Hiszti, kritizálás, balhék... Nálunk ez van most otthon

Általában szeretjük a családunkat, általában örülünk az együtt töltött időnek. De most, ahogy múlnak az összezárva töltött napok, egyre feszültebbek, hisztisebbek leszünk. A másik egyre idegesítőbb, a gyerekek egyre nehezebbek. De miért? Mi történik velünk? Pszichológus szakértőink podcastban válaszolnak.

Szeret, nem szeret  párkapcsolati pszichopodcast korábbi adásaiban megszokhattad, hogy pszichológus szakértőinket a Dívány.hu munkatársai kérdezték egy-egy, a párkapcsolatot érintő jelenségről, problémáról. Hát most nem így lesz. A koronavírus-járvány terjedésével ugyanis mi is sokkal óvatosabbak vagyunk, nem járunk be a szerkesztőségbe, és pláne nem zsúfolódunk össze egy stúdióban. Pszichológiai segítségnyújtásra azonban nagyobb szükség van most, mint az elmúlt években bármikor, így szakértőink, Sákovics Diana és Csonka Balázs pszichológusok vállalták, hogy egy rendhagyó podcastban elmondanak mindent, amit a járvány lélektani vonatkozásairól tudni érdemes.

Mivel rengeteg levelet kaptunk tőletek a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre, és a levelek többsége arról szólt, hogy milyen nehézségek merülhetnek fel a következő hetekben így összezárva a családdal, karanténpodcastunk első adása leginkább azokra a folyamatokra fókuszál, amelyek most odahaza történnek. Az adásból választ kapunk arra, miért is vagyunk annyira hisztisek, mire érdemes figyelni most a kommunikációnkban (a párkapcsolati kommunikációról egy teljes adást is készítettünk korábban), milyen pluszterhek szakadtak a nyakunkba, és ezek hogyan befolyásolják a mindennapjainkat, mi történik a gyerekekkel, és hogyan lehet segíteni nekik és magunknak abban, hogy könnyebben átvészeljük ezt az időszakot. Mert ez ugyanis krízis. Krízis társadalmi, családi, párkapcsolati és egyéni szempontból is. Ahhoz pedig, hogy túljussunk ezen a krízisen, fontos tudni, mi történik velünk, és milyen módszereket vethetünk be annak érdekében, hogy könnyebb legyen a saját és a környezetünk élete. De elsősorban azt érdemes az agyunkba vésni, hogy 

teljesen normális, sőt természetes, ha most nem vagyunk jól. 

Ha most nincs időd podcastot hallgatni, de érdekel, hogy mit tudsz tenni annak érdekében, hogy csökkentsd a benned felgyülemlett feszültséget, válaszolj az alábbi kérdésre. 

Milyen tevékenységeket végzel rendszeresen, amióta tartósan otthon vagy? (több választ is jelölhetsz)

Na, hány választ jelöltél a kilencből? Mindet? Akkor jó úton jársz a feszültségcsökkentésben. Ha nem szereztél maximális pontszámot, akkor pedig van még mivel kísérletezni. A fenti módszerekről egyébként részletesen szó esik a podcastban, és amit még ehhez a listához simán hozzácsaphatsz, az a szex. A szex ugyanis remek feszültségoldó.

Ha olvasnál még a témában, akkor javasoljuk ezt a cikket, ha további podcastokat is hallgatnál, látogass el a Szeret, nem szeret oldalára, ha pedig megírnád a véleményedet, megosztanád a történetedet, esetleg témát javasolnál, írj nekünk a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre. Következő adásunkban ugyanezt a témát folytatjuk, csak jóval konkrétabban, a ti történeteitek alapján. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra