Ha te is szereted a csokit, van egy nagyon jó hírünk

GettyImages-514321205

A csokoládé lehet egészséged legízletesebb őre: a kognitív képességeid mindenesetre örömtáncot fognak lejteni, ha ilyen gyakran eszel belőle.

Ha gyerekként neked is Gombóc Artúr volt a hősöd, és nagy áhítattal vele együtt mantráztad a különböző csokifajták végtelennek tűnő sorát a kerek csokoládétól kezdve az idei csokoládéig, és minden olyan csokoládéig, amit csak készítenek a világon, akkor van egy jó hírünk. A csokiban lévő kakaónak számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre, ráadásul az sem baj, ha pont csokoládé formájában fogyasztod. A kutatások azt bizonyítják, hogy a kakaó segíthet a mentális leépülés megelőzésében.

Mondj nemet a demenciára, mondj igent a csokoládéra?

Senki sem szeretné megtapasztalni a demencia ijesztő hatásait, amely során lassanként kicsúszik a kezünk közül a memóriánk biztosnak hitt állapota, és megkopnak a nyelvért és a gondolkodásért felelős agyi részek. Általában az Alzheimer-kór váltja ki, amelyet manapság a tudomány életmódbetegségnek tekint, és amelyre hatással lehet az étrendbeli beavatkozás. Egyelőre nincsen rá valódi gyógymód, tehát a legjobb esélyünk az elkerülésére a megelőzés, amelyre a szakértők életmódbeli javaslatokat szoktak tenni, mint amilyen például a rendszeres testmozgás, a szociális kapcsolatok ápolása, a tánc, a helyes táplálkozás és a szellemi tevékenységek gyakorlása.

A csokoládé egészségünket szolgálhatja: a kognitív képességeink megőrzésében segíthet
A csokoládé egészségünket szolgálhatja: a kognitív képességeink megőrzésében segíthetDjelicS / Getty Images Hungary

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy lehet-e bizonyítékot találni a kakaóban jelen lévő bioaktív molekulák neuroprotektív (agyi idegsejteket védő) mivoltára. Tizenkilenc különböző klinikai vizsgálatban részt vevő, több mint 200 ezer alany bevonásával végzett keresztmetszeti vizsgálatok a kognitív funkciókat próbálták felmérni a globális megismerés, a vizuális-térbeli memória, a szemantikus vagy epizodikus memória és a munkamemória neuropszichológiai tesztjeivel. Az alanyok 23–98 év közöttiek voltak, és átlagosan 8-10 gramm csokoládét fogyasztottak naponta. A vizsgálatok közül volt, amelyik több hónapig, míg mások több évig követték nyomon a résztvevőket, és eredményeiket olyan kontrollcsoporthoz hasonlították, ahol az alanyok egyáltalán nem vagy csak kevés csokoládét fogyasztottak. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 10 gramm csokoládé fogyasztása kedvező hatással volt a kognitív teljesítményre.

Amikor számításba vették az eltérő életmódok és étkezési szokások tényezőjét is, az eredmények továbbra is megállták a helyüket. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a heti három kocka csokoládé, egy csokisnack vagy egy evőkanálnyi kakaópor fogyasztása csökkenti a kognitív leépülés kockázatát. Egy másik kutatás ráadásul azt mutatta ki, hogy a „csokibevitel” a különböző okokból eredő halálozás veszélyét is csökkenti, köztük az Alzheimer-kór általi halálét is. Azt azonban nem tudták megfejteni a rendelkezésükre álló adatokból, hogy van-e különbség a tej- és az étcsoki hatékonysága között.

Mégis hogyan lehet az, hogy a csoki egészséges?

Az egyes résztvevőktől begyűjtött szérumminták azt mutatták, hogy a kakaó metabolitjai összefüggnek a csokoládéfogyasztással, és negatívan kapcsolódnak a kognitív hanyatláshoz. A csokoládé erős antioxidánsokban gazdag, amelyek közül kettő (katechin és epikatechin) képes átjutni a vér-agy gáton, így javítva a kognitív agyi funkciókat. Továbbá, az epikatechinről azt tartja a tudomány, hogy a perifériás és az agyi véráramlást is javítja közvetett értágító mechanizmusai miatt, így segítve a kognitív funkcióink működését.

A csokoládé nem csak finom, egészségünknek is jót tehet bizonyos mértékben
A csokoládé nem csak finom, egészségünknek is jót tehet bizonyos mértékbenProstock-Studio / Getty Images Hungary

Ugyan a csokiban megtalálható egyéb potenciálisan hasznos molekulák 90 százaléka nem tud felszívódni a beleinkben, és nem tudnak eljutni agyunkhoz, mégis hasznossá válhatnak szervezetünk számra. A vastagbélben lévő mikrobák képesek számos ilyen polifenolt biológiailag hasznosítható molekulává alakítani, és így lehetővé teszik jótékony szisztémás hatásukat. Ami a bélrendszerünknek jó, az jó nekünk is: a krónikus anyagcsere-betegségek jelentős része és a hosszan tartó gyulladásos betegségek is itt kezdődnek.

Ezenfelül a kakaóról kiderült, hogy többek között csökkentheti a magas vérnyomást, a szívroham és a stroke kockázatát, csökkentheti a depresszió tüneteit, és rákmegelőző tulajdonságai is vannak. Tehát mindenképp érdemes elgondolkoznunk kakaó- és csokoládéfogyasztási szokásainkon, főleg, ha a családban már felütötte a fejét valakinél a demencia, vagy valamilyen okból kifolyólag veszélyeztetettebbek vagyunk. Annyi biztos, hogy a napi szintű megfelelő mennyiségű kakaóbevitel hosszú évek alatt csökkentheti a kognitív képességeink hanyatlásának esélyét, ami legtöbbünknek fontos életcélja idősebb éveink tervezésekor. 

Te milyen gyakran eszel meg 3 kocka vagy 1 szelet csokit, esetleg 1 evőkanálnyi kakaóport?

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra