Ropogós zabkeksz házilag – gluténmentes, tojásmentes recept

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, egészséges ropogós zabkeksz (a bolti helyett). Gluténmentes, tojásmentes recept.

A méz elhagyásával hozzáadott cukortól is mentes lesz a zabkeksz.
A méz elhagyásával hozzáadott cukortól is mentes lesz a zabkeksz.Sanchez Real Loida

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 10 dkg gluténmentes zabpehely
  • 7.5 dkg gluténmentes liszt
  • csipet só
  • 16 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (pl. 25 dkg eritrit, vagy 4 dkg negyedannyi édesítő)
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál cukrozatlan növényi tejhelyettesítő ital (pl. mandula)
  • 1 evőkanál méz (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A tésztához egy tálban keverjük össze a zabpelyhet a liszttel, a sóval, az édesítővel, a fahéjjal, a sütőporral. Ezután lassan óvatosan olvasszuk fel a vajat a mézzel (ha használunk), adjuk hozzá a vaníliakivonatot, keverjük a lisztes keverékhez, végül adjuk hozzá a tejet. Keverjük össze alaposan.

Tegyünk a tésztából diónyi gombócokat a sütőpapírra, egymástól legalább 5 centiméter távolságra. Picit lapogassuk meg mindegyiket, majd süssük aranybarnára, kb. 10-12 perc alatt kész.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek