Fenséges krémes vegán gombaleves – glutén-, tej- és tojásmentes recept

Pompás ízű, elegáns külsejű leves sok-sok gombával és egy kis fehérborral gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

Az elronthatatlan krémes vegán gombaleves izgalmas íze és pompás külseje mindenkit levesz a lábáról.
Az elronthatatlan krémes vegán gombaleves izgalmas íze és pompás külseje mindenkit levesz a lábáról.LauriPatterson

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm gomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 150 ml vegán fehérbor
  • 1 liter gluténmentes zöldségalaplé
  • 4 dl növényi tejhelyettesítő ital
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • só és bors ízlés szerint
  • petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a vöröshagymát és a fokhagymát, pároljuk 5 percig. Adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát, a kakukkfüvet, a bort és főzzük 5 percig. Tegyük bele a zöldségalaplevet, főzzük együtt 15 percig, majd keverjük hozzá a növényi italt, és újabb 5 percig főzzük.

Keverjük össze a kukoricakeményítőt hideg vízzel. Öntsük a levesbe, és időnként megkeverve 1-2 perc alatt sűrítsük be. (Ha túl hígnak találjuk, mehet bele még egy kevés vízzel elkevert kukoricakeményítő.) Vegyük le a tűzről, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek