Úgy étkezni, ahogy annak idején nagyszüleink tették, ma már szinte lehetetlen, mert sajnos nagyon sok minden van az E betűvel kezdődő vegyszerek listáján. Ha azonban nem lennének adalékanyagok, mindig csak aznapra vásárolhatnánk, kevés lenne a feldolgozott étel, egyes gyümölcsöket és zöldségeket szinte csak a szezonban ehetnénk. Valóban vannak veszélyes ételadalékok, amelyek mértékére érdemes figyelnünk, de akadnak egészen ártalmatlanok is. Most pedig a tudomány egy újabb összefüggésre jött rá, ami akkor lehet igazán hasznos, ha te is gyakran küzdesz látszólag megmagyarázhatatlan fáradtsággal.
Egy kártékony adalékanyag, amely az élelmiszerek többségében jelen van
A kutatók azt mondják, hogy egy általános élelmiszer-adalékanyag, amely a boltok népszerű cikkeinek többségében megtalálható, nagy mennyiségben fogyasztva kimerítheti az embert.
Egy új kutatás a szervetlen foszfátra fókuszált – egy olyan adalékanyagra és tartósítószerre, amely az általános étrendben szereplő élelmiszerek akár 70 százalékában is megtalálható –, és arra voltak kíváncsiak, milyen hatással lehet az egészségre.
A Circulation folyóiratban megjelent cikk a túl sok foszfát étrendben történő fogyasztásának káros hatásait kívánta megvizsgálni olyan laboratóriumi egerek vizsgálatával, amelyek magas foszfáttartalmú ételeket kaptak.
A kutatók megmérték a rágcsálók edzés közbeni oxigénfelvételét, ami nemcsak csökkent mozgásképességet mutatott ki, hanem azt is, hogy nem képesek elegendő zsírsavat termelni az izmok táplálásához.
Míg az egereket 12 hetes megfigyelés alatt tartották, a kutatók embereken végeztek egy hasonló tanulmányt. Az ebben részt vevő személyek 18 és 65 év közöttiek voltak, nem szedtek semmilyen gyógyszert, és nem volt vese- vagy szívproblémájuk. Hét napon keresztül fizikai aktivitásmérőt viseltek, és az eredmények szerint az egerekhez hasonlóan az ő inaktivitásuk is nőtt, amikor a foszfátszint magasabb volt.
Dr. Wanpen Vongpatanasin vezető kutató, belgyógyász professzor a témában kiemelte: megdöbbentette, hogy az emberek és az egerek foszfátokra adott válasza milyen szorosan tükrözi egymást.
„Az embereken végzett vizsgálatok alátámasztják az állatkísérleteket azáltal, hogy kimutatták, hogy azok az emberek, akiknek magas a foszfáttartalom a vérében, általában kevesebb időt töltenek edzéssel és több időt ülő tevékenységgel” – hangsúlyozta.
Mik is pontosan a foszfátok?
A foszfát az a töltött részecske, amely ásványi foszfort tartalmaz, és amelyre a szervezetnek szüksége van a fogak és csontok helyreállításához és felépítéséhez, az izmok összehúzódásához és az idegek működéséhez. A foszfátok természetesen megtalálhatók számos egészséges élelmiszerben.
Azonban az általunk gyakran fogyasztott feldolgozott élelmiszerben és italban lévő szervetlen forma már problémát jelenthet.
„Az átlagfogyasztó magától nem is tudna erről a kereskedelmi forgalomba hozott élelmiszer-adalékanyagról” – mondta Dana Hunnes, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Egészségügyi Központjának vezető dietetikusa. „Általánosan sok élelmiszer eltarthatóságának meghosszabbítására használják, és néhány más étel ízét pedig fokozhatja. Valószínűleg egy nagyon olcsó összetevő/adalékanyag, ami megmagyarázná a szinte mindenütt elterjedt használatát” – folytatta a szakember.
Becslések szerint a legkelendőbb élelmiszerek 40-70 százaléka tartalmazza ezeket a szervetlen foszfátokat, mint például a kóla típusú italok és a kész, fagyasztott élelmiszerek – tette hozzá.
„Nem tudunk róluk, mert a foszfátok általában nem olyan tápanyagok, amelyek miatt aggódnunk kell. A legtöbb ember, hacsak nem vesebeteg, a kalóriákon és szénhidrátokon kívül más egyébre nem figyel” – folytatta.
Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer-információs Tanács Alapítvány élelmiszer-technológiai kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy bár a szervetlen foszfátok sokak számára ismeretlenek, olyan dolgoknak kellene lenniük, amelyek az emberek radarján szerepelnek.
„Egészséges felnőtteknél a szervetlen foszfát szükség szerint metabolizálódik, de a foszfátot a szervezet az idegek, a csontok és az izmok működésére is felhasználja. A foszfát mennyiségét a szervezetben a vesék szabályozzák. A vesebetegségben vagy veseelégtelenségben szenvedőknél fennáll a foszfátszint-szabálytalanság veszélye” – mondta Sims, utalva arra, hogy vesebetegség esetén még inkább figyelnünk kellene arra, hogy ezeket elkerüljük.
Keresd a „foszfát” szót, például a „kalcium-foszfátot”
„Bár köztudott, hogy a magas foszfáttartalmú diéta veszélyes a veseelégtelenségben szenvedő betegekre, a magas foszfáttartalmú diétának a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatását a veseelégtelenségben nem szenvedő normál populációban eddig nem vizsgálták vagy ismerték fel széles körben” – emelte ki a szakember, aki szerint ideje lenne az egészségeseknek is figyelniük a foszfát feliratot az élelmiszerek címkéin.
„Általánosságban elmondható, hogy ha valaki friss, nem csomagolt élelmiszereket vásárol, annak nem kell attól tartania, hogy szervetlen foszfátokat adtak a vacsorájához” – folytatta Hunnes, aki minden egyéb esetben arra biztat minket, hogy olvassuk át alaposan a címkéket.
Hozzátette, hogy egy személy legfeljebb 700 mg szervetlen foszfátot fogyaszthatna naponta.
Ő és csapata azt tervezi, hogy legközelebb egy randomizált vizsgálatot végeznek annak kiderítésére, hogy az étrend foszfáttartalmának napi 700 mg-ra történő mérséklése segíthet-e a vérnyomás csökkentésében és a fizikai aktivitás fokozásában.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés