Ennyi mindenből lehet adventi naptár: kreatív anyukák házi megoldásai

GettyImages-1236932933

A szupermarketekben persze már hetek óta kaphatók a kis nyitogatós ablakú adventi csokikalendáriumok meglepifalatokkal, és létezik már mesekönyvváltozat is, amelyben december minden napjára jut egy minimesekönyv a várva várt szentestéig. Ezek mind az izgalmat fokozó és a várakozást megédesítő figyelmességek, de talán még nagyobb lehet az örömforrás és a szeretetfaktor, ha az adventi naptárat anyáék készítik valami újrahasznosított jópofaságból.

Persze, tudom, hogy most mire gondol a kedves olvasó, és nekem sincs egy perccel sem több időm, mint másnak. Az ünnep előtti bedaráló rohanás mindenkit utolér, bármennyire is előrelátó és korán kezdi a készülődést, az összes szükséges ajándék, alapanyag, csomagolópapír, kísérőkártya, gyertya, szalvéta, adventi koszorú és miegymások beszerzését. 

De! A házi készítésű adventi kalendárium összeszerkesztése lehet akár közös családi program is

egy bekuckózós, ködös, hűvös őszi-téli estére. Leülhet együtt a család elkészíteni magát a naptárat, s a meglepetésfaktort majd az adja, hogy a mindennapi kis rekeszeket a szülők titokban töltik fel december elejére.

Mi mindenből lehet adventi kalendárium?

Legó

Ehhez persze jó sok legókockára van szükség, de ha van bőven, akkor építhető belőle olyan ablakos kis méhkaptár, aminek minden rekeszébe parányi csokikat, cukorkákat, mandarint, esetleg kisiskolásnak már radírt, hegyezőt és más minimeglepit dugdoshat a szülő. Ennek közös elkészítése is jó móka, csak a feltöltés történjen a gyerek tudta nélkül, hogy a mindennapos nyitogatás izgatott várakozása fennmaradhasson.

Tuti jó móka közösen legóból építeni az adventi naptárunkat
Tuti jó móka közösen legóból építeni az adventi naptárunkatEkaterina79 / Getty Images Hungary

Páratlan zokni

A szomorú realitás az, hogy egy három-négy tagú családban 15-20 darab páratlan zoknit könnyedén találni. Nagyon nagy megkönnyebbülést tud érezni a páratlan zoknikkal empatizáló édesanya, amikor végre új értelmet adhat ezen kallódó zokniéleteknek azzal, hogy a megtisztelő adventi kalendárium funkciót bízza rájuk. Érdemes keresni egy olyan falat vagy sarkot a lakásban, ahol egy erősebb madzagot több helyen fel tudunk erősíteni.

Ez a látvány már önmagában is vidám és családias, de még karácsonyibbá tehető
Ez a látvány már önmagában is vidám és családias, de még karácsonyibbá tehetőNick Dolding / Getty Images Hungary

Ha van a gyerekszobában bordásfal, az például kiválóan alkalmas e célra, vagy az emeletes ágy alja. A madzagra ruhacsipesszel elegendő felerősíteni a kívánt mennyiségű páratlan, ám tiszta zoknikat, amelyek masnival, fényfüzérekkel mesésebb látvánnyá varázsolhatók. Innentől már csak beléjük kell csempészni a meglepetéseket, és hála a nagyobb méretű zokniknak, néha komolyabb cucc is elfér egyik-másikban.

Nem kell ennyire profinak lennie, ennek az adventi naptárnak jól áll, ha kicsit suta
Nem kell ennyire profinak lennie, ennek az adventi naptárnak jól áll, ha kicsit sutadszc / Getty Images Hungary

Papírtasakok kiteregetve

Az előző felaggatós módszer alkalmazható papírzacskók, borítékok, mikulástasakok fellógatására is. Ha klasszikus papírzacskó mellett tesszük le a voksunkat, azt meg lehet előtte közösen festeni karácsonyi motívumokkal, ami csak még szebbé és mesésebbé varázsolja a végeredményt.

Egyszerű és nagyszerű
Egyszerű és nagyszerűNatalia Ruedisueli / Getty Images Hungary

Kindertojás-tokocska

Ahol gyerek van a családban, ott kindertojás-kapszula is kallódik imitt-amott. Igen, arról a kis sárga, műanyag izéről van szó. Ezeket akár még egy nagy tálba beleszórva is csinálhatunk rendhagyó adventi kalendáriumot, akkor elég csak egy-egy számot rácelluxozni mindegyikre, hogy legalább annyit kelljen keresgélni, melyik hanyadikára van szánva. Persze, ebbe nem fér nagy meglepetés, de egy-egy gumimaci, kocka csoki vagy cukorka azért könnyen megbújhat benne, és a lényeg úgyis a bontogatás izgalma.

Ezek úgyis csak tengődnek céltalan a lakásban, a legváratlanabb helyeken felbukkanva
Ezek úgyis csak tengődnek céltalan a lakásban, a legváratlanabb helyeken felbukkanvaAsha Natasha / Getty Images Hungary

Tojástartó

Két darab 10-es tojástartót megfesthetünk, összeragaszthatunk, és fejjel lefelé fordítva a tojás alakú részeket snitzerrel megbonthatjuk. Ezekbe a minirekeszekbe is tudunk apró meglepetéseket tenni, és a kis tárolókat egyesével nyitogatni. Mivel a papír tojástartót elmosni nem lehet, a tojás pedig nyersen és mosatlanul kerül bele, ennél arra vigyázni kell, hogy a beletett apróságok gondosan csomagolva legyenek, nehogy a csokoládé vagy cukorka közvetlenül érintkezzen a tojástartó belsejével.

Ügyesnek kell lenni, ha az ember ebből szépet akar kihozni, de a gyerek is sokat tanul a kreativitásról
Ügyesnek kell lenni, ha az ember ebből szépet akar kihozni, de a gyerek is sokat tanul a kreativitásrólnndanko / Getty Images Hungary

Gyógyszeres doboz

A nagyszülőktől be lehet gyűjteni gyógyszeres üvegcséket, vagy azok papírdobozait, amit oldaluknál fogva összeragasztva egész kis tárolórendszert lehet létrehozni. Ezt be is lehet vonni, vagy egyszerűen befesteni, és az ablakul szolgáló nyitható felületeket beszámozni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek