Mentes recept húsvétra: békebeli almás pite glutén-, tej- és cukormentesen

Hagyományos, illatos, verhetetlen almáspite-recept, ami gluténmentesen, tejmentesen, és cukormentesen készül. Mentsd el, ezt az omlós pitét gyakran követelni fogja a család!

Omlós almás pite mentesen: könnyen a húsvét sztárja lehet.
Omlós almás pite mentesen: könnyen a húsvét sztárja lehet.Peter_Horvath

Hozzávalók 20 szelethez

A tésztához

  • 50 dkg univerzális gluténmentes liszt
  • 25 dkg tejmentes margarin
  • 12 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (porállagú)
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor
  • 2 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál vegaföl vagy növényi tejszín
  • csipet só

A töltelékhez

  • 2 kg alma
  • 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 darab kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál fahéj

A szóráshoz

  • gluténmentes zsemlemorzsa

A tetejére

  • 1 darab tojássárgája
Recept idők

 

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból két cipót gyúrunk, egy órára a hűtőbe tesszük.

Ameddig pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk és lereszeljük, majd összekeverjük az édesítőszerrel, a citromhéjjal és a fahéjjal. Mérsékelt tűzön 20-30 percig pároljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztából két lapot nyújtunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük az első lapot, villával megszurkáljuk, gluténmentes zsemlemorzsával meghintjük és rátesszük az almás tölteléket. A tetejére tesszük a másik kinyújtott lapot, majd tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk és aranybarnára megsütjük.

Ez a recept nem mentes alapanyagokból (sima liszttel, tejföllel, cukorral) is ugyanilyen arányban működik. 

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek