Zabtej házilag – könnyű, gyors, olcsó és mindig friss

Az egyik legkedveltebb és szuperegészséges növényi ital a zabtej, amit otthon is könnyen elkészíthetünk, mindössze pár perc munkával, fillérekből.

Reggeli kásákhoz, müzlikhez, tejes italokba, kávéba, főzelékek habarásához, gyümölcsmártások készítéséhez.
Reggeli kásákhoz, müzlikhez, tejes italokba, kávéba, főzelékek habarásához, gyümölcsmártások készítéséhez.bhofack2

Hozzávalók

  • 3 evőkanál (gluténmentes) zabpehely (kb. 20 gramm)
  • csipet só
  • 6 dl forró víz
  • 1 evőkanál méz/datolyaszirup/cukor (vagy pár csepp sztíviakivonat)
  • vaníliaaroma (tetszés szerint)
Recept idők

A megadott mennyiségből kb. 5 dl növényi ital készül.

Elkészítés:

A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixgépben a legmagasabb fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót, ízlés szerint édesítőt, vaníliaesszenciát/aromát. Édesítőanyag nélkül „semmilyen” íze lesz, de főzéshez kiváló!

Ezután egy kancsóba leszűrjük. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. Eredményként fehér színű zabtejet kapunk.

A dietetikus tippje: „A visszamaradó, rostban gazdag zabpépet felhasználhatjuk süteményekhez vagy ételek, főzelékek sűrítéséhez, esetleg reggeli kásába keverve.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek