Hozzávalók 20 szelethez
A tésztához
- 50 dkg univerzális gluténmentes liszt
- 25 dkg tejmentes margarin
- 12 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (porállagú)
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 2 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 3 evőkanál vegaföl vagy növényi tejszín
- csipet só
A töltelékhez
- 2 kg alma
- 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 darab kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 kiskanál fahéj
A szóráshoz
- gluténmentes zsemlemorzsa
A tetejére
- 1 darab tojássárgája
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból két cipót gyúrunk, egy órára a hűtőbe tesszük.
Ameddig pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk és lereszeljük, majd összekeverjük az édesítőszerrel, a citromhéjjal és a fahéjjal. Mérsékelt tűzön 20-30 percig pároljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztából két lapot nyújtunk.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük az első lapot, villával megszurkáljuk, gluténmentes zsemlemorzsával meghintjük és rátesszük az almás tölteléket. A tetejére tesszük a másik kinyújtott lapot, majd tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk és aranybarnára megsütjük.
Ez a recept nem mentes alapanyagokból (sima liszttel, tejföllel, cukorral) is ugyanilyen arányban működik.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.