Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 bögre főtt kinoa (nyersen kb. fél bögre, háromszoros vízben megfőzve)
- 2 darab tojás felverve
- 0.5 vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 0.5 bögre reszelt sajt
- 0.5 bögre gluténmentes zsemlemorzsa (vagy gluténmentes zabpehelyliszt vagy mandulaliszt)
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál növényi olaj (a tetejére, kenéshez)
- kevés víz (ha szükséges)
Maradék kinoából is készülhet.
Elkészítés:
Keverjük össze a kinoát a tojással és sózzuk-borsozzuk. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a sajtot, végül a zsemlemorzsát (vagy zabpehelylisztet, vagy mandulalisztet), és hagyjuk pár percig állni. Ha túl száraznak tűnik a massza, akkor egy kevés vizet adjunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Vizes kézzel formázzunk a masszánkból 6-8 lepényt.
A sütéshez két lehetőségünk is van. Forró olajban, serpenyőben kb. 7-10 perc alatt készül el, félidőben megforgatva. Vagy tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét kenjük meg olajjal, és 200 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára, kb. 15 perc alatt.
A dietetikus tippje: „Bő olajban kisütve jelentősen megnő a kalóriatartalma, így ha odafigyelsz az alakodra, akkor jobb megoldás a sütőben sütés!”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.