Ízletes vegán csicseriborsó-golyók + egy extra ötlet (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Nagyon finom vegán comfort food készíthető, ezúttal csicseriborsóból. Önmagában vagy például feltétnek is kiváló, de mutatunk egy extra tippet is a recept végén. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept.

Kb. 20 darab diónyi méretű golyócskánk lesz.
Kb. 20 darab diónyi méretű golyócskánk lesz.Paul_Brighton

Hozzávalók

A csicseriborsó-golyókhoz

  • 125 gramm főtt barna rizs
  • 120 gramm pekándió vagy kesudió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 220-250 gramm csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
  • negyed bögre sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 2-3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1-1 teáskanál bazsalikom, só, bors

A sültpaprika-mártáshoz

  • 6 darab nagyobb sült kápiapaprika húsa
  • 600 ml növényi tej vagy tejszín (pl. kókusztej)
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál növényi olaj
  • 1-1 teáskanál só, bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük konyhai robotgépbe vagy késes aprítóba a főtt rizst, a pekándiót vagy kesudiót, a fokhagymát és őröljük finomra. Tegyük bele a csicseriborsó nagy részét, a sörélesztőpelyhet, a paradicsompürét, a növényi olajat, a fűszereket, és daráljuk össze, formázható állagúra. Tegyük bele a zsemlemorzsát és a maradék csicseriborsót is, és őrüljük durva szemcsésre az egészet. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. Formázzunk vizes kézzel tetszés szerinti méretű golyókat a masszából, és tegyük a tepsibe. Locsoljuk/kenjük/sprézzük meg egy kicsi olajjal. Süssük készre kb. 25-30 perc alatt, félidőben fordítsuk meg.

EXTRA tippünk: tálaljuk sültpaprika-mártással!

Ehhez a paprikákat süssük feketére jó forró sütőben (kb. 15 perc alatt), majd húzzuk le a megégett héját, csumázzuk ki, kaparjuk ki az erét. Tegyük robotgépbe vagy turmixgépbe a szósz összes hozzávalójával együtt és pépesítsük finomra. Egy forró serpenyőben lassú tűzön forrósítsuk fel a mártást, tegyük bele a csicseriborsó-golyókat, és főzzük össze az ízeket kb. 5-10 perc alatt.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek