Hozzávalók
A csicseriborsó-golyókhoz
- 125 gramm főtt barna rizs
- 120 gramm pekándió vagy kesudió
- 2 gerezd fokhagyma
- 220-250 gramm csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
- negyed bögre sörélesztőpehely
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál növényi olaj
- 2-3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
- 1-1 teáskanál bazsalikom, só, bors
A sültpaprika-mártáshoz
- 6 darab nagyobb sült kápiapaprika húsa
- 600 ml növényi tej vagy tejszín (pl. kókusztej)
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanál növényi olaj
- 1-1 teáskanál só, bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, pirospaprika
Elkészítés:
Tegyük konyhai robotgépbe vagy késes aprítóba a főtt rizst, a pekándiót vagy kesudiót, a fokhagymát és őröljük finomra. Tegyük bele a csicseriborsó nagy részét, a sörélesztőpelyhet, a paradicsompürét, a növényi olajat, a fűszereket, és daráljuk össze, formázható állagúra. Tegyük bele a zsemlemorzsát és a maradék csicseriborsót is, és őrüljük durva szemcsésre az egészet. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. Formázzunk vizes kézzel tetszés szerinti méretű golyókat a masszából, és tegyük a tepsibe. Locsoljuk/kenjük/sprézzük meg egy kicsi olajjal. Süssük készre kb. 25-30 perc alatt, félidőben fordítsuk meg.
EXTRA tippünk: tálaljuk sültpaprika-mártással!
Ehhez a paprikákat süssük feketére jó forró sütőben (kb. 15 perc alatt), majd húzzuk le a megégett héját, csumázzuk ki, kaparjuk ki az erét. Tegyük robotgépbe vagy turmixgépbe a szósz összes hozzávalójával együtt és pépesítsük finomra. Egy forró serpenyőben lassú tűzön forrósítsuk fel a mártást, tegyük bele a csicseriborsó-golyókat, és főzzük össze az ízeket kb. 5-10 perc alatt.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.