Újabb vegetáriánus lepény fasírt helyett: ezúttal kinoából (gluténmentes recept)

Ropogós lepény készül ebből a receptből, a húsos fasírtok ízvilágában. Gluténmentes, húsmentes recept.

Nem csak csinos, nagyon finom is.
Nem csak csinos, nagyon finom is.elena_hramowa

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 bögre főtt kinoa (nyersen kb. fél bögre, háromszoros vízben megfőzve)
  • 2 darab tojás felverve
  • 0.5 vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 0.5 bögre reszelt sajt
  • 0.5 bögre gluténmentes zsemlemorzsa (vagy gluténmentes zabpehelyliszt vagy mandulaliszt)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál növényi olaj (a tetejére, kenéshez)
  • kevés víz (ha szükséges)
Recept idők

Maradék kinoából is készülhet. 

Elkészítés:

Keverjük össze a kinoát a tojással és sózzuk-borsozzuk. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a sajtot, végül a zsemlemorzsát (vagy zabpehelylisztet, vagy mandulalisztet), és hagyjuk pár percig állni. Ha túl száraznak tűnik a massza, akkor egy kevés vizet adjunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Vizes kézzel formázzunk a masszánkból 6-8 lepényt.

A sütéshez két lehetőségünk is van. Forró olajban, serpenyőben kb. 7-10 perc alatt készül el, félidőben megforgatva. Vagy tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét kenjük meg olajjal, és 200 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára, kb. 15 perc alatt.

A dietetikus tippje: „Bő olajban kisütve jelentősen megnő a kalóriatartalma, így ha odafigyelsz az alakodra, akkor jobb megoldás a sütőben sütés!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek