Palacsinta tápiókalisztből: meg nem mondod, hogy mentes

Egyszerű, könnyen forgatható, gluténmentes, lassú felszívódású tápiókapalacsinta, ráadásul tisztára olyan, amilyet a nagyi süt. Vegánok ne olvassanak tovább.

A palacsinta lehet reggeli, ebéd, vacsora, édes, sós, töltött, rakott, rántott. Egy dolgot nem lehet: eleget sütni belőle. A tökéletes palacsintának titka van, a mentesnek meg pláne.

Palacsinta gluténmentes tápiókalisztből
Palacsinta gluténmentes tápiókalisztbőlNemes Dóra

A tápióka, vagy más néven manióka, vagy kasszáva keményítőt és proteint tartalmazó élelmiszernövény: a világ negyedik legjelentősebb kalóriaforrása a rizs, a cukor és a kukorica után. Eredetileg Amerika trópusi részein őshonos, de ma már világszerte termesztik. A gyökérből kivont, szárított keményítőliszt (hívhatjuk keményítőnek és lisztnek is) pudingok, gluténmentes édességek és péksütik fő alapanyaga lehet, de levesek, mártások, főzelékek sűrítésére is kiválóan használható. Tápiókagyöngyökkel pedig a bubble teákban találkozhatunk.

Íme a glutén- és diétásízvilág-mentes palacsinta receptje. Nem gumiszerű, és nem lesz száraz sem.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szűcsné Zimmermann Szilvia dietetikus. 

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 1 db tojás
  • 2 dl tej vagy növényi ital
  • 2 púpozott evőkanál tápiókakeményítő
  • 1 púpozott evőkanál bambuszrostliszt
  • 1 púpozott evőkanál mandulaliszt
Recept idők

Elkészítés:

A tojást összekeverjük a tejjel (növényi itallal), majd hozzáadjuk a liszteket, és csomómentesre keverjük a tésztát. Hagyjuk állni 10 percig, és egyenként süssük ki palacsintasütőben. Ha szükséges, pici kókuszzsírral kenjük ki a palacsintasütőt, mielőtt a tésztát beleöntjük.

Füstölt sajtos keto gofri – így lehet a kedvencünkből egészséges reggeli Füstölt sajtos keto gofri – így lehet a kedvencünkből egészséges reggeli

A gofrisütőben akár ilyen finomságokat is készíthetsz, amiket aztán egy nagy adag tejeskávéval legurítva egy tartalmas reggelivel indíthatod a napot.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Triplacsokis amerikai palacsinta – akár cukormentesen is készítheted

Ha zabpehelyliszttel készül és édesítővel készült hozzávalókat választasz, akár egy alacsony glikémiás indexű fogás is lehet ebből a remek palacsintából. Ha extrém elegánsan tálalnád, frissen felvert tejszínhabot kanalazz rá, és liofilizált gyümölcsökkel szórd meg.

2021. szeptember23., 11:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Gesztenyés palacsinta – nálunk vörösboros-meggyes raguval készült

Egy remek desszert hétvégére, ami étcsokoládés-rumos öntettel és pirított dióval lesz a legfinomabb. Ha vendégek jönnek, ezt dobd össze – éppen elég elegáns az összes ebédhez és vacsorához, mégsem kockáztatsz vele sokat, hiszen a palacsintát mindenki szereti.

2021. október31., 12:20

Narancsos palacsinta oreokrémmel és őszibarackkal

Ha olyan desszertet szeretnél, ami mindenkinek ismerős, mégis nagyon izgalmas és különleges, ezt a remek, kekszes, krémes és nagyon gyümölcsös verziót érdemes kipróbálnod.

2021. november7., 09:24

Spenótos-füstölt sajtos zabpalacsinta – remek reggeli, ha nem vagy épp édesszájú

Ha fetával készíted, mediterrán hangulatú fogás lesz a végeredmény, amiben egy kis adag apróra vágott olívabogyó is elfér. Nem is kell a tetejére más, csak egy kis kanál mézes vaj, vagy ha nem vagy a különlegességek rajongója, akkor egy-egy napon szárított sonkaszelet.

2021. július10., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek