Hozzávalók 4 személyre
- 1 nagyobb cukkini (kb. 400 gramm)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 marék medvehagyma
- 2 teáskanál kókuszzsír
- 4 dl kókusztej
- só
- szerecsendió
Elkészítés:
Felhevítjük a kókuszzsírt, majd lepirítjuk benne a zúzott fokhagymát és az apróra vágott medvehagymát. Sózzuk, beledobjuk a kockázott cukkinit, jól összeforgatjuk. Megvárjuk, míg a cukkini is megpirul, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Fedő nélkül 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Ízesítjük szerecsendióval, felöntjük kókusztejjel, összeforraljuk. A lángot elzárva hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint és diétánknak megfelelően friss medvehagymával, pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk.
A dietetikus tippje: „Minimális mennyiségben hisztaminérzékenységben is ízesíthető fokhagymával, szerecsendióval az étel. Azonban akik kis mennyiségben sem tolerálják őket, hagyják el a fokhagymát, szerecsendió helyett pedig őrölt köménnyel bolondítsák meg a levest.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.