Hozzávalók 12 darabhoz
- 210 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 50-60 gramm cukrozatlan kakaópor
- 150 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
- 130 gramm növényi olaj
- 130 gramm joghurt
- 9 evőkanál tej vagy növényi ital
- 1 felvert tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és készítsük elő a muffinformákat (tegyünk bele muffinpapírt, vagy süssük szilikonformában). Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval és a sütőporral, majd a kakaóporral. Egy másik tálban keverjük össze az olajat az édesítőszerrel, majd adjuk hozzá a joghurtot és a tejet. Ezután adjuk hozzá a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet, több részletben. A végén kerül bele a tojás és a vaníliakivonat, keverjük szép simára. Töltsük meg a muffinformákat kb. 2/3-ig, és süssük készre kb 25. perc alatt (tűpróba).
A dietetikus tippje: „A receptet könnyedén laktózmentessé teheted, ha tejből és joghurtból laktózmenteset választasz. De ha kerülöd a tejet, tejtermékeket, akkor egyszerűen cseréld le őket növényi alternatívákra! Figyelj rá, hogy ezek hozzáadottcukor-mentesek és garantáltan gluténmentesek legyenek!”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.