Tévébambulás helyett kreatívkodj és tornázz a gyerekkel!

Még nyílnak a völgyben kerti virágok, még zöldell a nyárfa az ablak előtt, de már augusztus utolsó hetében jött egy hidegfront, vele pedig négynapos szakadó eső, ami bentre kényszerített minket.
Én pedig elkövettem azt a hibát, hogy semmivel nem készültem, illetve kötetlen játékra gondoltam. De gondolom nemcsak az én lányom olyan típus, aki, ha nem mehet ki, hamar elunja magát és ilyenkor nyafog, rombol, imposztorkodik, egyszóval az idegeimre megy. Már az első nap délutánjára uncsi lett a favorit legó (meg a kétpolcnyi egyéb játék, szegény gyermek...), minden könyvet kétszer kiolvastunk és még négy hosszú, rétestésztának ígérkező óra volt alvásig, akkor elhatároztam, hogy begyűjtök néhány játékot, arra az esetre, ha nem tudunk/akarunk kimenni.


Alábbi tippek elsősorban 1-2 éveseknek, azaz a legnehezebben leköthető korosztálynak szólnak. Ők már ugye nincsenek el egy pokrócon csörgőt rázogatva, hanem mobilis bajkeverőkké léptek elő, akik ahhoz elég nagyok, hogy ramazurit csináljanak, de ahhoz még picik, hogy sokáig elpepecseljenek olyan hosszas odafigyelést igénylő játékokkal, mint a társas vagy dekupázs, üvegfestés, sütés, melyek biztonsági okokból is inkább 3 év felett ajánlottak.
Az ötletek javarésze saját kútfőből ered és sikeresen teszteltem is, de van néhány netes tipp is köztük. Próbáltam viszonylag filléres, könnyen kivitelezhető listát összeállítani.
1.    Kreatívkodás (nagy előnye, hogy tálcás etetőszékben végezhetőek, így kisebb a rendetlenség, közben lehet főzni is akár)
Matricázás: Érdemes nagy, síkidomos matricafüzetet venni, de sima lap is jó hobbiboltból, amiből mi vágjuk kis a formákat. Legjobb, ha ezeket fényes felületű lapra, műanyagra ragasszuk, így többször felhasználható. Ház, vonat, cica-a legegyszerűbb tárgyak könnyen kirakhatóak, de megdöbbentően kreatívak a gyerekek maguktól is.


Gyurmázás: a bolti ugye nem ehető, íme, egy recept, ami lassú tűzön kisüthető, festhető gyurmát eredményez: 2o dkg liszt, 3o dkg só, pár csepp olaj és ha kell, kis víz.
Ujjfesték is létezik ehető verzióban: 2 csésze vízhez lassan adjunk hozzá ugyancsak 2 csésze fehérlisztet, öntsük kisebb tálakba majd tetszés szerint színezzük ételfestékkel. A papírt/munkafelületet előtte cellux-val rögzítsük.
2.    Mese, másként
Árnyjáték: Ha a könyv unalmas már, de a tévé előtt kockultatni nem akarjuk, és diavetítő sincs, akkor csináld magad-villany lekapcs, gyertya meggyújt (ez már jó alap a nyűgös gyerek megnyugatatásához is) és sima falfelületre pantomimezhetünk. A kutya az egyik legegyszerűbb: tenyér befelé fordít, hüvelykujj felfele mutat, mutatóujj félig behajlít és a kisujj le-fel mozgatásával nyílik a szája.
Fénykergetés: ugyanígy, gyertyafényben vagy kislámpát meggyújtva lefekszünk és a felfelé nézünk. Tükröt veszünk elő és úgy irányítjuk, hogy fényforrásunk segítségével a plafonon legyen a folt. Ezt lehet zseblámpával is. És akkor játszhatjuk, hogy a nap felmegy, lemegy, jobbra-balra szalad, eltúnik...két tükörrel még kergethetik is egymást, felmegy a nap, lemegy a hold. Szinte megunhatatlan a kicsiknek.
Bábszínház: két összetolt szék, egy pokróc és néhány plüss segítségével rövid sztorikat rögtönözhetünk. Tippem, hogy legyen benne nagy megijedés vagy leesés, bumm! hangokkal kísérve, ez osztatlan sikert szokott aratni. Nagyobbakat már be is vonhatunk, pl. megjelenik a mackó a színen, megkérdezhetjük, hogy mit mond. Ha mese nem jut eszünkbe, verselni is lehet, pl. Mackó brummog, irgum-burgum, bundám rongyos ez abszurdum.
3.    A karosszékből álljanak most fel
Beszorultunk 4 fal közé? Nem kell feltétlenül punnyadni. Akár kis helyen is lehet tornázni.
Bemelegíthetünk pl. az alábbi mondókára: Fújja a szél a fákat (magastartásban ágaskodunk, jobbra-balra ingatjuk karjainkat), letöri az ágat (karokat le), reccs (leguggolunk)!
Földön ülve magfogjuk a baba kezét, vagy vállát és előre-hátra hajolgatunk vele, alábbi mondókára: Húzz-húzz engemet, én is húzlak tégedet, amelyikünk elesik, az lesz a legkisebbik.
De lehet lovacskázni is, vagy székekből alagutat, akadályt építeni (azért legyen stabil), különféle labdákat vödörbe dobni, gurítani, és zenére táncolni is.
4.    Memóriajáték
Ehhez sem kell sok dolog, csak három doboz, ami alá különféle dolgokat rejtünk, aztán letakarjuk őket és megkérdezzük, melyik alatt van a labda, kisautó stb. Haladóknak színeket is lehet gyakorolni vele, pl. 3 kisautó közül a pirosat vagy a mentőautót megkeresni.
Dióhéjban ennyi. Remélem, folytatódik a sor a ti jól bevált ötleteitekkel, amik megkönnyítik, megrövidítik a késő ősz és tél végtelen délutánjait.
Cantaloupe

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek