Hozzávalók
- 3 evőkanál (gluténmentes) zabpehely (kb. 20 gramm)
- csipet só
- 6 dl forró víz
- 1 evőkanál méz/datolyaszirup/cukor (vagy pár csepp sztíviakivonat)
- vaníliaaroma (tetszés szerint)
A megadott mennyiségből kb. 5 dl növényi ital készül.
Elkészítés:
A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixgépben a legmagasabb fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót, ízlés szerint édesítőt, vaníliaesszenciát/aromát. Édesítőanyag nélkül „semmilyen” íze lesz, de főzéshez kiváló!
Ezután egy kancsóba leszűrjük. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. Eredményként fehér színű zabtejet kapunk.
A dietetikus tippje: „A visszamaradó, rostban gazdag zabpépet felhasználhatjuk süteményekhez vagy ételek, főzelékek sűrítéséhez, esetleg reggeli kásába keverve.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.