Citromos-ricottás minifánkok – gluténmentes, cukormentes recept

Tradicionális olasz recept szerint, glutén és cukor nélkül készülnek – ezúttal édes verzióban – a ricottás minifánkok.

Olasz nagyi újra akcióban: glutén- és cukormentes minifánkok percek alatt!
Olasz nagyi újra akcióban: glutén- és cukormentes minifánkok percek alatt!larik_malasha

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 120 gramm gluténmentes lisztkeverék (univerzális)
  • 2 darab tojás felverve
  • 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 4-6 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • csipet só
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 250 gramm ricotta
  • növényi olaj a sütéshez
  • porrá őrölt édesítő a szóráshoz
Recept idők

 

 

Elkészítés:

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor, citromhéj) egy tálban, a nedveseket (ricotta, tojás, vaníliakivonat) pedig egy másik tálban az édesítővel együtt. Adjuk hozzá a nedves keveréket a száraz alapanyagok keverékéhez, és keverjük össze alaposan. Vizes kézzel formázzunk apró, nagyjából egyforma méretű gombócokat, és tegyük a forró olajba. Süssük meg világos aranyszínűre, egyszer forgatva, kb. 2-2 perc alatt. Tálaláskor porrá őrölt édesítővel szórjuk meg a tetejét.

A dietetikus tippje: „Bár a klasszikus fánkíz elmarad, de alakbarátabb, ha a formázott gombócokat sütőben sütöd, zsiradék hozzáadása nélkül!”.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek