Apa kedvence: a pizzától a húsos tésztáig

A férjem nem rajong a húsmentes tésztákért, kivéve a krumplis tészta (kis dinsztelt hagymára kockára vágott krumplit dobunk, felengedjük vízzel só, bors, babérlevél, tárkony, petrezselyem) tejföllel vagy a túrós csusza sok sült szalonnával. A következő recepteknek minden bizonnyal csak a neve egyezik meg az olasz megfelelőjükkel, a pizzát még lánykoromban anyuval kezdtük el, sok kísérlet után ez vált be a legjobban, mi így szeretjük.

pizza1

Évek óta próbálom kiszorítani az étrendünkből a zacskós dolgokat, a carbonara szósz biztos nem az eredeti, csak elolvastam milyen fűszereket használnak a zacskóshoz és a hozzávalókat, majd az alapján kreáltam valamit. Sikere volt, így maradt. A bolognaival hiába minden kísérlet, nem találom el azt az ízt, amit az alappor ad, ezért kegyelmet kapott. Az utolsó recept Kovács Lázártól van. Gyakran előfordul, hogy amíg konyhatündérkedem, a fiúk a lábam alatt szorgosan összehoznak egy akadálypályát. Csipet ebben különösen nagy mester, ha menet közben elpakolok, reklamál, majd visszaállítja a káoszt, Cárom pedig tanul és utánoz.

Pizza

Hozzávalók:

Tésztához: (1 tepsi)
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 tk. só
1-1 csipet oregano és bazsalikom

Szószhoz: (1 tepsi)
1 ek. apróra vágott hagyma
1 kis doboz/70g paradicsompüré (az Aranyfácánt szeretem)
bors, oregano, bazsalikom, babérlevél, ketchup

pizza2

A hagymát olíva olajon megdinszteljük, rászórjuk az oregnót, megkeverjük, ha illatozik (így intenzívebb lesz az íze) ráöntjük a paradicsompürét és két doboznyi vizet. Ízesítjük borssal, babérlevéllel, ketchuppal, összeforraljuk, rádobjuk a bazsalikomot és lehúzzuk a tűzről. A bazsalikomnak így jobban megmarad az aromája. (Ezzel a szósszal töltöttem a fokhagymás csiga tésztáját pizzás csigának.)


Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, a lisztet összekeverjük a fűszerekkel, összegyúrjuk az élesztővel és annyi langyos vízzel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, ha elválik az edény oldalától, akkor jó. Letakarjuk, duplájára kelesztjük. Ez az egyetlen tészta, ami minden melegítés és egyéb hókuszpókusz nélkül megkel a Tupper tálban, mire megmosom a kezem.
A tésztát kinyújtjuk, kevés olajjal vagy vajjal kikenjük a tepsit, belesimítjuk a tésztát, ráöntjük a szószt és jöhetnek a feltétek. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük, ha kész, rögtön megszórjuk reszelt sajttal, tálalásig pont ráolvad és jó nyúlós lesz.
Feltétként nálunk a gomba, sonka, szalámi, kukorica, bolognai mártás tetszőleges kombinációja a legnépszerűbb. A gombát nagy tételben szoktam venni, feldarabolom és lefagyasztom. Mielőtt a pizzára kerülne, kevés dinsztelt hagymára dobom, úgy fagyosan, só, bors és megpárolom.


A liszt mennyisége függ a tepsi méretétől és attól, hogy a család milyen vastag tésztával szereti. Nekem két nagy tepsivel (30x40 cm) kell sütnöm, a fenti arányokat ehhez a mérethez kísérleteztem ki. Megsütve kb. gyerekujjnyi vastag lesz a tészta. Hullik a tollam, mikor az asztalnál egy vödör ketchupot öntenek a pizzára, kompromisszumos megoldásként kerül a szószba és az asztalnál már csak kicsit megcsöpögtetik. Csipet kétévesen evett először, nem szándékosan, csak így jött ki, de ha a gyermek jól boldogul a kenyérrel, kínálhatjuk előbb is.


Bolognai spagetti

Hozzávalók:

50 dkg darált hús
1 kis fej hagyma
1 ek. paradicsompüré
1 ek. ketchup
bors, oregano, babérlevél, bazsalikom
1 zacsi alappor (nálunk a Maggi jött be)

A hagymát kis olíva olajon megdinszteljük, megszórjuk orgenanóval és ha illata van, rádobjuk a húst. Fehéredésig kevergetjük, közben borsot őrlünk rá. Felengedjük vízzel, beleszórjuk az alapport, elkeverjük, ízesítjük babérlevéllel, paradicsompürével és ketchuppal. Ha szükséges, még egy kis vizet adunk hozzá, összeforraljuk és megszórjuk bazsalikommal. Főtt spagettitésztával és sok reszelt sajttal tálaljuk. Egy olasz tévészakácstól láttam, hogy a tésztát rögtön összekeveri a szósszal, és közben egy kicsit összemelegíti őket. Tálalásnál így nem olyan látványos de egyszerűbb.

Lehet variálni, a tésztát egy tepsibe borítjuk, meglocsoljuk a szósszal és ezt rétegezzük, amíg van anyag (vagy csak simán összekeverve beöntjük a tepsibe) megszórjuk reszelt sajttal és egy kicsit bedugjuk a sütőbe. Kockára vágva tálaljuk és máris hívhatjuk rakott bolognainak.
Gyerekbarát fűszerezéssel és apróra vágott tésztával már akár 11 hónapos kortól kínálhatjuk vele gyermekünk. Csipet a bolti üveges bolognait kiköpködte, az enyémet 11 hós kora óta nagyon szereti.

Milánói makaróni

A bolognaihoz hasonlóan készül, csak darált hús helyett apróra vágott sonka és gomba jön hozzá, lehet használni hozzá a fenti pizzaszószt. Egyszer készítettem, de valahogy nem volt akkora sikere, levettem az étlapról.

Spagetti carbonara

Hozzávalók:

25 dkg sonka
1 kis fej hagyma vagy 10 cm póréhagyma
2 dl főzőtejszín
fokhagyma, petrezselyem, szerecsendió, bors

A hagymát olíva olajon megdinszteljük, rádobjuk az apróra vágott sonkát, kicsit megpirítjuk, ráöntjük a tejszínt, ízesítjük a fűszerekkel. A tejszín sűrűségétől függően hígítjuk vagy kevés étkezési keményítővel sűrítjük. Főtt spagettivel és reszelt sajttal tálaljuk.

Húsos tészta

Hozzávalók:

50 dkg darált hús
1 kis fej hagyma
só, bors, petrezselyem, kakukkfű
orsótészta
füstölt sajt és tejföl a tálaláshoz

A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket. Ha hús kezd lesülni, ráborítjuk a főtt tésztát és ezzel is lesütjük, akkor jó, ha egy kis színt kap. Sok tejföllel és még több sajttal tálaljuk, mert önmagában nagyon száraz. Ha gyermekünk már eszik tejtermékeket, gyerekbarát fűszerezéssel ezek is mehetnek 11 hónapos kortól.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Mustra