Olasz lepénykenyér glutén- és tojásmentesen

Kenyér nélkül lehet élni, de ki akar? Speciális étrendet követőknek hoztuk most el az olasz konyha egyik gyöngyszemét, a piadinát glutén- és tojásmentesen.

Tetszés szerint bármilyen földi jóval, sonkával, kolbásszal, bacon-nel, mozzarellával, pepperonival, zöldségekkel is megtölthetjük.
Tetszés szerint bármilyen földi jóval, sonkával, kolbásszal, bacon-nel, mozzarellával, pepperonival, zöldségekkel is megtölthetjük.Zufar Kamilov

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 250 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 50 ml víz
  • 75 ml tej vagy növényi ital
  • 37.5 gramm kókuszzsír
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Az eredeti recept szerint tejjel és vízzel készül, de a tejet növényi italra cserélhetjük, vagy el is hagyhatjuk, és akkor 125 ml vízzel készítsük el.

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd a langyos vízzel (tejes-vizes keverékkel) tésztát gyúrunk belőle. Letakarva egy fél órát pihenni hagyjuk. Négy részre osztjuk, és egyenként vékony (tényleg nagyon vékony, 1-2 mm-es), kerek lepényeket nyújtunk belőlük. Egy serpenyőt forróra hevítünk, és a lepénykenyereket egyenként aranybarna foltosra sütjük. Félbehajtva megtöltjük a lepénykenyereket, és ha szeretnénk, így megtöltve is rápiríthatunk 1-1 percet a forró serpenyőben.

A dietetikus tippje: „A legtöbb gluténmentes lisztkeverék alacsony rosttartalommal rendelkezik (tisztelet a kivételnek), viszont ha pl. őrölt lenmagot, darált olajos magvakat is gyúrsz a tésztába, könnyedén növelheted a rostbeviteledet. A megfelelő, napi 25-30 grammnyi rost elfogyasztása hozzájárul az egészséges emésztéshez, bélműködéshez, segít a jóllakottság-érzés fenntartásában, valamint egyes jótékony rostok a bélflórát, így közvetetten az immunrendszert is támogatják.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek