A tökéletes csokis muffin: glutén- és cukormentes recept

Ha azt mondjuk, csokis muffin, mindenki erre gondol. Ízre, állagra, illatra. Tökéletes recept, plusz még gluténmentes és cukormentes is.

Az alaprecept nem írja, de nyugodtan megbolondíthatjuk valamivel, például apróra vágott gluténmentes, cukormentes étcsokival.
Az alaprecept nem írja, de nyugodtan megbolondíthatjuk valamivel, például apróra vágott gluténmentes, cukormentes étcsokival.bhofack2

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 210 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 50-60 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 150 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
  • 130 gramm növényi olaj
  • 130 gramm joghurt
  • 9 evőkanál tej vagy növényi ital
  • 1 felvert tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és készítsük elő a muffinformákat (tegyünk bele muffinpapírt, vagy süssük szilikonformában). Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval és a sütőporral, majd a kakaóporral. Egy másik tálban keverjük össze az olajat az édesítőszerrel, majd adjuk hozzá a joghurtot és a tejet. Ezután adjuk hozzá a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet, több részletben. A végén kerül bele a tojás és a vaníliakivonat, keverjük szép simára. Töltsük meg a muffinformákat kb. 2/3-ig, és süssük készre kb 25. perc alatt (tűpróba).

A dietetikus tippje: „A receptet könnyedén laktózmentessé teheted, ha tejből és joghurtból laktózmenteset választasz. De ha kerülöd a tejet, tejtermékeket, akkor egyszerűen cseréld le őket növényi alternatívákra! Figyelj rá, hogy ezek hozzáadottcukor-mentesek és garantáltan gluténmentesek legyenek!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek