Estére fényfüzér és mécsesek, délben napernyő és lampionok, mint Thaiföldön: így tedd hangulatossá a teraszt és a kertet

GettyImages-910136602

A fény összefonódott az emberi élettel, és lassan a jólét szimbólumává is kezd válni. Egy régió gazdasági fejlettségének egyik fokmérője már így is az éjszakai kivilágítottság mértéke, s a villanyárak emelkedésével ez még meghatározóbb adat. Persze, a Föld is hálás lesz, ha egy kicsit visszaveszünk a fogyasztásból annak ellenére is, hogy a fényfüzérek, izzósorok, hangulatos kül- és beltéri izzók használata egyre népszerűbbé vált az elmúlt időkben. Hogy tegyük nélkülük is ragyogóvá és hangulatossá nyári borozásra a teraszt, kerti partira a kertet?

Izzósor, fényfüzér

A jövő villanyárai mellett a romantikus fényfüzérekről és hangulatos izzósorokról majd kicsit áttevődik a hangsúly más fényforrásokra, de azért ezekről sem kell teljesen lemondanunk. Alacsony fogyasztású ledes füzérekkel a továbbiakban is varázslatos atmoszférát teremthetünk nemcsak a belső terekben, de a teraszon, az erkélyen és persze a kertben is.

Számos alakzatban, színkombinációban elérhető izzósor pedig elemmel működik, amelyet nyilván csak addig használunk, amíg éppen élvezni akarjuk fényét, így ezzel is tudunk a továbbiakban számolni, ha fokozni akarjuk a nyári este ragyogását és bűvös hangulatát.

Van másik (megoldás is)!

Konfuciusz azt mondta: „Jobb gyertyát gyújtani, mint szidni a sötétséget!” Ezt ő ugyan képletesen értette, hogy cselekvésre buzdítson siránkozás helyett, úgyhogy ne búsuljunk, ha kevesebb izzósort használhatunk, hanem klasszikus bölcseletét a szó szoros értemében értve pótoljuk a fényforrást mással!

Izzósor, fényfüzér, gyertya, mécses, petróleumlámpa: rengeteg alternatíva van
Izzósor, fényfüzér, gyertya, mécses, petróleumlámpa: rengeteg alternatíva vanDaniela Baumann / Getty Images Hungary

Gyertya, mécses

Ma már számtalan színben, vastagságban, formában, illattal, tartóval, és árkategóriában millióféle gyertyát találunk a lakberendezési és dekorboltok, de a sima hipermarketek, sőt, a sarki kínai árusok polcain is. Tulajdonképpen, ha egyesével nem is mindegyik külön-külön egy csoda szép példány, az biztos, hogy egy kellemes esti borozáskor az erkélyasztalon, vagy a kertben, nagy kupacban, meggyújtva olyan melegséget és hangulatot fog teremteni, ami megalapozza egy holdfényes baráti vagy romantikus ücsörgés kivételes atmoszféráját.

A fényfüzér minden évszakban feldobja a környezetet, de nyáron a kertben és a teraszon is élvezhetjük
A fényfüzér minden évszakban feldobja a környezetet, de nyáron a kertben és a teraszon is élvezhetjükJakub Mazur / Getty Images Hungary

Rizslámpa, lampion

Persze az izzósorok a fénykibocsátás funkciója mellett esztétikai értékkel is bírnak legtöbb esetben. Ezt viszont nem nehéz pótolni girlandokkal, akár házi készítésű dekorációs elemekkel. Egy kifeszített hosszú madzagra bármilyen formájú színes papírdíszeket aggathatunk, kis dekor facsipeszekkel akár fényképeket is, szárazvirág-csokrocskákat, lufikat. Nagyobb dimenzióban gondolkodva különböző formájú és színű rizslámpa búrákat is lógathatunk a zsinórról, még ha nem is világítanak, jó hangulatot árasztanak.

Még ha nem is adnak fényt, nappal is feldobják a terepet
Még ha nem is adnak fényt, nappal is feldobják a terepetKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Különböző színben és formában ugyan papíralapú, de olyan kis lampionok is elérhetők, amelyekbe teamécses kell helyezni, és mégis akasztósak, az akasztójuk viszont már olyan távolságra esik a mécsestől, hogy lángja nem égeti szét a madzagot. Ezeket aztán túlzásba is vihetjük.

Thaiföldön meg is teszik

A Ping folyó partján fekvő Chian mai városka Thaiföld második legnagyobb városa, errefelé rendezik meg évente a joggal népszerű és rendkívül látványos Loy Kratong, más néven Yi Peng fesztivált.

A lampionokat a mécsesek lángjának melege repíti az égbe
A lampionokat a mécsesek lángjának melege repíti az égbeImpossiAble / Getty Images Hungary

A több ezer, természetes anyagból készült másfél méter magas rizspapír lámpás égbe eresztéséből álló hagyomány annak köszönheti két különböző elnevezését, hogy kialakulására az indiai és a kínai hagyományok is nagy befolyással voltak. A gyertyák hőjétől a csillagos égbe emelkedő lámpások magukkal viszik a mögöttük álló év rossz történéseit és a jövőre vonatkozó kívánságokat is. Ezt a periódust a rizsföldeken végzett kemény munka és az esős évszak vége jelöli. A természetes anyagokból készült lampionok égbe emelkedése csodálatos látvány, próbáljuk ki otthon kicsiben, vagy legalább fellógatva a teraszon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek