Hozzávalók
- 80 gramm kókuszliszt
- 65 gramm holland kakaópor
- 70 gramm cukor (vagy 100 gramm eritrit)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- legalább 70 százalékos étcsoki, reszelve (a tetejére glutén- és cukormenteset válassz!)
- 3 darab tojás
- 150 gramm juharszirup vagy rizsszirup
- 1 bögre édesburgonya-püré
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kb. 18 centiméter átmérőjű formát. Keverjük össze a tojást a sziruppal és az édeskrumplipürével, majd külön tálban a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, cukor, fahéj, sütőpor), és elegyítsük a szirupos tojásos édeskrumplimasszával. Tegyük a kivajazott formába, a tetejére reszeljünk étcsokit, és süssük készre 40-45 perc alatt.
A dietetikus tippje: „A kókuszliszt az egyik legismertebb alternatív őrlemény, és közkedvelt szereplője a gluténmentes konyhának, mindamellett a reformfőzés elengedhetetlen és izgalmas alapanyagává is vált. A kókuszdió szárított húsából készül. Házilag te is könnyen elkészítheted kókuszreszelék megőrlésével, így azonban igen magas marad a kalória- és zsírtartalma. A bolti zsírtalanított kókuszlisztből a kókuszhús zsírtartalmát préseléssel csökkentik, a kinyert kókuszolajat egyéb konyhai és kozmetikai célokra használják fel. A visszamaradt »kókuszpogácsát« tovább szárítják, majd finomra őrlik, és a végeredmény egy alakbarátabb termék lesz.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.