleg termálfürdőkre, ugyanakkor a természetes vizekben fürdés, ha a vízminőség megengedi, nem kifogásolható: a Balatonban, vagy tengerben fürdeni minden további nélkül megengedett.
A saját fürdőmedencénkkel persze más a helyzet, de a strand és a fürdők nem ajánlatosak
A saját fürdőmedencénkkel persze más a helyzet, de a strand és a fürdők nem ajánlatosakMaximiliano Neira / Getty Images Hungary
 • guggoló pózban tartózkodni sem szerencsés, s többek között éppen ezért is, no meg egyéb veszélyfaktora miatt, természetesen motorozni se akarjon kismama, ugyanis ez a testtartás semmiképpen ne ajánlott középtávon sem.
 • macskával ne barátkozz: a toxoplazmózis kialakulás miatt különösen veszélyes. A toxoplazma egy egysejtű kórokozó, amely a macskára jelent veszélyt, de a magzatra nézve fenyegető. Ha jelentkezik valamilyen tünete egyáltalán ennek a magzatkárosító kórokozónak a kismama fertőzöttsége esetén, akkor az a nyirokcsomó-megnagyobbodás, torokfájás, esetleg láz lehetnek, ugyanakkor a magzatnál komolyabb következményei lehetnek a terhesség bármely szakaszában elszenvedett fertőzésnek, ezért a cicustársaság kerülendő, ürülékük különösen messziről.
Tartsunk kicsit nagyobb távolságot!
Tartsunk kicsit nagyobb távolságot!Viktoriya Dikareva / Getty Images Hungary
 • repülőútra a terhesség bizonyos szakaszaiban vállalkozhat a kismama, de vannak olyan periódusai is a várandósságnak, amikor kevésbé ajánlott. Mindenesetre az úti cél is gondosan megválasztandó, harmadik világbeli vagy gyenge higiéniai fokozatú helyre menni nagyobb kockázatot jelent. Biztosítás kötelező, és az utazás során a repülőtéren figyelni kell arra, hogy az ellenőrzés alkalmával kerüljük ki röntgenkaput. Ezt tiszteletben tartja minden reptér és a biztonsági dolgozók, s összesen azzal a többletkellemetlenséggel jár, hogy az átvilágítás helyett kicsit körültekintőbb motozásban lesz része a kismamának.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek