Hozzávalók 2 pohárhoz
- 1 nagyobb érett banán
- 80-90 ml hozzáadottcukor-mentes kókusztej
- másfél evőkanál chiamag
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a banánt a kókusztejjel, majd adjuk hozzá a chiamagot és keverjük össze alaposan, vagy néhányat turmixoljunk ezzel együtt is. Tegyük tálkába, és tálalás előtt legalább húsz percre hűtsük le.
A dietetikus tippje: „Az azték zsályaként is emlegetett chiamag egy közép- és dél-amerikai növény magja. Arányaiban nézve több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, illetve vastartalma vetekszik a sertésmájéval. De persze ahhoz, hogy a chiamagból fedezzük az ásványianyag-, nyomelemszükségletünket, nagyon sokat kellene megennünk… Viszont túlzott (napi 10-15 grammnál több) fogyasztása akár emésztőrendszeri problémákat (pl. puffadás, gázosodás, görcsök) is okozhat, illetve allergiás reakciót is kiválthat, tehát a napi 1 evőkanálnyi mennyiséget ne lépd túl! Rendszeres fogyasztása mellett szól még azonban az is, hogy kiváló növényi ómega-3 zsírsavforrás.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.